Philip Morris, celebrul producător de țigări care deține branduri precum Marlboro, a lansat în România iQOS, un sistem electronic care permite utilizarea produselor de tutun prin incalzire, fara fum, si HeatStick-uri, produse din tutun care se folosesc impreuna cu acest dispozitiv.
Pentru mulți fumători, țigaretele electronice au reprezentat cea mai bună speranță de renunțare la clasicele țigări. Dar, în cele mai multe cazuri, aromele țigaretelor electronice nu au fost suficiente pentru a recrea senzația pe care tutunul o oferă fumătorului.
Probabil de aceea, cei de la Philip Morris au încercat să găsească o cale de mijloc, care să combine avantajele țigaretelor electronice cu satisfacția oferită de tutun.
IQOS poate fi descris ca un dispozitiv electronic hibrid, existand asemanari cu tigaretele electronice dar si cu tigaretele clasice, mai exact, prezenta tutunului. Vizual, dispozitivul în sine este destul de asemănător unei țigarete electronice, dar diferă esențial din punct de vedere funcțional. În locul unui lichid cu aromă de nicotină se folosește tutun adevărat.
Sunt folosite așa-numitele HeatSticks. Vizual seamana cu un fel de țigări mai mici. Pe de alta parte, producatorul subliniaza ca, desi contin tutun, nu se pot numi tigari. Tutunul nu este ars, neproducând astfel fum. În schimb, este încălzit la o temperatură inferioară punctului de ardere.
Țigările tradiționale ard la aproximativ 800 de grade celsius, dar IQOS incalzeste HeatStick-urile la cel mult 350 de grade. În acest fel, este produs un vapor care conține nicotină și este inhalat. Această tehnologie este denumită de Philip Morris ”heat not burn” (încălzire nu ardere).
HeatStick-urile, ce poartă brandul Marlboro, sunt încălzite în interiorul dispozitivului iQOS care folosește pentru asta o baterie reîncărcabilă. Acestea sunt disponibile în trei variante: Blue, Silver și Fresh.
Bateria se alimentează prin intermediul unui încărcător portabil, ce poate fi folosit cu un cablu USB. Încărcătorul are patru LED-uri care indică progresiv nivelul de energie disponibilă.
Pot fi utilizate 20 de HeatStick-uri până să fie necesară reîncărcarea bateriei.
În pachet este inclus și un instrument pentru curățarea manuală dispozitivului, compus din două tipuri de perii. Există și un sistem de curățare automată, care intră în funcție la fiecare 20 de țigări fumate și care poate fi declanșat și manual.
Așa se ajunge la o experiență aproapiată fumatului clasic, mai puțin prezenta fumului. Și, cel puțin teoretic, lipsa fumului îl recomandă și pentru spațiile închise vizate de noua lege anti-fumat, avand in vedere ca fumatul presupune inhalarea fumului rezultat in urma arderii tutunului din tigari. Mirosul nu lipsește complet, dar este mult mai puțin deranjant pentru cei din jur.
În ceea ce privește eterna controversă a riscurilor comparate cu cele pe care le presupun țigările clasice, încă nu există un răspuns definitiv, în niciun sens. Pe site-ul oficial al producătorului se arată că ”cercetările științifice pentru a determina dacă iQOS este un produs care oferă un risc redus sunt încă în desfășurare”.
Conform celor de la Philip Morris International, IQOS este rezultatul a mai bine de 10 ani de cercetare și a necesitat o investiție de aproximativ 2 miliarde de dolari. Produsul a fost dezvoltat în Elveția de către o echipă formată din aproximativ 400 de ingineri, cercetători și tehnicieni, iar HeatStick-urile sunt produse în Italia.
Achiziția se poate face online, pe iqos.ro, pe bază de recomandare. O persoană interesată de IQOS îl poate cumpăra doar dacă este recomandat de un utilizator adult al produsului.
Dispozitivul IQOS costa 400 de lei, iar un cartus de HeatStick-uri costa 170 de lei. Pentru prima achizitie exista posibilitatea achizitionarii unui dispozitiv si unui cartus la pretul de 350 de lei, cumparatorii beneficiind si de o reducere de 50% la urmatoarea achizitie de HeatStick-uri.