Banca Centrală Europeană (BCE) va prelungi cu cel puțin șase luni, până la finele lunii martie 2017, programul privind achizițiile de obligațiuni din zona euro, a anunțat joi președintele băncii Mario Draghi, în contextul în care actualele proiecții ale instituției bancare indică persistența riscurilor pe partea de scădere a ratei inflației, aflată mult sub ținta oficială de aproximativ 2%.
Programul BCE pentru cumpărarea de active din zona euro include, începând cu luna martie a acestui an, achiziții de obligațiuni guvernamentale în limita a 60 miliarde de euro lunar. Odată cu prelungirea achizițiilor până în martie 2017, față de termenul anunțat inițial pentru septembrie 2016, valoarea totală a programului menit să stimuleze economiile din zona euro atinge 1.436 miliarde de euro.
"Achizițiile lunare de 60 miliarde de euro în cadrul programului de cumpărări de active vor continua până la finele lunii martie 2017, sau chiar dincolo de această dată, până când Consiliul Guvernatorilor BCE va observa o ajustare sustenabilă a traiectoriei inflației, consistentă cu ținta băncii privind o rată a inflației de puțin sub 2% pe termen mediu", a declarat Draghi într-o conferință de presă după anunțarea deciziilor BCE de politică monetară.
BCE a hotărât, în ședința de politică monetară de astăzi, reducerea ratei de dobândă la facilitatea de depozit la -0,3%, începând cu 9 decembrie 2015, de la nivelul actual de -0,2%.
Totodată, banca a redus prognozele privind rata inflației la 1% în 2016 și la 1,6% în 2017, de la 1,1%, respectiv 1,7% anterior.
Estimarea pentru 2015 privind avansul economic din zona euro a fost revizuită în urcare, de la 1,4% la 1,5%, în timp ce prognoza pentru 2016 a fost menținută la 1,7%. În 2017, BCE anticipează o creștere de 1,9%, în urcare ușoară de la 1,8% estimat inițial.
Euro s-a apreciat la maximul ultimelor trei săptămâni față de dolarul american imediat după comentariile lui Draghi, mișcare inversă celor înregistrate în urma deciziilor de relaxare monetară anunțate de băncile centrale.
În jurul orei 16:00, moneda europeană se tranzacționa la 1,08 unități pentru un dolar, în urcare cu 1,75% față de referință.
Evoluția pozitivă a monedei euro este, cel mai probabil, o consecință a deprecierii excesive din ultima săptămână pe fondul așteptărilor privind adoptarea unor măsuri suplimentare de relaxare monetară de către BCE, potrivit unor analiști citați de MarketWatch. De asemenea, măsurile anunțate de instituția bancară au fost sub estimările pieței, în condițiile în care analiștii preconizau creșterea achizițiilor lunare la aproximativ 70 miliarde de euro.
Potrivit lui Draghi, măsurile de politică monetară luate joi nu au fost aprobate în unanimitate de membrii Consiliului Guvernatorilor, însă a existat o majoritate în favoarea adoptării acestora.