BNR vede prețul combustibililor în scădere pe întregul interval al prognozei de inflație, până în trimestrul al treilea din 2017, estimând o ieftinire a acestora de 2,2% la finele acestui an și de 2,3% în decembrie 2016, potrivit datelor prezentate în raportul trimestrial asupra inflației.
"Dinamica anuală a prețurilor combustibililor este proiectată la valori negative pe parcursul întregului interval de prognoză, atingând -2,2%% la sfârșitul anului 2015 și -2,3% la finele anului 2016, valori revizuite față de proiecția precedentă în jos cu 6,2 puncte procentuale și, respectiv, în sus cu 4 puncte procentuale", se arată în raportul asupra inflației publicat luni.
În raportul din luna august, banca centrală anticipa o revenire a prețului combustibililor spre finalul anului și, prin urmare, o creștere (decembrie la decembrie) de 4%, în timp ce pentru 2016 estima o ieftinire anuală mai abruptă, de peste 6%. BNR a încorporat atunci eliminarea supra-accizei de 7 eurocenți pe litru de la 1 ianuarie 2016, care ulterior a fost amânată pentru 2017.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
"Traiectoria ratei anuale a inflației proiectate pentru această grupă este marcată în principal de reducerea în două etape a cotei standard a TVA, de diminuarea nivelului accizelor aplicabile începând cu ianuarie 2017, precum și de declinul amplu al cotației petrolului pe piețele internaționale în trimestrul III 2015", se spune în cel mai recent raport asupra inflației.
BNR notează că prețurile internaționale ale petrolului au atins în ultimele luni noi minime istorice post-criza financiară.
Potrivit BNR, contribuții pozitive la dinamica prețurilor acestei categorii de produse provin din partea anticipării unei dinamici anuale pozitive a prețului petrolului pe a doua parte a intervalului de prognoză și a reînscrierii anticipațiilor privind inflația pe o traiectorie crescătoare spre finalul intervalului.
Din graficele prezentate de banca centrală rezultă că ieftinirea combustibililor va fi chiar mai amplă în primele trei trimestre din 2017, ajungând aproape de 4% (anual) în luna septembrie a acelui an. BNR ia în considerare în această prognoză eliminarea supra-accizei de 7 eurocenți aplicate la benzină și motorină, de la 1 ianuarie 2017.