Plaja din Mamaia se îngustează în fiecare iarnă, decembrie fiind luna furtunilor pe litoral, când valurile înalte spală nisipul plajei și-l duc înapoi în larg.
În Mamaia Nord, nisipul de la țărmul mării a fost din nou erodat, însă specialiștii ABADL spun că este un fenomen normal, cauzat de furtunile marine puternice din iară, care duc nisipul de pe plaja uscată și îl antrenează în zona submersă, anunță Radio Constanța.
Denumit „cliffing”, fenomenul este natural și nu afectează doar plajele înnisipate, ci și plajele naturale.
Intervenția umană asupra profilului plajei a creat un dezechilibru inițial, care se va corecta natural prin acțiunea valurilor care erodează un volum tampon de nisip din plaja uscată și îl antrenează în zona submersă. În anii următori, fenomenul va scădea în intensitate până la atingerea stabilității, când acesta nu se va mai manifesta semnificativ.
Reprezentanții ABADL subliniază din nou că „fenomenul se întâmplă în mod regulat pe toate plajele, întrucât furtunile și valurile puternice modelează continuu linia țărmului, iar cliffing-ul este parte a acestui proces dinamic.”
Ei mai spun că „specialiști în inginerie costieră au proiectat plajele din Mamaia pentru a reduce efectele eroziunii costiere, ceea ce este esențial pentru protejarea suprafețelor de nisip, a infrastructurii de coastă și pentru menținerea echilibrului ecosistemelor marine.
În fiecare primăvară, echipele din cadrul Sistemului de Gospodărire a Apelor Constanța – Administrația Bazinală de Apă Dobrogea-Litoral lucrează pentru a pregăti plajele, astfel încât turiștii să se poată bucura de ele în condiții optime în sezonul estival”.
CITEȘTE ȘI Prânzurile pescărești îi atrag pe turiști în Deltă și iarnaPână vara viitoare, toate plajele de pe litoral vor fi lărgite cu bani europeni. Investiția se ridică la peste 800 de milioane de euro.
Fenomenul de cliffing, adică de prăbușire a straturilor de nisip pe plajele mărite, nou-înnisipate, din stațiunea Mamaia este deja binecunoscut, dar deranjant pentru turiștii care aleg să-și petreacă vacanța aici. Acțiunile de nivelare a plajelor de către reprezentanții Apelor Române sunt continue, dar la fiecare furtună, între digurile nou construite, se repetă prăbușirea nisipului.
CITEȘTE ȘI Germania - Creștere a numărului de șomeri peste estimări.O altă problemă o constituie scoicile aduse din larg, care prin duritatea și mărimea lor incomodează turiștii. Aici rezolvarea problemei este mai dificilă, utilajele care ar putea mărunții scoicile sunt greu de găsit.