Dobânzile reduse sunt un simptom al creșterii economice lente și inflației scăzute, nu o consecință a politicii monetare și este important ca Banca Centrală Europeană (BCE) să mențină un nivel corespunzător al instrumentelor de politică monetară pentru a readuce inflația la nivelul țintit de instituție, a afirmat Mario Draghi, prețedintele BCE, la o conferință de presă.
Draghi a afirmat că BCE se supune legilor și nu politicienilor, făcând referire la criticile Germaniei în privința măsurilor agresive de relaxare monetară. Bundesbank, banca centrală a Germaniei, s-a opus pachetului de măsuri introduse luna trecută de BCE, în special suplimentării plafonului pentru achizițiile lunare de obligațiuni din zona euro.
“Dobânzile reduse sunt un simptom al creșterii economice lente și inflației scăzute, nu o consecință a politicii monetare. Dacă vrem să ne întoarcem la dobânzi mai mari este nevoie de creștere mai rapidă și accelerarea inflației. Revenirea creșterii economice solicită actuala politică monetară“, a spus Draghi, citat de MarketWatch.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Președintele BCE a recunoscut că dobânzile la depozite, precum și fondurile de pensii sau firmele de asigurări, sunt afectate de dobânzile mici, dar a explicat că nu toate problemele trebuie puse pe seama măsurilor de relaxare monetară.
BCE a menținut joi dobânda de politică monetară la minimul record de 0%, în linie cu așteptările analiștilor. Nivelul dobânzii cheie și dobânzile pentru facilitățile de creditare și depozit au fost reduse în martie la minime istorice, în încercarea de a impulsiona inflația și creșterea economică.
Astfel, BCE a redus, luna trecută, dobânda de politică monetară cu 0,05 puncte procentuale, la 0%, după un an și jumătate în care aceasta a fost menținută la nivelul de 0,05%. Rata dobânzii pentru facilitatea de creditare marginală a fost redusă tot cu 0,05 puncte procentuale, la 0,25%, în timp ce dobânda pentru depozitele constituite de băncile centrale a scăzut cu 1 punct procentual, de la minus 0,3% la minus 0,4%.