Universitatea de Medicină și Farmacie Carol Davila, din București, pregătește un program intens de investiții imobiliare, evaluat la câteva zeci de milioane de euro, în urma căruia vor fi construite un centru de cercetare, în spatele clădirii istorice a Facultății de Medicină, de lângă Spitalul Universitar, și un centru educațional, lângă hala Laminor din Sector 3, potrivit documentelor analizate de Profit.ro.
Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider
Universitatea a realizat un studiu de fezabilitate care propune demolarea a o serie de depozite, garaje, magazii, sere și anexe din spatele clădirii istorice a Facultării de Medicină din zona Eroilor cu scopul de a construi, într-o primă etapă, două clădiri cu câte două subsoluri fiecare, plus două, respectiv trei etaje, în care să se amenajeze un centru de cercetare.
În clădirea cu 3 etaje va fi amenajată o unitate de cercetare clinică pentru cardiologie și neurologie, la subsolul căreia va exista un departament de imagistică cu aparate RMN și CT. Corpul cu două etaje va fi dedicat activităților de cercetare pe animale, susținute și de o unitate de imagistică, echipată cu RMN.
„Construcția clădirilor CP1 și CP2 la Universitatea de Medicină și Farmacie Carol Davila este un proiect ambițios, susținut de strategii naționale și europene de cercetare și inovare, politici educaționale și de sănătate, și reglementări legislative stricte. Instituțiile europene, guvernamentale și universitare colaborează pentru a asigura finanțarea adecvată și respectarea standardelor de calitate și etică în cercetare. Aceste eforturi sunt esențiale pentru consolidarea poziției universității ca un centru de excelență în cercetarea medicală“, se precizează în documentele analizate de Profit.ro.
Într-o etapă ulterioară de dezvoltare, se urmăriește și demolarea sălii de sport și a bazinului de înot de lângă Spitalul Universitar.
În paralel cu studiul de fezabilitate pentru acest proiect, sunt realizate și lucrări de restaurare, refuncționalizare, consolidare și mansardare a corpului istoric în care funcționează Facultatea de Medicină.
Extras din planul UMFCD din spatele Facultății de Medicină din zona Eroilor
De asemenea, a fost avizată operațiunea juridică de punere la dispoziția Universității de Medicină și Farmacie Carol Davila a două loturi de câte 1.000 de metri pătrați dintr-un teren pe care o firmă a primăriei îl deține lângă Hala Laminor.
CITEȘTE ȘI EXCLUSIV FOTO Grupul german Henkel își mută sediul central în Equilibrium 2 și vinde vechiul sediu din Floreasca. Una dintre cele mai mari tranzacții de închiriere ale anului Pentru aceste loturi s-a constituit un drept de superficie pe o durată de 49 de ani, pentru care universitatea trebuie să achite suma de 1 leu/metru pătrat/an.
UMF Carol Davila are în plan să construiască pe acest teren două clădiri cu o valoare de peste 10 milioane de euro, fără TVA, fiecare. Instituția de învățământ superior a început deja elaborarea documentației pentru autorizarea lucrărilor de construire a unei clădiri cu subsol, demisol, parter și 3 etaje, în care va funcționa un centru educațional de dezvoltare a competențelor pentru persoanlul din sistemul public de sănătate, și a unui imobil similar, care va găzdui un centru educațional pentru formarea studenților universității în domenii de specializare inteligentă.
Cele două obiective de investiții ar urma să fie finanțate din fonduri nerambursabile, potrivit documentelor analizate de Profit.ro.
Clădirile vor fi amplasate între hala Laminor și cartierul rezidențial HILS Republica, dezvoltat de omul de afaceri Ionuț Negoiță.
UMF Carol Davila a investit, în ultimul an, și în achiziția unor clădiri de birouri de pe piața imobiliară bucureșteană. A cumpărat de la un grup de investitori imobiliari israelieni complexul de birouri Avrig Business Center din apropierea Primăriei Sector 2 din București la un preț de 10,5 milioane de euro, tranzacție semnalată de Profit.ro. Destinația imobilului va fi schimbată în clădire de învățământ medical și cercetare.
Totodată, a mai cumpărat de la Consola Grup Construct și clădirea de birouri Quest de pe strada Delea Veche nr. 22, în suprafață de 4.500 de metri pătrați, în care urmează să își desfășoare activitatea Institutul de Cercetare-Dezvoltare în Genomică al universității.
Anul trecut, UMF Carol Davila a primit o clădire noua de învățământ pentru Facultatea de Stomatologie, chiar lângă Orășelul Copiilor. Construcția clădirii a costat circa 5,5 milioane euro și a fost susținută de bugetul local al Sectorului 4.
Schimbarea destinației clădirilor de birouri în centre de învățământ a devenit o practică imediat după pandemie, când munca de acasă a redus apetitul pentru închirierea de sedii.
Spre exemplu, în turnul de birouri din Petrom City a fost amenajat un spațiu educațional dedicat liceului privat Genesis College, unde vor învăța până la 1.000 de elevi. La rândul său, școala gimnazială privată Evrika și-a deschis o unitate de învățământ în cadrul Sema Parc, iar Equilibrium Kindergarten are o grădiniță în clădirea Dageco din zona Expoziției.
În turnurile City Gate din zona Piața Presei Libere, în locul corporațiilor Microsoft, Telekom și Roche, care s-au mutat de aici, a venit, printre alții, British Council, care a deschis pe 430 de metri pătrați un nou centru educațional. Tot British Council a deschis un centru de învățare și în One Cotroceni Park.
La fel, școala gimnazială de stat I.G. Duca s-a mutat pe perioada consolidării și modernizării vechiului sediu într-o clădire de birouri a complexului One Cotroceni Park.
Nu în ultimul rând, Liceul Internațional Ioanid este principalul chiriaș al cladirii istorice H Victoriei 109, restaurată de dezvoltatorul imobiliar israelian Hagag.