Legea dării în plată intră în vigoare astăzi și Raiffeisen Bank a făcut un ghid pentru clienții care vor să renunțe la case, cărora le recomandă să se documenteze atent și să evalueze opțiunile pe care le au. Pe de altă parte, banca cu acționariat austriac avertizează că legea va da naștere la dispute juridice, în ceea ce privește aspectele de neconstituționalitate. Când legea era încă în dezbatere parlamentară, Steven van Groningen, președintele băncii, susținea că instituțiile de credit vor contesta primele solicitări de dare în plată și vor ridica excepții la Curtea Constituțională.
Legea dării în plată se aplică persoanelor fizice cu credite pentru locuințe de până la 250.000 de euro. Prin darea în plată debitorii pierd locuința ipotecată, dar scapă de datoriile la bancă, instituția financiară nebancară sau cesionarul de creanțe.
“Clienții trebuie să se documenteze atent și să cântărească toate opțiunile pe care le au. Anticipăm că legea, în formă în care a intrat în vigoare azi, va da naștere la dispute juridice, atât în privința aspectelor de neconstituționalitate, cât și a celor care nu sunt reglementate sau sunt confuze. De asemenea, operațional procesul de a da în plată nu este nici simplu și nici fără costuri pentru client. Tocmai de aceea am considerat necesar să elaborăm un document de întrebări și răspunsuri, document pe care îl vom actualiza permanent, în funcție de interacțiunile cu clienții”, a explicat Mihai Răuță, director executiv Retail Risc, potrivit unui comunicat de presă al Raiffeisen.
În ghidul publicat pe site la această adresă, Raiffeisen descrie procedura de darea în plată și arată care sunt documentele necesare, inclusiv pentru notificare.
Potrivit băncii clientul trebuie să se prezinte la notar, pentru a semna actul translativ de proprietate cu: actele de proprietate ale imobilului, în original, extras de carte funciară care să ateste că imobilul e liber de sarcini – inclusiv că nu este închiriat -, actele de cadastru, certificatul de atestare fiscală, adeverință de la asociația de proprietari care să arate că nu există restanțe la întreținere și certificatul de performanță energetică.
Toate aceste acte nu sunt descrise în legea 77/2016 privind darea în plată, însă Raiffeisen arată că sunt necesare.
O altă interpretare a băncii este aceea că cei care au luat credite de nevoi personale garantate cu un teren nu pot da în plată.
„Pentru terenurile libere de construcții nu se aplică prevederile legii. Singura posibilitate de a da în plata un teren liber de construcții sau un teren pe care este în curs de edificare o construcție este că acel credit să fie garantat și cu un imobil care are destinația de locuința. În cazul creditelor de nevoi personale garantate cu ipotecă, garanția trebuie să fie un imobil cu destinație de locuința”, se arată în ghidul băncii.
Un articol din lege arată că este admisibil la darea în plată creditul care a fost contractat de consumator cu scopul de a achiziționa, construi, extinde, moderniza, amenaja, reabilita un imobil cu destinație de locuință sau, indiferent de scopul pentru care a fost contractat, este garantat cu cel puțin un imobil având destinația de locuință.
Inițiatorii legii susțin că aici se încadrează și terenurile achiziționate prin credit cu scopul de a ridica o locuință pe ele.
Dacă banca refuză să semneze actul translativ de proprietate, atunci debitorii pot solicita instanței o decizie care să țină locului actului respectiv.
Înainte să ajungă la darea în plată, Raiffeisen recomandă clienților să solicite băncii o soluție de restructurare, dacă au probleme la plata ratelor.
„Circa 2000 de clienți au beneficiat până acum de ofertele băncii de conversie cu și fără discount și alte câteva mii de clienți au beneficiat de metodele de restructurare a creditelor pe diferite perioade de timp”, precizează banca.
Mai multe despre procedura de dare în plată puteți citi în articolele:
Legea dării în plată intră astăzi în vigoare. Tips & Tricks pentru înțelegerea clară a procedurilor
De asemenea, aici aveți ghidul Raiffeisen Bank.