România are 46 de firme în top 500 al celor mai mari companii din Europa Centrală și de Est realizat de compania de consultanță Deloitte, același număr ca în 2015, veniturile cumulate ale acestora fiind de 46,4 miliarde de euro, în creștere ușoară. Retailerii au înregistrat cea mai mare rată de creștere a veniturilor, de 17,8%, reprezentând 20% din totalul companiilor românești din clasament.
Cele mai mari cinci companii din România prezente în clasament sunt Automobile Dacia (4,3 miliarde euro), OMV Petrom (4 miliarde euro), Rompetrol Rafinare (2,5 miliarde euro), Kaufland (2 miliarde euro) și BAT (1,6 miliarde euro).
Companile românești cu cea mai spectaculoasă evoluție în top au fost traderul de energie Tinmar, care a urcat 92 de poziții până pe 308, Lidl, care a urcat 79 de poziții până pe 185, și Mega Image, care a urcat 74 de locuri până pe 266,
28 noiembrie - Profit Financial.forum
În ceea ce privește acționariatul, doar două dinte cele 46 de companii românești sunt deținute de antreprenori români: Dedeman, aparținând fraților Adrian și Dragoș Pavăl (locul 212), și Tinmar, deținută de omul de afaceri Augustin Oancea, iar 37 sunt multinaționale.
România se plasează pe locul patru din punct de vedere al numărului companiilor din top, după Polonia, Cehia și Ungaria. 25 de companii românești și-au îmbunătățit poziția în clasament, iar cinci companii noi au intrat anul acesta, printre care Profi, Takata, Renault și Coca Cola.
Afacerile companiilor din România au crescut în medie cu 6% anul trecut, față de 2014.
CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Amnistie pentru averile nejustificate. Finanțele schimbă Codul Fiscal”Clasamentul din acest an este o confirmare a faptului că România se găsește pe un trend ascendent împreună cu celelalte țări din Europa Centrală. România trebuie să continue dezvoltarea în infrastructură și să-și îmbunătățească sistemul educațional și cel sanitar pentru a putea furniza servicii mai bune și a atrage investiții în producție”, a declarat Ahmed Hassan, Country Managing Partner Deloitte România.
Automobile Dacia este cea mai bine plasată companie românească în Deloitte CE Top 500, ocupând poziția 25 în clasamentul regional și înregistrând o creștere a veniturilor de 1,7% (4,3 mld. EUR), fiind urmată de OMV Petrom, pe locul 27 (4 mld EUR) și Rompetrol Rafinare, pe locul 52 (2,5 mld EUR).
Deși puternic afectată de scăderea prețului petrolului, industria energiei și resurselor a contribuit semnificativ la poziția României în clasamentul final, generând venituri de 17 miliarde euro, urmată de industria bunurilor de consum cu 15 miliarde euro.
”Creșterea a fost impulsionată de producție industrială și exporturi în anii 2013 – 2014 și de revenirea treptată a cererii interne, în 2014. 2015 a fost caracterizat de creșterea consumului și a investițiilor. Este de așteptat ca România să surclaseze alte țări din regiune în 2016, iar în anii următori se anticipează o creștere solidă”, a arătat Lars Wiechen, Partener Coordonator al departamentului de Consultanță Financiară.
Veniturile cumulate ale tuturor companiilor prezente în CE Top 500 se ridică la 685 miliarde euro, reprezentând o creștere medie anuala de 1,7% față de 682 miliarde euro în anul anterior. În plus, veniturile minime necesare pentru ca o companie să intre în clasament au crescut cu 3% până la 473 milioane euro. Aceasta este a zecea oară când Deloitte analizează cele mai mari companii din cele 18 țări din Europa Centrală și Ucraina (500 de companii, 50 de bănci, 50 de companii de asigurare).
Primele cinci locuri în clasamentul CE Top 500 sunt identice cu cele de anul trecut. PKN Orlen (Polonia) își menține poziția de lider al regiunii în ciuda scăderii veniturilor cu 17,2%. MOL (Ungaria) este pe locul al doilea și în acest an, cu venituri cu 15,6% mai mici față de anul trecut. Škoda Auto (Cehia) este pe locul al treilea, cu o creștere de 6,3%. Locurile IV și V sunt ocupate de Jeronimo Martins Poland și Polskie Górnictwo Naftowe i Gazownictwo (PGNiG) din Polonia.