VIDEO A fost lansată cea mai mare imprimantă 3D din lume, capabilă să ridice o casă

VIDEO A fost lansată cea mai mare imprimantă 3D din lume, capabilă să ridice o casă
Profit.ro
Profit.ro
scris 27 apr 2024

O imprimantă 3D gigantică, suficient de mare pentru a face o casă, a fost inaugurată la Universitatea din Maine, scrie BBC.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente
30 mai - Maratonul Fondurilor Europene. Parteneri: BCR, BRD, CEC
4 iunie - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a. Parteneri: 123Credit
6 iunie - Maratonul Energiei
13 iunie - Eveniment Profit: Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității, Ediția a IV-a. Parteneri BCR, CEC Bank, Infinity Capital Investments, Sphera, Teraplast

Universitatea spune că și-a depășit propriul record pentru cea mai mare imprimantă 3D cu polimeri din lume, noua imprimantă fiind de patru ori mai mare decât cea anterioară, arată G4Media.

Nicușor Dan, previziune sumbră: Lista de clădiri cu risc seismic va crește de 2-3 ori CITEȘTE ȘI Nicușor Dan, previziune sumbră: Lista de clădiri cu risc seismic va crește de 2-3 ori

Fabrica Viitorului 1.0 (Factory of the Future – FoF 1.0) poate imprima obiecte cu o lungime de 29 de metri – aproximativ cât o balenă albastră.

Dar experții spun că, în ciuda acestei inovații, cei mai mulți dintre noi vor continua să trăiască în case făcute din cărămizi și ciment.

FOTO&DOCUMENT PSD și-a cumpărat sediul din Băneasa de la Romaero CITEȘTE ȘI FOTO&DOCUMENT PSD și-a cumpărat sediul din Băneasa de la Romaero

Imprimantele 3D de mari dimensiuni, cum ar fi cea prezentată în Maine, vor fi folosite mai degrabă pentru a fabrica părți de case decât case întregi, spune Dr. Eujin Pei, expert în fabricarea aditivă la Universitatea Brunel.

El spune că acestea pot fi folosite pentru restaurarea istorică, „nu pentru a imprima o casă, ci uneori pentru a imprima părți decorative sau, uneori, pentru a restaura unele părți”.

Acestea ar putea deveni utile după dezastre naturale pentru a fabrica părți ale clădirilor distruse, a declarat el pentru BBC.

Universitatea din Maine spune că speră ca imprimanta să poată fi folosită pentru a fabrica locuințe la prețuri accesibile, precum și poduri, bărci și turbine eoliene.

Directorul Poștei Române a anunțat lansarea portalului imobiliar al companiei. Din cele 1.000 de proprietăți, jumătate urmează să fie valorificate prin acest site. Veniturile din închirieri, în creștere cu 70% CITEȘTE ȘI Directorul Poștei Române a anunțat lansarea portalului imobiliar al companiei. Din cele 1.000 de proprietăți, jumătate urmează să fie valorificate prin acest site. Veniturile din închirieri, în creștere cu 70%

Aceasta poate imprima până la 227 kg de material pe oră.

În timp ce imprimantele 3D imprimă adesea folosind plastic, universitatea speră să includă materiale mai sustenabile și să acorde prioritate polimerilor reciclați.

Maine găzduiește, de asemenea, păduri mari – și se speră să se folosească lemnul rezidual de la fabricile de cherestea ca material pentru a alimenta imprimanta.

„Dezavantajul este că aceste tipuri de materiale nu sunt atât de durabile”, spune Dr. Pei.

Lemnul „nu este atât de robust, dar este mai prietenos cu mediul”, spune el.

FOTO Start la o nouă lucrare în Prelungirea Ghencea. Plus - Când se va circula pe 4 benzi CITEȘTE ȘI FOTO Start la o nouă lucrare în Prelungirea Ghencea. Plus - Când se va circula pe 4 benzi

Procesul de imprimare 3D economisește timp și deșeuri prin utilizarea doar a materialelor necesare, dar există totuși unele efecte asupra mediului.

„Uneori, materialele utilizate nu pot fi reciclate în totalitate din cauza contaminării” în procesul de producție, adaugă Dr. Pei.

Cu toate acestea, deoarece produsele sunt proiectate mai întâi pe calculator, eficiența energetică a acestora poate fi calculată în prealabil – și pot fi tipărite într-un mod care necesită mai puțin timp.

„Există cu siguranță economii de costuri în ceea ce privește eficiența energetică [și] eficiența resurselor”, declară Dr. Pei.

Insulă cu proprie cârciumă, scoasă la vânzare CITEȘTE ȘI Insulă cu proprie cârciumă, scoasă la vânzare

Finanțată în parte de armata americană, imprimanta gigantică din Maine folosește „senzori, calculatoare de înaltă performanță și inteligență artificială” pentru a ajuta la fabricarea de produse de mari dimensiuni, a declarat Habib Dagher, care conduce Centrul de Structuri și Compozite Avansate al universității.

Predecesoarea FoF 1.0 a putut construi o căsuță, dar se speră ca abilitățile sporite ale FoF 1.0 să ajute la rezolvarea problemei lipsei de locuințe din Maine.

Universitatea spune că cele două imprimante pot lucra împreună și la fabricarea aceluiași obiect.

Se speră de mult timp că imprimarea 3D va transforma producția, atât la scară mare, cât și la scară mică.

Aceasta a fost utilizată într-o gamă largă de domenii, de la rachete spațiale la celule umane și păpuși.

VIDEO Start pentru un nou aeroport în România CITEȘTE ȘI VIDEO Start pentru un nou aeroport în România

Dar are și o latură întunecată – infractorii folosind această tehnologie pentru a fabrica arme.

Anul trecut, în ceea ce s-a considerat a fi primul caz de acest gen din Regatul Unit, doi bărbați au fost închiși pentru că au fabricat mitraliere cu ajutorul unei imprimante 3D.

Ulterior, în 2023, un bărbat din Birmingham a fost condamnat la cinci ani de închisoare pentru că a fabricat puști de asalt printate 3D.

viewscnt
Afla mai multe despre
casa
imprimanta 3d