Șase dintre cei mai mari 10 achizitori de startup-uri la nivel global sunt bazați în Silicon Valley, relevă datele analizate de Profit.ro.
Infograficul prezentat mai jos clasifică companiile în funcție de numărul de achiziții de startup-uri realizate, împreună cu valorile totale ale tranzacțiilor.
Datele au fost compilate de Mind the Bridge cu sprijinul Crunchbase, acoperind 2.532 de tranzacții de tip M&A (fuziuni și achiziții) între companii și startup-uri, finalizate între 2000 și prima jumătate a anului 2024, limitate la companiile din Fortune Global 500. Graficul, întocmit de VisualCapitalist, arată topul marilor companii în funcție de numărul de achiziții de startup-uri, împreună cu valorile totale ale tranzacțiilor.
CITEȘTE ȘI VIDEO Ciolacu s-a plâns ca i-a luat mult pentru a ieși din București și a ajunge la Mioveni, la Dacia. Premierul a promis sprijin companiei și sindicatelor. ”Nu vom crește taxele în 2025. Reducere cu 5 procente a impozitării salariilor mici spre medii!”Companiile nord-americane achiziționează startup-uri de patru ori mai des decât firmele europene, iar diferența este și mai mare în comparație cu companiile asiatice, unde firmele nord-americane achiziționează start-up-uri de 7-10 ori mai frecvent.
Alphabet (Google) conduce lista cu 222 de achiziții, urmată de Microsoft și Cisco.
Clasament:
Siemens (Germania), Accenture (Irlanda), Roche (Elveția) și Samsung (Coreea de Sud) sunt singurele companii non-americane din Top 15. Accenture este singurul gigant non-tehnologic din Top 10.
Companiile din Silicon Valley au încheiat 814 tranzacții de achiziție de startup-uri, reprezentând 33% din total, ceea ce reprezintă aproximativ o treime din toate achizițiile de startup-uri realizate de companiile din Fortune Global 500.
Startup-urile sunt de obicei achiziționate la 6 ani după înființare (46%). Alte 35% dintre companiile achiziționate au între 6 și 10 ani, în timp ce mai puțin de 20% implică companii mai mature.