Banca Națională a României consideră că reducerea TVA și prețurile în scădere la combustibili ar putea ascunde acumularea de presiuni inflaționiste din partea politicii bugetare a statului.
Banca centrală a menținut astăzi dobânda cheie la 1,75%, minim istoric, în pofida faptului că rata inflației este în teritoriu negativ de trei luni.
BNR consideră că presiunile pe scăderea de prețuri este temporară și vine din reducerea Taxei pe Valoare Adăugată (TVA) și din reducerea prețului la carburanți. Însă o rată a inflației cu minus în față ar putea ascunde viitoare creșteri de prețuri.
“Acestea pot însă ecrana acumularea unor presiuni inflaționiste pe termen mediu, având ca sursă perspectivele încă incerte ale conduitei politicii fiscale și ale corelației dintre dinamica salariilor și cea a productivității muncii, precum și evoluțiile pe plan global, de natură să afecteze percepția investitorilor asupra economiei românești”, se arată în comunicatul detaliat al BNR privind ședința de astăzi a Consiliului de Administrație.
Politicienii au aprobat reducerea cotei generale de TVA la 20% de la 24% începând cu 1 ianuarie 2016. Reducerea este mai mică decât cea anunțată anterior, la 19%. Totodată, alte măsuri de reducere a fiscalității au fost amânate. BNR a exprimat o poziție publică împotriva reducerii de taxe și a invitat guvernul la prudență, pentru a nu fi depășită ținta de deficit.
Imediat după ce a renunțat la ambiția de a tăia mai mult din taxe, guvernul a anunțat creșteri salariale pentru bugetari, care ajung până la 25% pentru unele domenii, precum sănătatea.
Dacă pe plan intern riscurile la adresa stabilității macro vin din politica bugetară, pe plan extern acestea vin din creșterea economică firavă, volatilitatea piețelor financiare și din politica divergentă a marilor bănci centrale, consideră BNR. Rezerva federală a SUA ar putea crește dobânda cheie în acest an, în timp ce Băncile centrale din Europa sunt într-un ciclu de relaxare monetară.
Dobânzile mai mari din SUA și accelerarea economiei românești crește probabilitatea ca BNR să inițieze ciclul de majorare a ratei cheie începând de anul viitor, consideră economiștii Băncii Transilvania.