Eurostat: Ponderea taxele de mediu în România, peste media europeană

Eurostat: Ponderea taxele de mediu în România, peste media europeană
Andra Oprescu
Andra Oprescu
scris 12 feb 2019

Guvernul României a obținut, în 2017, suma de 3,57 miliarde de euro de pe urma taxelor de mediu, reprezentând 7,7% din veniturile totale din taxe și contribuții sociale, peste media Uniunii Europene, arată datele biroului european de statistică Eurostat. 

Ponderea veniturilor obținute de România din taxele legate de mediu a scăzut față de de 2016, când se afla la nivelul de 9%. În urmă cu 10 ani, ponderea acestora era ușor mai redusă, 7,1%, iar în 2012, 7,5%. 

Urmărește-ne și pe Google News

Ca pondere în PIB-ul României, aceste taxe au reprezentat 1,9% în 2017, în scădere de la 2,3% în anul anterior.

BERD și IFC ies la atac și critică \ CITEȘTE ȘI BERD și IFC ies la atac și critică "taxa pe lăcomie" într-o scrisoare comună adresată Guvernului României

La nivelul UE, aceste taxe au reprezentat 6,1% din veniturile din taxe și contribuții (echivalentul a 369 miliarde euro), în scădere de la 6,8% în 2002. Raportat la PIB, venituri din aceste taxe au reprezentat 2,4% în 2017.

Cele mai mici ponderi ale veniturilor din această sursă, de 4,4%-4,9%, au fost în Luxemburg, Germania și Suedia, urmate de Franța și Belgia, cu ponderi de 5%. La polul opus, în Slovenia și Grecia, veniturile din taxele referitoare la mediu au adus 10,2% din veniturile totale din impozite și contribuții.

În funcție de clasifixarea europeană, taxele pe energie au reprezentat, în UE, peste trei sferturi din totatul taxelor legate de mediu, urmate de taxele pe transporturi (19,8%) și poluare și resurse (3,3%).

viewscnt
Afla mai multe despre
taxe de mediu
venituri bugetare din taxe de mediu
taxe romania
eurostat