Grecia devine treptat și destinație turistică de iarnă

Grecia devine treptat și destinație turistică de iarnă
Profit.ro
Profit.ro
scris 19 apr 2024

Veniturile Greciei provenite din turism pe primele două luni au cunoscut o creștere apreciabilă față de anul trecut, ceea ce indică un succes al strategiei acestei țări de a deveni destinație turistică pentru întreaga durată a anului, informează publicația Ekathimerini.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente
27 mai - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a
30 mai - Maratonul Fondurilor Europene
6 iunie - Maratonul Energiei
13 iunie - Eveniment Profit: Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității, Ediția a IV-a. Parteneri BCR, CEC Bank, Sphera, Teraplast

Deficitul de cont curent al Greciei a fost redus de creșterea veniturilor obținute din turism, cu 24,5% în primele două luni ale anului, față de aceeași perioadă a anului trecut, de la 475,5 milioane euro în ianuarie - februarie 2023 la 589,7 milioane de euro în ianuarie - februarie 2024, arată Agerpres.

Armenia restituie către Azerbaidjan 4 sate CITEȘTE ȘI Armenia restituie către Azerbaidjan 4 sate

Strategia guvernului de la Atena de a promova Grecia ca o destinație turistică pentru întregul an pare a fi una de succes întrucât s-a înregistrat nu doar o creștere a veniturilor din turism, ci și una a sosirilor vizitatorilor străini, cu 20,7% mai mare decât în primele două luni ale anului trecut, potrivit Băncii Centrale a Greciei.

În primele două luni din acest an, deficitul de cont curent a scăzut cu 41,5 milioane de euro, situându-se la 1,5 miliarde de euro. Conform unui studiu al Confederației Turistice Elene (INSETE) publicat luna aceasta, contribuția totală a turismului la economia Greciei în 2023 (incluzând beneficiile directe și secundare) este estimată între 62,8 și 75,6 miliarde de euro sau 28,5% - 34,3% din PIB.

Asta înseamnă unul din trei euro câștigați în fiecare an de Grecia vine din turism, ceea ce demonstrează dependența economiei elene de acest sector. Conform studiului, contribuția directă a turismului este estimată la 28,5 miliarde de euro în 2023 sau 13% din PIB, fiind cel mai ridicat nivel înregistrat până acum.

Co-proprietar al unei mari companii hoteliere, Robert De Niro deschide un hotel de lux pe litoralul Mării Negre CITEȘTE ȘI Co-proprietar al unei mari companii hoteliere, Robert De Niro deschide un hotel de lux pe litoralul Mării Negre

În comparație, în 2022, contribuția directă s-a situat la 23,9 miliarde de euro sau 11,6% din PIB, iar în 2019 de 23,1 miliarde de euro sau 12,6% din PIB, precizează INSETE.

O porporție covârșitoare a veniturilor obținute din turism, de 82,7%, este reprezentată de veniturile aduse de turiștii din străinătate. De asemenea, sectorul turismului este de depate cel mai mare angajator din Grecia. În trimestrul III din 2023, 16,4% din forța de muncă era angrenată direct în turism, iar per total, direct și indirect, s-a ajuns la aproximativ 40% din forța de muncă.
 

viewscnt
Afla mai multe despre
grecia
vacanta