Cehia ridică vârsta de pensionare, pentru a face față îmbătrânirii

Cehia ridică vârsta de pensionare, pentru a face față îmbătrânirii
Profit.ro
Profit.ro
scris 30 apr 2024

Guvernul ceh a anunțat că a aprobat o reformă a pensiilor care majorează vârsta de pensionare dincolo de 65 de ani, pentru a face față îmbătrânirii populației, informează AFP.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente
30 mai - Maratonul Fondurilor Europene. Parteneri: BCR, BRD, CEC
4 iunie - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a. Parteneri: 123Credit, Cushman and Wakefield
6 iunie - Maratonul Energiei
13 iunie - Eveniment Profit: Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității, Ediția a IV-a. Parteneri BCR, BVB, CEC Bank, Infinity Capital Investments, Sphera, Teraplast

Reforma, care ar urma să intre în vigoare în 2024, va fi prezentată în Parlament, unde Guvernul deține majoritatea, arată Agerpres.

Cumpărătorii Bilete.ro, cea mai veche companie de vânzare de bilete din România, devin cel mai mare jucător din Europa Centrală CITEȘTE ȘI Cumpărătorii Bilete.ro, cea mai veche companie de vânzare de bilete din România, devin cel mai mare jucător din Europa Centrală

"Această reformă va garanta pensii demne persoanelor care în prezent au 30 sau 40 de ani. Dacă nu am fi aprobat această reformă, sistemul de pensii s-ar fi prăbușit, mai devreme sau mai târziu", declarat premierul ceh Petr Fiala.

Vârsta de pensionare a crescut constant și în prezent este plafonată la 65 de ani pentru cei născuți după 1971.

Analiză FT: Băncile vest-europene rămase în Rusia și-au triplat profiturile și au plătit 800 milioane euro taxe către Kremlin anul trecut, de patru ori cât înainte de război CITEȘTE ȘI Analiză FT: Băncile vest-europene rămase în Rusia și-au triplat profiturile și au plătit 800 milioane euro taxe către Kremlin anul trecut, de patru ori cât înainte de război

Reforma prevede că vârsta de pensionare va crește odată cu speranța de viață și va fi fixată în fiecare an pentru persoanele care urmează să împlinească 50 de ani. În urma acestei reforme, o persoană medie din Cehia va trăi 21,5 ani la pensie.

Conform prognozelor Guvernului de la Praga, deficitul sistemului public de pensii va ajunge la 1% din Produsul Intern Brut în 2050, comparativ cu 5% în absența reformei.

Bulgaria își promovează patrimoniul natural în apropierea României CITEȘTE ȘI Bulgaria își promovează patrimoniul natural în apropierea României

"În 2000, Cehia avea un pensionat la fiecare cinci persoane. În 2050, proporția va fi de un pensionar la două persoane. Este clar că trebuie să acționăm", a adăugat premierul Fiala.

Pensia minimă în Cehia va fi majorată la 20% din salariul mediu, iar persoanele care au avut un serviciu cu grad mare de risc vor putea să iasă la pensie cu până la cinci ani mai devreme.

Cehia este o țară membră a Uniunii Europene cu o populație de 10,9 milioane de locuitori și a cărei economie depinde foarte mult de producția de automobile și exporturile spre zona euro.

viewscnt
Afla mai multe despre
cehia
pensie