Imobilele aflate în administrarea Regiei Autonome Administrația Patrimoniului Protocolului de Stat (RA-APPS) scoase la vânzare prin licitație publică s-au vândut în ultimii ani, de regulă, la prețuri cu până la 30% mai mici față de valoarea de pornire estimată de Regie, iar pentru multe dintre ele plata se face în rate.
În primele opt luni din 2015, RA-APPS a reușit să vândă, conform datelor oficiale, 30 de imobile, iar pentru 21 dintre acestea Regia a fost nevoită să reducă prețul cu 10%, 20% sau chiar 30% pentru a reuși să găsească cumpărători prin licitație sau negociere directă.
Conform ordonanței de urgență nr. 15/ 2013, Regia poate organiza o serie de trei licitații publice cu strigare pentru un imobil, dar în cazul în care nimeni nu oferă prețul de pornire, legea permite ca prețul să fie micșorat cu câte 10% la licitațiile următoare. În acest mod, la a treia licitație, prețul de pronire ajunge cu 20% mai mic decât cel inițial, iar dacă nici de această dată vânzarea nu are succes, Regia poate accepta oferte directe de cumpărare la un preț redus cu 30% față de prețul anunțat la prima licitație.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Prețul celor mai scumpe imobile vândute în 2015 a fost redus cu 30%
Așa s-a întâmplat anul acesta cu cele mai scumpe imobile vândute de RA-APPS, respectiv Vila nr. 11 din Snagov, vândută pentru 2,6 milioane de euro (cu TVA), și imobilul din str. Grigore Alexandrescu nr. 86, sector 1, București, vândut pentru 2,1 milioane de euro (cu TVA).
Pentru Vila nr. 11 de la Snagov, oferită chiar ca opțiune de reședință fostului președinte Traian Băsescu, RA-APPS a organizat de la începutul anului, la intervale de câte o lună și jumătate, trei licitații la care nu s-a prezentat nici un cumpărător.
Imediat însă după eșecul celor trei licitații, când se putea accepta oferte cu 30% mai mici decât prețul de pornire, Regia a primit nu mai puțin de trei oferte pentru cumpărare directă din partea unor persoane juridice și a fost nevoită astfel să organizeze o a patra licitație, prilej cu care vila a fost vândută la cel mi mic preț ofertat.
O poveste similară a avut și imobilul din str. Grigore Alexandrescu nr. 86, din Capitală, unde își are sediul agenția de publicitate Ogilvy România. După o serie de licitații fără cumpărători, imobilul a fost ofertat la prețul minim care putea fi acceptat de RA-APPS, respectiv cu 30% mai mic decât prețul inițial de vânzare.
În total din cele 30 imobile vândute anul acesta, pentru 9 dintre ele prețul de vânzare a fost micșorat cu 10%, pentru 5 imobile reducerea a fost de 20%, iar pentru alte 7 prețul de pornire a licitației sau de vânzare a fost redus cu 30%.
Excepția remarcabilă de la regulă a fost vila de lângă TVR, din Strada Starostescu nr.3, în care a locuit Mircea Geoană și care a fost vândută unui dezvoltator imobiliar la peste 1 milion de euro (cu TVA), adică la dublul sumei de pornire a licitației.
Cumpărătorii imobilelor RA-APPS aleg să cumpere cu plata în rate
Legea permite Regiei ca pentru imobilele vândute cu peste 50.000 euro plata să fie făcută de cumpărător în rate. Astfel, la un avans minim de 25% din prețul de vânzare, cumpărătorul poate plăti rate lunare eșalonate pe un termen maxim de 3 ani. Tinerii căsătoriți, cu vârsta până în 35 de ani, pot achita un avans mai mic, dar de minim 10% din prețul de vânzare.
RA-APPS calculează la plata ratelor o dobândă lunară, care să acopere inflația și diferența de curs valutar, iar în cazul în care cumpărătorul nu plătește la scadență 3 rate consecutive, contractul de vânzare-cumpărare se consideră reziliat de drept.
În aceste condiții, în 2013, din cele 89 de imobile vândute de RA-APPS, cumpărătorii au optat să plătească în rate pentru 26 dintre ele. În 2014, numărul celor care au ales plata în rate a crescut, astfel încât din 125 de imobile vândute, pentru 50 dintre ele plata se va efectua în acest mod.
2015 ar putea fi cel mai prost an pentru RA-APPS
Anul 2015 ar putea fi cel prost în privința rezultatelor licitațiilor pentru RA-APPS din ultimii trei ani, de când, prin OUG 15/ 2013, s-au introdus reglementări mai clare pentru facilitarea vânzării imobilelor administrate de Regie.
În primele 8 luni ale acestui an RA-APPS nu a reușit să strângă decât puțin peste 9 milioane de euro (cu TVA) din vânzări. Comparativ, în 2013 suma totală din imobilele vândute a fost de 16 milioane de euro fără TVA, iar în 2014 s-au strâns peste 25 milioane de euro fără TVA. Chiar și în aceste condiții, RA-APPS a ratat în fiecare an ținta de vânzări din imobilele administrate.