Mihai Fercală, avizat de ASF în directoratul SIF Transilvania

Mihai Fercală, avizat de ASF în directoratul SIF Transilvania
scris 23 feb 2017

După respingerea din toamna trecută, șeful de 20 de ani al SIF Transilvanial Mihai Fercală a primit astăzi avizarea supraveghetorului pieței pentru a ocupa o poziție în directoratul societății.

Mihai Fercală revine și oficial la frâiele societății pe care o conduce de 20 de ani, SIF Transilvania (SIF3). Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a avizat favorabil desemnarea sa în directorat, după ce săptămâna trecută revocase o decizie din toamnă prin care respinsese această numire. Urmare a hotărârii de astăzi, cei 3 membri ai executivului SIF Transilvania sunt Fercală, Iulian Stan, ca reprezentanți avizațil și Stefan Szitas, fostul director de marketing, pentru care este așteptată depunerea documentației de avizare.

Urmărește-ne și pe Google News

Revenirea lui Fercală se suprapune cu îndepărtarea la începutul acestei săptămâni a vicepreședintelui executiv Marius Moldovan. Acesta a fost exclus din directorat la doar câteva zile după ce tocmai revenise de la Viena unde obținuse un MBA la una dintre cele mai renumite academii executive din Europa. Ironic, această revocare din funcție a venit când Moldovan, care este și președinte al Consiliului de Administrație al Depozitarului Central, era foarte motivat de cursul pe care l-a absolvit. Răspunzând la o întrebare a Profit.ro, Moldovan, afirma că peste 7 ani se vede tot în piața de capital românească. „Vreau să pun umărul la dezvoltarea ei. Încă nu e totul pierdut”, declara el.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum
Romcab convoacă acționarii pentru desemnarea administratorului special CITEȘTE ȘI Romcab convoacă acționarii pentru desemnarea administratorului special

Fercală – care și-a menținut poziția și la Adunarea Generală a Acționarilor de bilanț din primăvara anului trecut în fața altor contestatari, grupul format din fostul director din cadrul supraveghetorului pieței Radu Toia și Răzvan Rusu de la fondurile Certinvest – trece peste un moment delicat, respectiv respingerea inițială de către ASF a numirii sale în directorat.

Decizia din octombrie, prin care ASF i-a împiedicat accesul lui Fercală în directorat, invoca lipsa de cunoștințe și de capacitate profesională pentru administrarea eficientă a societății, precum și sancțiunile primite în precedenții 2 ani. Nu mai puțin de 3 amenzi în cuantum de 29.500 de lei, aplicate de ASF, au fost argumente în favoarea respingerii.

ASF depistează deficiențe la Depozitarul Central CITEȘTE ȘI ASF depistează deficiențe la Depozitarul Central

Documentul de respingere semnat atunci de președintele Autorității, Mișu Negrițoiu, afirma că Fercală „nu a făcut dovada cunoașterii, în profunzime, a activității desfășurate la nivelul SIF Transilvania SA, astfel încât să poată prezenta o strategie care să corespundă cu profilul de risc al societății”.

Imediat după decizia ASF, Fercală a contestat-o atât la Autoritate, cât și în instanță, fiind susținut în demersurile sale de cei 2 colegi din directorat, Moldovan și Stan. Argumentele contestării erau faptul că, în ultimii 10 ani, SIF Transilvania a fost o societate profitabilă care a distribuit dividende, că în rapoartele de audit nu s-au constatat încălcări ale legilor, regulamentelor și limitelor stabilite de guvernanța corporativă, precum și că Fercală are experiența și pregătirea profesională pentru care a conduce societatea.

SIF Transilvania are cel mai mic activ net dintre cele 5 societăți de investiții financiare listate la cota BVB, de 924,70 milioane lei. Titlurile cu simbolul SIF3 se tranzacționează cu un discoount de 40,94% rezultat din diferența dintre prețul de piață al închiderii de astăzi de 0,2500 lei/acțiune și valoarea unitară a activului net de 0,4233 lei/acțiune.

viewscnt
Afla mai multe despre
sif transilvania
bvb
bursa
mihai fercala
marius moldovan
depozitarul central
asf