Vladimir Putin a ordonat exerciții cu arme nucleare tactice. Ce înseamnă acest lucru?

Vladimir Putin a ordonat exerciții cu arme nucleare tactice. Ce înseamnă acest lucru?
Profit.ro
Profit.ro
scris 7 mai 2024

Ministerul rus al Apărării a comunicat că Statul Major General, la ordinul președintelui Vladimir Putin, a început pregătirile pentru desfășurarea în viitorul apropiat a unor exerciții ale formațiunilor de rachete ale Districtului Militar Sudic (SMD) și ale forțelor Marinei Militare legate de „utilizarea armelor nucleare non-strategice”, sau arme nucleare tactice, cum mai sunt cunoscute, transmite BBC.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente
20 mai - Eveniment News.ro “Energy Road - Energie la tine acasă”. Parteneri: AS & Partners, FPPG, Delgaz Grid, Hidroelectrica, Nuclearelectrica, Premier Energy, Romgaz
30 mai - Maratonul Fondurilor Europene. Parteneri: BCR, BRD, CEC
4 iunie - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a. Parteneri: 123Credit, Cushman and Wakefield
6 iunie - Maratonul Energiei
13 iunie - Eveniment Profit: Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității, Ediția a IV-a. Parteneri BCR, BVB, CEC Bank, Infinity Capital Investments, Sphera, Teraplast

Exercițiile, a precizat Ministerul, sunt pregătite ca răspuns la „declarațiile provocatoare și amenințările oficialilor occidentali” și vor avea loc „în curând”. Mesajul nu a specificat exact la ce declarații se referă. Nici locația exercițiilor nu a fost anunțată, scrie G4Media.ro.

Investigație - Companii lituaniene exportă mărfuri cu dublă utilizare care ajung în Rusia CITEȘTE ȘI Investigație - Companii lituaniene exportă mărfuri cu dublă utilizare care ajung în Rusia

Ulterior, secretarul de presă al președintelui rus, Dmitri Peskov, a declarat că este vorba despre declarații ale președintelui francez „domnul Macron, declarații ale reprezentanților britanici” și ale „reprezentanților Senatului SUA” despre presupuse intenții de a trimite contingente armate în Ucraina.

„Aceasta este o rundă complet nouă de escaladare a tensiunilor. Este fără precedent, necesită o atenție specială și măsuri speciale”, a declarat reprezentantul Kremlinului, citat de Interfax.

La sfârșitul lunii februarie 2024, Financial Times a relatat că a reușit să consulte documente secrete rusești care se refereau la armele nucleare tactice rusești.

Din analiza acestor documente, pragul de utilizare a acestui tip de arme de către Rusia este în realitate mult mai scăzut decât au declarat oficialii ruși în mod public.

Pavel Aksenov, observator militar, a declarat pentru serviciul în limba rusă al BBC: „Armele nucleare tactice sunt periculoase, deoarece politicienii și personalul militar pot avea un sentiment fals de efect „limitat””:

Simplul fapt de a efectua exerciții cu arme nucleare nu poate fi un fapt alarmant – Rusia efectuează în mod regulat diverse tipuri de manevre ale forțelor nucleare strategice, exersând diferite etape ale utilizării armelor – de la desfășurare până la antrenamente de lansare a rachetelor balistice intercontinentale. Iar armele nucleare strategice sunt mult mai puternice și mai teribile.

Condițiile și circumstanțele, precum și consecințele utilizării armelor nucleare strategice, sunt clare pentru toată lumea.

Armele nucleare tactice, spre deosebire de cele strategice, sunt periculoase deoarece politicienii și personalul militar pot avea un sentiment fals al efectului „limitat” al utilizării lor.

Zona euro: Cel mai rapid ritm de creștere al activității economice din ultimul an CITEȘTE ȘI Zona euro: Cel mai rapid ritm de creștere al activității economice din ultimul an

O bombă sau o rachetă nucleară tactică nu poate distruge o țară și, cel mai probabil, nu va șterge de pe fața pământului nici măcar un oraș mare și modern. Iar sentimentul unei astfel de „puteri limitate” poate scădea pragul de utilizare a armelor nucleare tactice.

Dar, pe de altă parte, teama de armele nucleare în lume este atât de mare încât utilizarea lor poate duce la consecințe politice foarte grave, chiar dacă este vorba „doar” de un focos tactic.

În ciuda faptului că Rusia duce un război distructiv și sângeros în Ucraina de mai bine de doi ani, aceasta menține parteneriate sau relații de prietenie cu multe țări, inclusiv, de exemplu, cu China sau India. Folosirea armelor nucleare, chiar și în timpul exercițiilor, poate complica foarte mult aceste relații.

Armele nucleare sunt percepute în principal ca instrument de descurajare. Și, prin urmare, însăși menționarea armelor nucleare, chiar și a celor tactice, înseamnă utilizarea lor în scopul pentru care au fost concepute – acela de descurajare.

Rusia a amenințat deja cu armele nucleare tactice în timpul războiului din Ucraina – în primăvara anului 2023, a desfășurat arme nucleare tactice pe teritoriul Belarusului ca răspuns la asistența militară occidentală acordată Ucrainei – proiectile perforante pentru blindaj foarte eficiente, cu miezuri de uraniu sărăcit.

Exercițiile anunțate acum, după cum a declarat Kremlinul, sunt legate de declarațiile liderilor Franței și Marii Britanii privind implicarea țărilor lor în războiul din Ucraina.

Iar semnalul este foarte alarmant, notează BBC, care subliniază însă că, atunci când a trimis arme nucleare tactice în Belarus, acest lucru nu a oprit furnizarea de echipamente străine, inclusiv obuze.

viewscnt
Afla mai multe despre
vladimir putin
arme nucleare