Piața asigurărilor va închide anul 2023 undeva la 20 miliarde de lei în privința primelor subscrise de companiile de profil, ceea ce este o cifră impresionantă pentru industria locală de profil, a anunțat Mihai Tecău, director general al Omniasig VIG, în cadrul Profit Financial.Forum.
"Sperăm ca avansul organic al pieței să nu vină doar din zona RCA, ci și din alte tipuri de asigurări, care sunt prezente în portofoliile companiilor de asigurări. RCA este o parte necesară pieței, dar avem și alte tipuri de asigurări care, dacă s-ar vinde mai bine, ar asigura un confort mai bun atât persoanelor fizice, cât și persoanelor juridice", a spus Tecău.
În opinia reprezentantului Omniasig VIG, asigurările de locuințe pot fi un motor de creștere a pieței, în condițiile în care o parte din polițe sunt obligatorii și pentru că există un deficit de asigurare de 80% din fondul locativ național.
"De asemenea, un motor de creștere poate fi segmentul clienților persoane juridice, care se confruntă cu un deficit de acoperire a riscurilor. Și asigurările de sănătate pot fi un motor de creștere a pieței de profil, în condițiile în care acest tip de polițe poate fi o alternativă la asigurările de stat obligatorii. Segmentul RCA, în opinia mea, ar trebui să fie undeva în zona a doua în privința creșterii pieței de profil", a mai spus șeful companiei.
El crede că asigurările facultative, atât pentru persoane fizice, cât și pentru segmentul corporate, trebuie să asigure o creștere mai intensă a pieței de profil.
"Mai cred că o pondere scăzută a RCA-ului în portofoliu ar asigura o sustenabilitate mai bună business-ului oricărui asigurător prezent în piața de profil. Lipsa falimentelor ar aduce o încredere suplimentară în piața de asigurări din România, care este necesară. Asigurările sunt foarte dependente de încredere, încrederea este asigurată de continuitate, de societățile de asigurare, care trebuie să-și respecte obligațiile asumate prin polițe. Atunci când se întâmplă un eveniment, trebuie să fii acolo. Acesta este primul pas. Dacă nu ești acolo, e greu să vinzi a doua zi o poliță unei persoane fizică sau unei companii", a afirmat Tecău.
Șeful Omniasig crede că există mult potențial de creștere și dezvoltare a pieței asigurărilor.
"Piața financiar-bancară are nevoie de prezența asigurătorilor, de companii de profil puternice, care să asigure continuitatea afacerilor atunci când se întâmplă un eveniment mai puțin plăcut. Fără asigurări, se vor bloca sume mai mari pentru protecția afacerilor, sume care ar putea fi alocate investițiilor și dezvoltării afacerilor. O poliță de asigurare este mai ieftină decât alte forme de protecție", a explicat reprezentantul companiei.
El a spus că asigurătorii sunt dependenți de dinamica investițiilor, de dinamica acordării de credite.
"În bugetul unei companii, partea de asigurări este lăsată mai spre final, în condițiile în care ar trebui să fie pe primul loc. Din observațiile noastre, atunci când perspectiva business-ului este negativă, când se anticipează scăderi ale vânzărilor, primul lucru la care se renunță este asigurarea. Am avut discuții cu numeroși manageri, care mi-au spus că renunță la asigurări atunci când construiesc bugetul afacerii pentru un an care se anunță mai slab. Nu este un lucru înțelept, pentru că o poliță poate asigura continuitatea afacerii pe termen mediu și lung", a mai spus Tecău.
Cifrele privind piața asigurărilor la 6 luni 2023 sunt disponibile AICI.