Banca Angliei a redus joi rata dobânzii de politică monetară pentru prima oară în ultimii șapte ani, în linie cu așteptările analiștilor, și a anunțat un pachet de măsuri pentru stimularea economiei locale, care dă semne de încetinire după votul pro-Brexit de la referendumul din iunie.
Banca centrală a tăiat dobânda cheie cu 0,25 puncte procentuale, la un nou minim record, de 0,25%. Totodată, instituția a extins programul lunar de achiziții de obligațiuni guvernamentale, de la 375 miliarde de lire sterline la 435 miliarde de lire, și a anunțat lansarea unui program pentru cumpărarea de obligațiuni corporative în valoare de până la 10 miliarde de lire, precum și introducerea unei noi facilități de creditare la termen pentru băncile comerciale.
"În urma votului în favoarea părăsirii Uniunii Europene, cursul de schimb s-a depreciat, iar perspectivele de creștere pe termen scurt și mediu s-au înrăutățit vizibil. Cel mai probabil, scăderea lirei sterline va pune presiune pe rata inflației în viitorul apropiat, accelerând revenirea spre ținta de 2% și chiar depășirea acesteia în ultima parte a perioadei analizate în cadrul proiecțiilor Comitetului de Politică Monetară (MCP) al Băncii Angliei (…). În linie cu ultimele evoluții, sondajele recente referitoare la activitatea companiilor, încrederea și optimismul consumatorilor sugerează o creștere modestă a economiei Marii Britanii în a doua jumătate a anului", potrivit comunicatului Băncii Angliei după ședința de politică monetară.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Lira sterlină a scăzut la 1.3133 dolari, de la 1.3321 dolari înaintea publicării deciziilor băncii centrale. Raportat la închiderea de miercuri, moneda britanică s-a depreciat cu 1,4%.
FTSE 100, indicele de referință al bursei londoneze, a urcat cu 1,5%, în timp ce randamentul pentru obligațiunile suverane britanice a scăzut la 0,65%, nivel minim record.
Activitatea din industria prelucrătoare și servicii din Marea Britanie a încetinit în iulie la cel mai redus nivel din ultimii șapte ani, potrivit unui sondaj întocmit de Markit Economics. Indicele compozit (PMI) calculat de firma de cercetare pe baza răspunsurilor managerilor din circa 4.300 companii a coborât la 47,7 puncte, de la 52,4 puncte în iunie, cea mai mică valoare din aprilie 2009.
O valoare sub 50 de puncte indică o contracție a activității economice.
Potrivit firmei de cercetare, dacă indicele PMI se va menține la valoarea din iulie, economia britanică se va contracta cu 0,4% în trimestrul al doilea, declin ce nu a mai fost consemnat de la recesiunea din 2008-2009.
"Banca Angliei rămâne pregătită să ia orice decizie necesară pentru a-și atinge obiectivele în privința asigurării stabilității monetare și financiare, pe măsură ce Marea Britanie se adaptează noilor realități și se îndreaptă spre noi oportunități în afara UE", a spus guvernatorul băncii, Mark Carney.
Banca centrală notează că reducerea dobânzii cheie va duce la scăderea costurilor de împrumut pentru gospodării și companii, însă băncile comerciale ar putea avea dificultăți în a reduce și mai mult dobânzile.
"În condițiile în care ratele dobânzilor sunt apropiate de zero, este probabil ca unele bănci să se confrunte cu dificultăți în ceea ce privește reducerea și mai mult a dobânzilor la depozite, ceea ce ar putea limita și capacitatea acestora de a micșora dobânzile la credite. Pentru a atenua aceste dificultăți, MPC a lansat Facilitatea de Finanțare la Termen (Term Funding Scheme - TFS), prin care băncile vor primi finanțare la dobânzi apropiate de dobânda de referință", potrivit comunicatului.