Pe piața deal de la BVB a fost realizat astăzi un transfer special cu 104,54 milioane titluri Banca Transilvania, reprezentând 2,86% din acțiunile instituției de credit, valoarea schimbului ridicându-se la 246,20 milioane lei. Este a doua tranzacție major[ din această toamnă, după ce tot pe segmentul deal, pe 5 octombrie, au fost transferate acțiuni Banca Transilvania de 207,71 milioane lei.
Într-o zi cu oscilații modeste la nivelul principalilor indici și cu o lichiditate mai degrabă slabă pe segmentul regular, pe piața deal a Bursei de Valori București a fost consemnat[ o tranzacție specială cu titluri ale Băncii Transilvania (TLV), în valoare de 246,20 milioane lei. Schimbul a fost efectuat la prețul de 2,3350 lei/acțiune, cu 4,10% sub maximul ex-dividend de 2,4350 lei/acțiune, la acest nivel capitalizarea bursieră a instituției de credit fiind de 8,51 miliarde lei (1,89 miliarde lei).
Pachetul de 104,54 milioane acțiuni reprezintă 2,86% din titlurile Băncii Transilvania și raportarea ar urma să apară doar dacă este un acționar care depășește pragul de deținere de 5%. Simion Tihon, broker la Prime Transaction, spune că speculațiile față de precedentul schimb de o anvergură similară au rămas nevalidate și că, cel mai probabil, la finele trimestrului cel mai târziu, ar urma să aflăm care este vânzătorul, în funcție de raportările anterioare ale participațiilor instituționalilor.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Pe 5 octombrie, tot pe piața deal, au fost 86,55 milioane titluri, reprezentând 2,37% din capitalul social al instituției de credit, la nivelul de 2,4000 lei/acțiune, cu 2,78% peste prețul de astăzi, ceea ce a ridicat valoarea schimbului la 207,71 milioane lei.
Titlurile Băncii Transilvania au fost cele mai tranzacționate și în piața reglementată, suma ridicându-se la 6,73 milioane lei. Cotația de închidere a fost de 2,3650 lei/acțiune. Cealaltă acțiune bancară lichidă de la cota BVB, cea a BRD Groupe Societe Generale (BRD), a staționat pe palierul de preț de 11,00 lei/acțiune, pe volume echivalente cu aproximativ 933.000 de lei.
Tranzacția pe titlurile Băncii Transilvania a scos din anonimat o ședință bursieră mai degrabă anostă, în ton cu evoluția recentă din piața de capital românească. „Foarte multă liniște și volatilitate extrem de slabă în ultima perioadă”, spune Tihon.
Indicele BET, al titlurilor blue-chip, a urcat cu 0,17%, în timp ce indicele compozit BET Plus a avut o dinamică similară. „A avansat ușor”, afirmă intelocutorul nostru, punctând că indicii se află într-un coridor de variație îngust și, în niciun caz nu au bătut maximele istorice cum s-a întâmplat astăzi cu indicele Dow Jones Average Industrial al Bursei de la New York. „După evenimentele din America, piața locală pare blocată. Volume mici.”
Piețele europene au evoluat tot într-o notă pozitivă, cu indicele Euro Stoxx 50, al celor mai tranzacționate titluri de pe continent apreciindu-se cu 0,37%. Indicele FTSE100 de la Londra a câștigat cu 0,62%, în timp ce avansul a fost similar, de 0,27% pentru indicii CAC40 de la Paris și DAX de la Frankfurt. La nivel regional, indicele WIG20 de la Varșovia a crescut cu 1,10%, în timp ce indicii BUX de la Budapesta și PX de la Praga au urcat cu 0,45% și, respectiv 0,94%.
Nici variațiile bruște ale prețului petrolului și nici rezultatele financiare nu au puterea de a mișca piața
Ziua a fost agitată și pe piețele de mărfuri, cu prețul petrolului Brent atingând intraday cu maxim în zona de 49,50 dolari/baril, cu aproximativ 11,5% peste minimele din jurul reperului de 44,30 dolari/baril atins lunea trecută. Este o mișcare care a avut puține implicații pe bursa locală, a cărui indice energetic a depășit cu numai 0,11% referința sesiunii anterioare.
„OMV Petrom este decuplat de prețul petolului, de acționarul majoritar OMV și de companiile din sector”, spune Tihon. Titlurile au avut o apreciere de o amplitudine inferioară cotației țițeiului, de 0,44%, până la prețul de 0,2270 lei/acțiune. La acest nivel, încă investitorii instituționali care au cumpărat în cadrul ofertei de vânzare a Fondului Proprietatea de la jumătatea lunii trecute la prețul de 0,2100 lei/acțiune, au încă un randament de 8,09%, în timp ce investitorii individuali care au subscris în primele 4 zile ale ofertei și au primit la prețul de 0,1995 lei/acțiune pot vinde cu un câștig de 13,78%.
CITEȘTE ȘI Managerul FP, mulțumit de vânzarea de la OMV Petrom. Nu este incomodat că a făcut oferta cu 35% mai jos față de prețul de acum un anSunt vânzătorii care au obținut titlurile în ofertă cei care marchează și apasă cotația, spune brokerul de la Prime Transaction. „A rămas într-un interval îngust și nu se mișcă nici cu prețul petrolului.” Raportarea către BVB la 9 luni care sunt mai degrabă pozitive, iarăși, nu au avut impact.
Este, de fapt, o notă a întregii piețe. „Nici rezultatele financiare nu au mișcat piața. Nici cele bune, nici cele rele”, spune Tihon. „Au trecut nevăzute.” Chiar și acolo unde au fost confirmări pentru rezultate bune – Banca Transilvania, Trangaz (TGN), Compa Sibiu (CMP) – nu au fost creșteri de prețuri de amplitudine mai mare.
Fondul Proprietatea, scump pentru ce dețineri mai are
Transferul special pe titlurile Băncii Transilvania, nu a fost singurul din piața deal. Au mai fost schimbate pachete de acțiuni de 2,90 milioane lei pe simbolul Transelectrica (TEL) și de 1,56 milioane lei pe cel al BRK Financial Group.
Pe locul 2 în piața reglementată, cu tranzacții de 2,54 milioane lei, s-au situat titlurile Fondului Proprietatea (FP), care s-au apreciat ușor, cu 0,13%, până la prețul de 0,7940 lei/acțiune. Investitorii așteaptă returnarea de capital social din martie și se uită favorabil la Fond. „Asta îl ține”, ne spune Tihon care crede că altfel acțiunea s-ar fi dus mai jos. „Dacă ne uităm la ce dețineri mai are și cum arată portofoliul FP, prețul poate chiar e un pic mare”, mai spune brokerul.
Începe programul de răscumpărări de la SIF Moldova
Indicele financiar BET-FI a închis la nivelul de 28.849,43 puncte, aprecierea fiind de 0,06% abia la jumătate față de cea a Fondului. Tot din structura sa, SIF Moldova (SIF2) a anunțat că mâine va demara programul de răscumpărări aprobat în Adunarea Generală Extraordinară a Acționarilor din data de 25 aprilie. Numărul acțiunilor țintite este de 4,07 milioane titluri, volumul maxim de răscumpărat pe zi prin intermediarul operațiunii Raiffeisen Bank urmând să fie de 61.500 de acțiuni. Perioada de derulare a programului este 23 noiembrie 2016 – 31 martie 2017.
Fără „gaz” pentru mișcările de prețuri
Dintre primele cele mai tranzacționate 8 titluri de la cota BVB de astăzi, singurul cu o închidere „roșie”, de +0,33%, la prețul de 299,00 lei/acțiune, a fost Transgaz Mediaș (TGN). Compania concitadină din Mediaș, Romgaz (SNG) a anunțat astăzi că a semnat un contract de servicii trimestriale de transport gaze naturale cu Transgaz în valoare de 6,69 milioane lei.
Spre deosebire de majoritatea sesiunilor bursiere în care este cel mai tranzacționat emitent din sectorul energetic, astăzi Romgaz abia adunat schimburi de aproximativ 93.000 de lei. Titlurile au staționat la prețul de 24,15 lei/acțiune. „Preț mic, rezultate slabe, dar nu atât de slabe precum prețul”, spune Tihon. „Cred că sunt așteptări de creștere pe piață și motive de creștere”, adaugă brokerul de la rime Transaction. Pentru el, este nevoie de un impuls ca, de exemplu, intrarea la cumpărare a unui investitor instituțional sau semnarea unui contract mai mare de vânzare de gaze naturale. Nemișcarea titlurilor Romgaz este similară cu cea a întregii burse. „Mai toată piața a fost lipsită anul acesta de volatilitate”, zice Tihon, menționând ca singurele etape de volatilitate puseele de depreciere din ianuarie pe fondul știrilor din China și din iunie cauzat de Brexit. „Am stat mai mult pe loc”, a conchis interlocutorul nostru.