Rusia a redevenit principala piață de desfacere a exporturilor Republicii Moldova în al doilea trimestru al anului, depășind din nou România la acest capitol, după ce, de anul trecut, volumul de exporturi moldovenești în România îl depășise pe cel direcționat spre Rusia.
Astfel, potrivit datelor privind balanța de plăți publicate de Banca Națională a Moldovei (BNM), în trimestrul II al acestui an, exporturile moldovenești în Rusia au însumat 58,8 milioane dolari, față de 55,97 milioane dolari cele spre România. În trimestrul I al anului, exporturile Republicii Moldova către Rusia au totalizat 54,35 milioane dolari, iar cele către România – 58,66 milioane dolari.
Pe de altă parte, datele Biroului Național de Statistică (BNS) de peste Prut arată că România este în continuare principala țintă de export a Republicii Moldova. Explicația este dată de metodologiile diferite folosite de cele două instituții, după cum explică BNM.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Astfel, informațiile prezentate de BNM "au fost elaborate în baza datelor BNS (baza de date a declarațiilor vamale, fără bunurile pentru/după prelucrare pentru care nu are loc schimbul de proprietate, selecții la import (prețuri CIF) după principiul țării de livrare. BNS prezintă importul după principiul țării de origine", precizează banca centrală a Republicii Moldova.
Potrivit BNM, în trimestrul al II-lea din 2015, România a rămas principala sursă de importuri a Republicii Moldova, cu achiziții totale de 195,05 milioane dolari, Rusia clasându-se pe locul 2, cu un volum de importuri moldovenești cifrat la jumătate, respectiv la 99,38 milioane dolari.
Fără bunurile pentru/după prelucrare, în trimestrul II 2015, deficitul comercial al Republicii Moldova s-a diminuat cu 30,3% față de perioada similară din 2014, la 533,31 milioane dolari.
Deficitul comercial, redus de deprecierea leului moldovenesc
"Diminuarea respectivului deficit a avut loc în special pe seama scăderii valorii importurilor, cu 24,4% (urmare a scăderii puterii de cumpărare a leului moldovenesc față de euro și dolarul SUA), precum și a exporturilor cu 14,2% (pe fundalul situației politico-economice din Rusia și Ucraina)", arată BNM. În perioada analizată, leul de peste Prut s-a depreciat cu 33% față de dolar și cu 9% comparativ cu moneda unică europeană.
Exporturile de bunuri din Republica Moldova au însumat 380,98 milioane dolari, din care 49,7% au avut ca destinație țările Uniunii Europene, 35,8% au fost orientate către țările CSI, restul de 14.5% revenind exporturilor către alte țări.
"De menționat că exporturile către țările CSI s-au diminuat cu 31,1% comparativ cu perioada similară a anului precedent, pe seama scăderii de 2,1 ori a exporturilor către Rusia și de 2,6 ori a celor către Ucraina. Concomitent, livrările în țările Uniunii Europene s-au majorat cu 18,2%, în special grație majorării exporturilor către Marea Britanie, de 6,7 ori, și a celor către România – cu 29,6%", afirmă Banca Națională a Moldovei.
Republica Moldova a importat mărfuri în valoare totală de 914,29 milioane dolari în al doilea trimestru din 2015, o pondere semnificativă, de 56,9% din total (520 milioane dolari), având bunurile provenite din țările Uniunii Europene, valoarea acestora diminuându-se cu 21,8% comparativ cu perioada similară a anului precedent.
Importurile din țările CSI s-au diminuat cu 30,8%, deținând o pondere de 25,5% (233,05 milioane dolari). Importurilor din alte țări le-au revenit 17,6% (161,23 milioane dolari), acestea diminuându-se în perioada analizată cu 22,1%.