O tranzacție specială a fondului Agista salvează lichiditatea de la BVB

O tranzacție specială a fondului Agista salvează lichiditatea de la BVB

Sursa foto: BVB

scris ieri, 21:22

Un transfer de tip deal prin care Bittnet a cedat pachetul majoritar al companiei Fort a reprezentat mai mult de un sfert din volumele din piața de acțiuni.

După 2 zile cu activitatea de tranzacționare suspendată cu ocazia Sărbătorii Crăciunului, bursele europene s-au redeschis. Tendința a fost de recuperare față de aprecierile de la New York, însă sesiunea a fost mixtă pe cele 2 maluri ale Atlanticului, cu un impuls corectiv pe piața americană, unde declinul era mai mare de un procent pentru indicii S&P500 și Nasdaq100 la jumătatea orarului de tranzacționare.

Urmărește-ne și pe Google News

Este tabloul în care la BVB investitorii au reușit să împingă cotațiile mai sus. Indicii au fost exlusiv în nuanțe de verde: +0,35% pentru indicele compozit BET-XT, +0,40% pentru indicele financiar BET-FI, care a închis la nivelul de 61.555,92 de puncte, +0,03% pentru indicele de energie BET-NG și +0,40% pentru indicele reprezentativ BET care, la nivelul de 16.924,44 de puncte, s-au apropiat de media mobilă exponențială de 200 de zile (EMA200), cea care definește trendul, așa cum se vede pe graficul atașat.

O tranzacție specială a fondului Agista salvează lichiditatea de la BVB

Piața a plătit, însă, la nivelul lichidității. Rulajul pieței de acțiuni a fost de numai 32,20 milioane lei (6,47 milioane euro) și acesta asigurat în proporție de peste un sfert de transferul de tip deal în valoare de 8,38 milioane lei cu acțiuni ale firmei de securitate cibernetică Fort (4RT). După închiderea pieței, emitentul a notificat investitorii de pe bursă că are un nou acționar majoritar în fondul Agista, dedicat plasamentelor pe piața AeRO, într-o tranzacție anticipată de vânzătorul Bittnet Systems (BNET) încă de la jumătatea lunii noiembrie.

FOTO - CEC Bank listează obligațiunile semnalate de Profit.ro, la „vremuri tulburi, cu multe incertitudini” CITEȘTE ȘI FOTO - CEC Bank listează obligațiunile semnalate de Profit.ro, la „vremuri tulburi, cu multe incertitudini”

În piața reglementată, cele mai mari schimburi, de 4,97 milioane lei, s-au realizat pe titlurile Băncii Transilvania (TLV), care au avansat cu 0,93%, până la prețul de 27,25 lei/acțiune. Acestea au fost urmate, cu volume echivalente cu 3,88 milioane lei, de titlurile OMV Petrom (SNP), care au urcat cu 0,35%, până la prețul de 0,7180 lei/acțiune.

După scăderile abrupte din ultima parte a acestui an, titlurile One United Properties (ONE) au avut un ricoșeu de 7,00%, până la prețul de 0,4280 lei/acțiune, pe tranzacții de 2,40 milioane lei. Un salt important, de 3,91%, l-au avut și titlurile Electrica (EL), care au închis la prețul de 13,30 lei/acțiune o ședință în care au întrunit o activitate de 2,20 milioane lei.

Adrian Tănase are aprobarea ASF pentru prelungirea mandatului de director al BVB până în iunie CITEȘTE ȘI Adrian Tănase are aprobarea ASF pentru prelungirea mandatului de director al BVB până în iunie

La același capitol de energie, titlurile Hidroelectrica (H2O) s-au retras cu 0,49%, până la prețul de 122,20 lei/acțiune, pe transferuri de 1,92 milioane lei. Un alt emitent cu capitalizare mare, BRD – Groupe Société Générale (BRD), a câștigat 0,32% la nivelul valorii de piață, titlurile sale închizând la prețul de 18,96 lei/acțiune, în condițiile unui rulaj de 1,39 milioane lei.

Dinamizate de volatilitatea dobânzilor la momentul alegerilor prezidențiale și de oferta primară recentă, titlurile de stat din programul Fidelis au întrunit o lichiditate peste media obișnuită pentru piața secundară. Aici s-a remarcat emisiunea denominată în euro scadentă în decembrie 2028 (R2812AE), care a cumulat schimburi de 2,56 milioane lei, dar și cea recent lansată cu maturitate de 7 ani (R3112AE), care au depășit marginal pragul unor transferuri de 1 milion de lei.

viewscnt
Afla mai multe despre
banca transilvania
bvb
bursa
brd
omv petrom
hidroelectrica
fort
agista