Asociația Oamenilor de Afaceri a cerut autorităților să suporte din buget corecțiile financiare aplicate tardiv firmelor pentru proiecte din Programul Operațional de Competitivitate (POS CCE 2007-2013), arătând că aceste corecții au generat probleme tocmai firmelor care pot deveni mai competitive ca urmare a finanțării lor prin POS CCE și pot fi deschise sute de procese în instanțe. Ministerul Finanțelor, care a primit cererea, nu a refuzat-o, păstrând-o în analiză.
La sfârșitul anului trecut, Guvernul a avizat, la solicitarea Comisiei Europene, aplicarea unei corecții financiare de 2% pentru Programul Operational Sectorial ”Cresterea Competitivitatii Economice, pentru cheltuielile efective aferente contractelor de finanțare incheiate cu întreprinderi mici și mijlocii pentru care au fost deja incluse cheltuieli în aplicațiile de plată transmise la Bruxelles.
Guvernul argumenta atunci că neaplicarea corecțiilor solicitate de Comisie ar fi implicat suspendarea Axei 1 prioritare din cadrul acestui program, cu consecințe negative asupra bugetului național, din cauza întreruperii plăților de la Comisia Europeană.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
La acel moment, Autoritatea de Management POS CCE a reverificat statutul juridic al întreprinderilor mici si mijlocii pentru circa 1.780 contracte de finanțare și a descoperit o eroare de 3,87%, peste pragul acceptat de 2%. În aceste condiții, Comisia Europeană a cerut o corecție financiară de 2%, pentru ca suma astfel disponibilizată să poata fi reutilizată în cadrul POS CCE pentru finanțarea altor proiecte.
Acum, conform informațiilor Profit.ro, Asociația Oamenilor de Afaceri, arătând că a insistat pentru valorificarea integrală a fondurilor europene alocate prin acest program și reducerea corectiilor tardive ale autorităților implicate în aprobarea, contractarea și plata sumelor aferente acestor proiecte, a solicitat ca aceste corecții financiare, generatoare de dificultăți tocmai firmelor apreciate că pot deveni mai competitive ca urmare a finanțării lor prin POS CCE 2007-2013, dificultăți ce determină inclusiv deschiderea a sute de procese în instanțele de drept comun, să fie suportate de statul român.
Solicitarea nu a fost refuzată, ci păstrată spre analiză de Ministerul Finanțelor.