Dezvoltatorul Warehouse & Distribution De Pauw (WDP), al cărui principal acționar este una dintre cele mai bogate familii din Belgia, a cumpărat de la antreprenoarea Adriana Cristea 4 hectare de teren, cu o hală existentă de 10.000 de metri pătrați și una planificată, în cadrul Arc Parc Industrial din Dej, într-o tranzacție estimată la peste 12 milioane de euro, potrivit surselor Profit.ro din piața imobiliară.
Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider
Antreprenoarea clujeană Adriana Maria Cristea, alături de fiul său, Ștefan, a pus bazele Arc Parc Industrial în 2005, an în care a obținut statutul de parc industrial pentru 40,18 hectare de teren din sudul municipiului Dej, județul Cluj.
De atunci, a ocupat cu cădiri circa jumătate din suprafața de teren printr-o colaborare cu 18 clienți, care s-au alăturat parcului și pentru care lucrează circa 1.700 de angajați.
Dezvoltatorul de spații industrial-logistice WDP a plătit, acum, peste 12 milioane de euro pentru o porțiune din Arc Parc de 4 hectare de teren, pe care se află o hală de 10.000 de metri pătrați, închiriată producătorului de hârtie Perhart - care are și o fabrică în cadrul parcului, și pe care mai există un proiect de dezvoltare a încă unei hale de 10.000 de metri pătrați, aflat în lucru, potrivit surselor Profit.ro.
„Dezvoltarea din Dej face parte din planul de diversificare geografică și extindere al WDP în Nord-Vestul României, alături de alte proiecte WDP din, spre exemplu, jurul Oradiei și Clujului“, a declarat, pentru Profit.ro, Joke Cordeels, responsabilă cu relația cu investitorii în cadrul WDP.
Reprezentanții Arc Parc nu au răspuns până la publicarea acestui articol.
Dejul intră astfel pe harta dezvoltatorului belgian, care are deja proiecte funcționale sau în lucru în 18 localități din România.
WDP a mai investit anul acesta 14 milioane de euro în achiziția de terenuri la Dragomirești și Ștefăneștii de Jos, din jurul Bucureștiului, și are în derulare proiecte de 102 milioane euro.
Cu o valoare de 846 de milioane de euro, portofoliul românesc al WDP are o pondere de 15% în valoarea totală a proprietăților grupului, depășită doar de Olanda și Belgia. Suprafața totală de circa 1,2 milioane de metri pătrați gestionată de WDP în România îi conferă poziția secundă în topul celor mai mari proprietari de spații industrial-logistice, după CTP. Proprietățile din România le-au adus belgienilor venituri din închiriere de peste 35 milioane de euro în primele 9 luni din 2021.
În iulie 2020, dezvoltatorul imobiliar a împrumutat 150 milioane de euro de la Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD), fonduri ce vor fi folosite pentru extinderea portofoliului din România.
Familia de investitori Jos de Pauw, cu exponentul său Tony De Pauw, care conduce afacerile WDP, este creditată de publicația belgiană De Rijkste Belgen cu o avere de 779,4 milioane de euro, ceea ce o plasează pe locul 42 în topul celor mai bogați belgieni.
O serie de milionari belgieni au ajuns să investească în România la recomandarea unor parteneri sau cu ajutorul unor antreprenori români. Aceștia au plasat până acum peste 1,5 miliarde de euro în proprietăți românești. Printre ei se numără Patrick Van Den Bossche și Marc Lebbe – fondatorii Liebrecht & WooD, Steven Van Den Bossche și Carl Decoopman – proprietarii BelRom, Jan Van Geet – care controlează VGP, familia antreprenorului Jan De Clerck - proprietarul Alinso, familia Kerckhof – care deține Vabeld, Frank Donck de la Atenor, Christian Dumolin – proprietarul Koramic Real Estate, sau fostul pilot de raliuri Yves Weerts.