VIDEO Catedrala Notre-Dame din Paris se redeschide la 5 ani după incendiul devastator. Ce trebuie să știe vizitatorii

VIDEO Catedrala Notre-Dame din Paris se redeschide la 5 ani după incendiul devastator. Ce trebuie să știe vizitatorii
scris astăzi, 15:11

Catedrala Notre-Dame din Paris, unul dintre cele mai emblematice monumente istorice din Franța și întreaga Europă, se va redeschide la începutul lunii decembrie, la cinci ani și jumătate după ce un incendiu devastator i-a distrus acoperișul și turla, provocând daune majore, relatează Reuters.

O capodoperă gotică medievală, Notre-Dame de Paris („Doamna Noastră din Paris”) este cunoscută pentru bolțile sale nervurate, contraforturile impresionante, vitraliile spectaculoase și statuile din piatră sculptată care au fost celebrate în numeroase cărți și filme. scrie hotnews.ro.

Urmărește-ne și pe Google News
VIDEO Erbașu extinde Aeroportul Internațional Craiova. \ CITEȘTE ȘI VIDEO Erbașu extinde Aeroportul Internațional Craiova. "Toată zona aeroportului este un adevărat pol de dezvoltare economică."

Prima piatră a fost pusă în 1163, iar construcția a continuat pe parcursul următorului secol, cu restaurări și adăugiri majore realizate în secolele XVII și XVIII.

Victor Hugo a folosit catedrala ca decor pentru romanul său din 1831, „Notre-Dame de Paris” (cunoscut ca „Cocoșatul de la Notre-Dame”). Quasimodo, personajul principal, a fost interpretat de actori de la Hollywood, printre care Charles Laughton, dar și într-o cunoscută adaptare animată produsă de Disney.

De ce și cum a ars Catedrala Notre-Dame din Paris?

În seara zilei de 15 aprilie 2019, acoperișul catedralei a izbucnit în flăcări. În scurt timp, focul a cuprins turla și aproape că a distrus turnurile principale care găzduiesc clopotele. Privitorii din întreaga lume au urmărit cu groază cum clădirea medievală ardea.

Acoperișul s-a prăbușit, dar turnurile clopotelor și fațada au rezistat.

Nu se știe încă exact ce a cauzat incendiul. Autoritățile franceze au sugerat că un scurtcircuit sau o țigară aprinsă ar putea fi responsabile.

Când se va redeschide catedrala franceză?

Președintele Emmanuel Macron va ține un discurs în fața catedralei sâmbătă, 7 decembrie, în jurul orei locale 18:00, după care arhiepiscopul Parisului, Laurent Ulrich, va folosi toiagul său pentru a bate în ușile grele ale catedralei.

Din interiorul catedralei, un psalm va fi cântat de trei ori ca răspuns la bătaie, după care ușile vor fi deschise. Arhiepiscopul va binecuvânta orga veche a catedralei înainte ca aceasta să înceapă să cânte. Ceremonia va fi urmată de o slujbă.

Slujba este doar pe bază de invitație, iar lista invitaților nu este încă cunoscută. Ulterior, va avea loc un spectacol transmis în direct din piața catedralei, pentru care detaliile nu sunt încă disponibile.

Prima liturghie după redeschiderea Notre-Dame va avea loc pe 8 decembrie

Arhiepiscopul va oficia o liturghie începând cu ora 10:30, prima din cele opt zile de slujbe dedicate redeschiderii și mulțumirii, printre altele, donatorilor care au finanțat renovările și pompierilor care au contribuit la salvarea catedralei.

Unele dintre liturghii, inclusiv cea din seara de 8 decembrie, de la ora 18:30, vor fi deschise publicului.

Astfel, cei norocoși vor putea vizita catedrala în seara de 8 decembrie, între orele 17:30 și 20:00, dar e așteptată o concurență acerbă și cozi lungi pentru acces.

Oficialii au anunțat că, din decembrie, vizitatorii vor putea rezerva gratuit un bilet online, pe site-ul catedralei, rețelele de socializare sau printr-o aplicație dedicată, pentru a intra în clădire în aceeași zi sau la una-două zile după rezervare.

Va exista și o coadă fizică pentru cei care doresc să intre fără rezervare.

FOTO Aviz acordat pentru supralărgirea bulevardului Ghencea CITEȘTE ȘI FOTO Aviz acordat pentru supralărgirea bulevardului Ghencea

Catedrala Notre-Dame va putea fi vizitată gratuit

Accesul pentru grupuri va fi permis abia anul viitor: din 1 februarie pentru grupurile de pelerini și din 9 iunie pentru turiști cu ghizi.

Catedrala estimează că va primi între 14 și 15 milioane de vizitatori anual. În Franța există o dezbatere intensă cu privire la introducerea unui bilet de intrare. Biserica se opune, iar pentru moment vizitarea rămâne gratuită.

Fonduri pentru reconstrucția catedralei au venit din întreaga lume, inclusiv de la miliardarii francezi din industria luxului, François Henri Pinault și familia Arnault. S-au strâns peste 840 de milioane de euro (882 de milioane de dolari), potrivit biroului președinției franceze, astfel încât vor rămâne chiar și fonduri suplimentare pentru investiții ulterioare în clădire.

Pagubele au necesitat cinci ani de lucrări de restaurare.

Oficialii spun că catedrala va fi mai frumoasă ca niciodată, nu doar pentru că turla, acoperișul și alte părți distruse de incendiu au fost reconstruite de mii de meșteșugari experți, ci și pentru că piatra și picturile, care se înnegriseră de-a lungul anilor, au fost curățate temeinic. Mobilierul a fost, de asemenea, restaurat, curățat sau înlocuit.

Incendiul nu a distrus chiar toate lucrurile din interiorul catedralei. De exemplu, echipele de urgență au format un lanț uman pentru a salva potirele împodobite cu pietre prețioase și alte artefacte de valoare inestimabilă.

viewscnt
Afla mai multe despre
notre-dame
catedrala
paris