Combinatul Oltchim este scos la vânzare pe bucăți, prin nouă pachete de active

Combinatul Oltchim este scos la vânzare pe bucăți, prin nouă pachete de active
scris 24 aug 2016

Combinatul Oltchim din Râmnicu Vâlcea, aflat în insolvență din ianuarie 2013, este scos la vânzare pe bucăți, prin nouă pachete de active, procesul de selecție al investitorilor urmând să fie încheiat la sfârșitul acestui an, potrivit unui anunț al companiei.

"Oltchim va lansa un proces competitiv de vânzare a activelor societății, grupate în mai multe pachete, la acest moment avându-se în vedere de către societate nouă astfel de pachete de active", se arată în anunțul companiei.

Urmărește-ne și pe Google News

Investitorii interesați pot depune scrisori de interes pentru oricare sau pentru toate pachetele de active până la 30 septembrie 2016, scrie News.ro.

"Selecția cumpărătorului/cumpărătorilor se va face pe baza valorii economice a ofertei, procesul de selecție fiind estimat a se finaliza până la sfârșitul anului 2016", se precizează în document.

Referitor la anunțul de inițiere a procesului de vânzare a Oltchim, vicepremierul Costin Borc, care este și ministru al Economiei, spune că, deși este în insolvență, situația financiară a combinatului s-a îmbunătățit, ceea ce îi dă speranță în găsirea unui investitor "pentru un viitor sustenabil al activităților economice ale companiei", în condiții de piață.

“Mi-am stabilit printre priorități, încă de la începutul mandatului meu, Oltchim. Astăzi, compania și-a anunțat intenția de vânzare prin pachete de active și sper ca, până la finalul anului, Oltchim să aibă o ofertă angajantă", a afirmat Borc.

EXCLUSIV Finanțele vor să incrimineze, din nou, neplata impozitelor reținute de angajatori. Încadrarea faptei ca infracțiune a fost declarată neconstituțională în 2015 CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Finanțele vor să incrimineze, din nou, neplata impozitelor reținute de angajatori. Încadrarea faptei ca infracțiune a fost declarată neconstituțională în 2015

Menținerea activității industriale în zona Râmnicu Vâlcea și păstrarea locurilor de muncă sunt prioritare pentru autorități, a asigurat vicepremierul.

"Ministerul Economiei, Comerțului și Relațiilor cu Mediul de Afaceri sprijină transparența procesului de vânzare, poartă în continuare un dialog deschis cu Comisia Europeană pentru clarificarea problemelor vechi ale SC Oltchim SA, ceea ce va oferi siguranță juridică potențialului investitor", a mai spus Borc.

La începutul lunii aprilie a acestui an, Comisia Europeană a anunțat că a deschis o investigație aprofundată pentru a verifica dacă anularea datoriilor de către statul român și continuarea aprovizionării Oltchim de către companii de stat, în pofida deteriorării situației financiare a combinatului, au respectat normele UE privind ajutoarele de stat.

Combinatul chimic Oltchim Râmnicu Vâlcea (simbol bursier OLT) a realizat un profit net de 18,5 milioane lei (4,1 milioane euro) în primul semestru al acestui an și vânzări de 378,1 milioane lei (84 milioane euro), în creștere cu 4% față de aceeași perioadă a anului trecut.

La 30 iunie 2016, Oltchim înregistra datorii totale în valoare de 1,35 miliarde lei. Combinatul are în prezent circa 2.000 de salariați.

Oltchim este singurul producător din România de clor și polieter polioli. Societatea exportă aproximativ 70% din producție.

Compania a intrat în insolvență, în ianuarie 2013, după privatizarea eșuată cu Dan Diaconescu din 2012, iar planul de reorganizare prevede vânzarea combinatului pentru  cel putin 307 milioane euro.

Statul, care deține 54,8% din acțiunile companiei, a mai încercat privatizarea Oltchim, dar fără success. La ultimul termen, din decembrie 2014, niciun investitor nu și-a exprimat interesul să preia compania.

viewscnt
Afla mai multe despre
oltchim
costin borc