Pachetul legislativ european cunoscut sub numele de Pachetul Omnibus, recent votat în Parlamentul European în 3 aprilie, aduce o dublă modificare importantă în domeniul raportării de sustenabilitate, a explicat Oana Vîlceanu, Sustainability Project Manager la STRATOS Management, în cadrul emisiunii Legile Afacerilor.
Potrivit acesteia, prima componentă a pachetului vizează amânarea cu doi ani a obligativității de raportare pentru companiile care au peste 50 de angajați, cifre de afaceri de peste 50 milioane de lei sau active de peste 25 milioane de lei. „Această relaxare legislativă nu ar trebui privită ca o simplă amânare, ci ca o oportunitate pentru companii să se pregătească mai bine, într-un mod strategic, pentru ceea ce înseamnă un proces complex de raportare”, a declarat Vîlceanu.
Cea de-a doua componentă a pachetului presupune simplificarea cadrului de raportare și redefinirea criteriilor de eligibilitate, ceea ce ar putea reduce presiunea administrativă asupra firmelor vizate.
16 aprilie - Maratonul de Educație Financiară
„Procesul de raportare necesită adaptarea proceselor interne, formarea unei echipe și acumularea de cunoștințe tehnice. Timpul câștigat prin această amânare poate fi folosit strategic pentru a dezvolta noi oportunități de creștere și pentru consolidarea competitivității”, a spus Vîlceanu.
Ea a atras atenția că raportarea de sustenabilitate nu este doar o obligație legală, ci și un indicator al conduitei în afaceri și al gândirii strategice.
„La nivel național, există deja o serie de legi și ordonanțe care vizează aspecte similare, criterii de mediu, sociale și de guvernanță corporativă. Băncile și investitorii acordă o atenție din ce în ce mai mare acestor aspecte în deciziile lor”, a adăugat ea.