Platforma X a lui Elon Musk își va putea relua serviciile în Brazilia după plata unei noi amenzi

Platforma X a lui Elon Musk își va putea relua serviciile în Brazilia după plata unei noi amenzi
Profit.ro
Profit.ro
scris astăzi, 08:39

X trebuie să plătească o ultimă amendă înainte ca rețeaua de socializare deținută de Elon Musk să poată reveni online în Brazilia, potrivit unei decizii emise vineri de Curtea Supremă a țării, transmite CNBC, preluat de News.ro.

Platforma a fost suspendată la nivel național la sfârșitul lunii august, o decizie menținută de un complet de judecători pe 2 septembrie.

Urmărește-ne și pe Google News
De ce milioane de americani le cedează companiilor energetice controlul asupra electrocasnicelor din locuințe. ″În Texas, termostatul și aerul condiționat sunt sfinte″ CITEȘTE ȘI De ce milioane de americani le cedează companiilor energetice controlul asupra electrocasnicelor din locuințe. ″În Texas, termostatul și aerul condiționat sunt sfinte″
Evenimente

30 septembrie - Eveniment Profit.ro e-commerce – Provocările creșterii pe o piață cu concurență tot mai dură - Ediția a V-a. Parteneri: ARB, CEC Bank, ContentSpeed, eMag
7 octombrie - Eveniment Profit Energy.forum - Ediția a VIII-al Parteneri: ACUE, Black Sea Oil &Gas, D&B David și Baias, Electrica Furnizare, eon, Premier Energy, Raiffeisen Bank, Transgaz
15 octombrie - Eveniment Profit Health.forum - Crizele sanitare și reziliența sistemului medical românesc - Ediția a XIV-a. Parteneri: Bristol Myers Squibb, Crisia Farm, UCB
31 octombrie - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: ARB, BCR, BRD, Garanti BBVA
5 noiembrie - Gala Profit – Povești cu Profit... Made in Romania. Parteneri: ARB, CEC Bank, Garanti BBVA, Raiffeisen Bank

La începutul acestei luni, X a depus documente, informând Curtea Supremă a Braziliei că acum respectă ordinele, pe care anterior le-a contestat.

După cum a relatat G1 Globo din Brazilia, X trebuie să plătească acum o nouă amendă de 10 milioane de reali (aproximativ 2 milioane de dolari) pentru încă două zile de nerespectare a ordinelor instanței.

Reprezentanta legală a X în Brazilia, Rachel de Oliveira, trebuie, de asemenea, să plătească o amendă de 300.000 de reali.

Cazul datează din aprilie, când de Moraes, ministrul Curții Supreme din Brazilia, cunoscut sub numele de Supremo Tribunal Federal (STF), a inițiat o anchetă împotriva lui Musk și X pentru presupusa obstrucționare a justiției.

Trump amenință Google cu urmărirea penală CITEȘTE ȘI Trump amenință Google cu urmărirea penală

Musk a promis să sfideze ordinele instanței de a elimina anumite conturi din Brazilia. El a numit acțiunile instanței ca fiind ”cenzură” și l-a criticat online pe de Moraes, descriindu-l pe judecător drept ”criminal” și încurajând SUA să pună capăt ajutorului extern pentru Brazilia.

La mijlocul lunii august, Musk a închis birourile X din Brazilia. Asta a lăsat compania lui fără un reprezentant legal în țară, o cerință federală pentru toate platformele tehnologice pentru a face afaceri acolo.

Până pe 28 august, instanța lui de Moraes a amenințat cu interzicerea companiei și amenzi, dacă X nu va  numi un reprezentant legal în 24 de ore și dacă nu va respecta cererile de eliminare a conturilor despre care instanța a spus că s-au implicat în comploturi pentru a distruge sau a dăuna agenți federali, printre altele.

La începutul acestei luni, STF a înghețat activele de afaceri ale companiilor Musk, inclusiv X și compania de internet prin satelit Starlink, care operează în Brazilia.

Un mare producător de mobilă din Maramureș vrea să se pună la adăpost de creditori CITEȘTE ȘI Un mare producător de mobilă din Maramureș vrea să se pună la adăpost de creditori

STF a declarat în dosarele judiciare că SpaceX și X sunt companii care au lucrat împreună ca părți afiliate.

Musk a scris într-o postare pe X la acea vreme că, ”Dacă guvernul brazilian nu returnează proprietățile confiscate ilegal ale X și SpaceX, vom solicita confiscarea reciprocă a activelor guvernamentale”.

În calitate de șef al STF, de Moraes a susținut de mult timp reglementările federale pentru a controla discursurile instigatoare la ură și dezinformarea online. Părerile sale au fost respinse de companiile de tehnologie și oficialii de extremă dreapta din țară, împreună cu fostul președinte Jair Bolsonaro și susținătorii săi.

Bolsonaro este investigat, suspectat că a orchestrat o lovitură de stat în Brazilia, după ce a pierdut alegerile prezidențiale din 2022 în fața actualului președinte Luiz Inacio Lula da Silva.

Director ANPC, recomandări pentru limitarea responsabilității pentru posesorii de carduri, în cazul utilizării neautorizate CITEȘTE ȘI Director ANPC, recomandări pentru limitarea responsabilității pentru posesorii de carduri, în cazul utilizării neautorizate

În timp ce Musk a cerut răzbunare împotriva lui de Moraes și Lula, a lucrat cu Bolsonaro și l-a lăudat de ani de zile.

Fostul președinte al Braziliei a autorizat SpaceX să livreze servicii de internet prin sateliți comerciali în Brazilia, în 2022.

Musk se autoproclamă apărător al libertății de exprimare, dar istoricul său sugerează altceva. Sub conducerea sa, X a eliminat conținutul critic la adresa partidelor de guvernământ din Turcia și India, la insistențele guvernului.

X a fost de acord în 2023 cu mai mult de 80% din cererile guvernamentale de eliminare, față de perioadă comparabilă a anului anterior, potrivit analizei site-ului de știri tehnice Rest of World.

X se confruntă cu o concurență sporită în Brazilia din partea aplicațiilor sociale precum Threads, deținută de Meta, și Bluesky, care au atras utilizatori în timpul suspendării sale.

Starlink se confruntă, de asemenea, cu concurența în Brazilia din partea eSpace, o firmă franco-americană care a obținut anul acesta permisiunea de la Agenția Națională de Telecomunicații (Anatel) pentru a furniza servicii de internet prin satelit în țară.

Lukas Darien, avocat și profesor de drept la Centrul Universitar Facex din Brazilia, a declarat pentru CNBC că acțiunile de executare ale STF împotriva X ar putea schimba modul în care marile companii de tehnologie vor vedea instanța.

”Nu există nicio modificare a legii aici. Dar în mod specific, marile companii de tehnologie sunt acum conștiente că legile vor fi aplicate indiferent de dimensiunea unei afaceri și de amploarea acoperirii acesteia în țară”, a scris Darien într-un mesaj.

Musk și reprezentanții X nu au răspuns imediat unei solicitări de comentarii, vineri.

Joi târziu, X Global Government Affairs a postat următoarea declarație: ”X se angajează să protejeze libertatea de exprimare în limitele legii și recunoaștem și respectăm suveranitatea țărilor în care activăm. Credem că este esențial ca oamenii din Brazilia să aibă acces la X, pentru o democrație înfloritoare, și vom continua să apărăm libertatea de exprimare și procesul echitabil al legii prin procese legale.”

viewscnt
Afla mai multe despre
elon musk x brazilia
x cenzură brazilia