Premierul Dacian Cioloș i-a lăudat pe participanții la maratonul digital GovITHub, care lucrează în acest weekend la o serie de proiecte pentru eficientizarea administrației și apropierea ei de nevoile cetățenilor, spunând că ei sunt dovada că România se poate moderniza, și cere șefilor instituțiilor publice să preia ideile lor, informează News.ro.
"Se întâmplă ceva minunat în acest weekend, la Guvern. O efervescență de creativitate și entuziasm adusă de cei 20 de bursieri și peste 100 de voluntari GovITHub, toți tineri profesioniști în IT, care lucrează full time până duminică seară pentru a veni cu soluții moderne în sprijinul cetățenilor și administrației. (...) Energia, competențele și pasiunea acestor tineri ca muncesc susținut acum, la Palatul Victoria, sunt dovada că România se poate moderniza și că, odată ce statul își arată deschiderea, se pot mobiliza cele mai valoroase resurse", scrie Cioloș, pe Facebook.
El laudă o serie dintre proiectele propuse de tineri, printre care aplicații pentru mai buna conectare a românilor din diaspora cu ceea ce se întâmplă în România, un proiect de vizualizare și deschidere a datelor deținute de instituțiile publice, o aplicație prin care sectorul public poate furniza informații personalizate sub forma unor alerte pentru cetățeni, un proiect prin care pacienții pot să evalueze în mod sincer serviciile medicale pe care le primesc și o inițiativă ce face posibilă semnalarea parcărilor ilegale direct către autoritățile competente.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
"Le mulțumesc pentru implicare, pentru efort și îi asigur de întregul meu sprijin pentru a își pune ideile în practică, fiindcă beneficiile se vor simți în rândul tuturor cetățenilor. În același timp, pentru ca ideile să aibă rezultate palpabile pentru cetățeni, le solicit tuturor colegilor din instituțiile publice să fie deschiși la preluarea și aplicarea soluțiilor, odată finalizate", transmite prim-ministrul.
Programul guvernamental GovITHub reunește în acest weekend peste 100 de tineri specialiști în IT și comunicare, în cadrul unui "hackaton" pe tema administrației publice, care își propune să creeze soluții de îmbunătățire a administrației în relația cu cetățeanul și debirocratizare prin programe și aplicații integrate.
Evenimentul are loc în sediul Guvernului, unde cei 20 de bursieri ai programului GovITHub, alături de alți peste 80 de voluntari, vor lucra sâmbătă și duminică pentru a crea prototipurile a 12 programe ce își propun soluții de debirocratizare și facilitate a accesului cetățenilor la informațiile publice și la mersul administrației publice.
Proiectul de desfășoară sub forma unui "hackaton" - eveniment în care programatori și alți specialiști se reunesc pe parcursul unei zile sau weekend pentru a crea soluții software în diverse domenii.
La eveniment participă, pe lângă cei 20 de bursieri ai programului guvernamental, și alți specialiști din domeniul tehnologiei informației, antreprenori, manageri de proiect din companiile IT și membri ai administrației publice.
Participanții la program vor prezenta rezultatele weekendului de hackaton duminică seara.
Un număr de 20 de specialiști în tehnologia informației vor primi din partea Guvernului burse lunare de 2.000 de euro, timp de șase luni, perioadă în care vor dezvolta aplicații și software ce urmează să fie folosit de instituțiile guvernamentale în sprijinul cetățenilor și al companiilor.
Selectarea celor 20 de bursieri face parte din programul GovITHub, prin care Executivul vrea să implementeze soluții de informatizare în cadrul instituțiilor din subordine.