Săptămâna de tranzacționare a avut un debut "roșu" la BVB, în condițiile în care pachete de acțiuni mai mari au fost aruncate în piață pe finalul sesiunii bursiere, determinând o coborâre cu câteva trepte ale cotațiilor față de nivelurile în care s-au tranzacționat în cea mai mare parte a zilei.
Astăzi am consemnat la Bursa de Valori București o ședință în care investitorii au încercat o revenire după declinul cotațiilor din a doua parte a săptămânii precedente. Verdictul până la final? "Iar s-a închis prost", spune Simion Tihon, broker la Prime Transaction. Explicația? Activarea către sfârșitul orarului de tranzacționare a unor ordine de vânzare mai mari pe emitenți cu lichiditate bună, ceea ce a dus acțiunile pe niveluri de preț mai coborâte decât cele pe care s-au regăsit în cea mai mare parte a ședinței.
Este o repetare a scenariului de vineri, când, de asemenea, pachete mari de acțiuni au fost aruncate în piață chiar înainte de închidere. Mihai Chișu, Sales & Trading la Swiss Capital, intermediarul celor mai mari tranzacții din piața reglementată de la BVB, spunea că aceste ordine pot fi asociate cu finalul de lună.
Dacă vineri scăderea indicelui BET a fost de 1,87%, acum declinul a fost de numai 0,39%, până la nivelul de 6.990,39 puncte. Șocul a fost atenuat de aprecierea cu 2,12%, la 2,41 lei/acțiune, a titlurilor Băncii Transilvania (TLV), care sunt însă departe de maximul local de 2,68 lei/acțiune. Pe parcursul zilei, acestea s-au tranzacționat în zona de 2,44-2,45 lei/acțiune.
Rulajul pe acțiunile Băncii Transilvania s-a ridicat la 19,81 milioane lei, reprezentând o treime din cel al întregii piețe și peste 40% din cel al segmentului regular. Valoarea schimburilor pe acest emitent a fost aproape la fel de mare ca cea luată împreună a următoarelor 4 simboluri din clasamentul tranzacțiilor.
Între acestea, pe locul 4, cu transferuri marginal sub 5 milioane lei, s-au aflat cele ale BRD Groupe Societe Generale (BRD) care au avut o traiectorie asemănătoare intraday, într-o sesiune bursieră în care s-au apreciat cu 0,88%, până la prețul de 11,5 lei/acțiune.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
După deprecierea abruptă de vineri, când cele mai lichide două titluri bancare au pierdut 4,84% și, respectiv 3,39%, astăzi am consemnat o tentativă de recuperare, observă Tihon. Este o încercare amendată de ordinele mari venite pe final, iar contextul pentru cei doi emitenți este evident. "Acțiunile BRD și TLV, înaintea adoptării legii numite a dării în plată, erau clar vedete, însă după vot a apărut o aversiune", spune brokerul de la Prime Transaction.
El menționează că rulajele de la BVB au depășit astăzi 13 milioane euro, fiind peste media ultimei luni. Și adaugă: "Chiar și așa, tot a fost o sesiune apatică și lipsită de consens".
Acțiunile Romgaz, un nou minim de la listare
Pe sectorul energetic lichiditatea a fost slabă, iar indicele BET-NG a suferit o scădere de 1,74%. A fost tras în jos de scăderile cu 2,27% pe acțiunile Transelectrica (TEL) și 2,64% pe titlurile Romgaz (SNG), care au însumat tranzacții de 1,33 milioane lei și, respectiv, 2,27 milioane lei. În al doilea caz, titlurile producătorului de gaze naturale au atins un nou minim de la listarea sa în noiembrie 2013, de 27,7 lei/acțiune, cu 0,89% sub precendentul minim de 27,95 lei/acțiune, consemnat în ședința din 16 noiembrie.
O depreciere ceva mai atenuată, de 1,16%, au avut-o titlurile Electrica (EL), care au închis la prețul de 11,98 lei/acțiune o ședință în care a cumulat volume echivalente cu 6,38 milioane lei.
Retrageri de capital din regiune în căutarea perspectivei unor plasamente mai bune pe dolari
Este și contextul internațional cel care a favorizat tendința de scădere de astăzi, spune Tihon. Astfel, în piețele financiare sunt foarte mulți investitori care mizează pe faptul că, în ședința din 16 decembrie a comitetului de politică monetară, Rezerva Federală Americană va ridica dobânda-cheie pe dolar de la actualul nivel de 0-0,25%, neschimbat încă din decembrie 2008.
În aceste circumstanțe sunt migrări de capital din piețele mai mici către plasamentele în dolari, iar astăzi astfel de fluxuri au fost vizibile pentru toată regiunea. "Nu cred că ne prinde finalul anului fără o majorare de dobândă", a conchis Tihon.