EXCLUSIV Un investitor sesizează ASF și Ministerul Energiei privind un posibil caz de abuz de piață la Oil Terminal

EXCLUSIV Un investitor sesizează ASF și Ministerul Energiei privind un posibil caz de abuz de piață la Oil Terminal
scris 4 apr 2016

Dan Bărbulescu, avertizor de integritate, a sesizat Autoritatea de Supraveghere Financiară pentru un prezumtiv caz de manipulare de piață la Oil Terminal. Acțiunile au căzut cu peste 15% la bursă după raportarea anuală preliminară în care profitul indicat era de numai 1,05 milioane lei, față de rezultatul net raportat la 9 luni de 16,17 milioane lei. La mai bine de o lună, compania a revenit și, la propunerea de dividend din martie, câștigul net menționat este de 6,84 milioane de lei.

Oil Terminal (OIL) va acorda dividende în valoare totală de 2,85 milioane lei, însă la raportarea anuală preliminară din data de 15 februarie raporta că întregul său profit este de 1,05 milioane lei. Este anomalia care a fost sesizată la acest sfârșit de săptămână către Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) și Ministerul Energiei de Dan Bărbulescu, acționar la Oil Terminal și avertizor de integritate.

Urmărește-ne și pe Google News

Autorul petiției menționează că în ziua publicării rezultatelor financiare preliminare, acțiunile companiei au căzut la bursă cu 15%, în condițiile în care profitul net era de peste 15 ori mai mic decât cel anunțat la 9 luni de 16,17 milioane lei. "ASF și BVB ar trebui să investigheze riscul de manipulare a pieței acțiunilor prin comunicarea de informații false", scrie Bărbulescu în sesizarea sa către supraveghetorul pieței, la care atașează notificările emitentului către portalul BVB, un articol din ziarul Bursa și două materiale din Profit.ro.

Ce s-a întâmplat la momentul publicării rezultatelor financiare

Parametrii cei noi ai rezultatelor financiare preliminare anuale au surprins vădit piața. Creșterea provizioanelor la 18,08 milioane lei, de la 2,53 milioane lei, nu a fost anticipată de nimeni, ca și "topirea" aproape integrală a profitului net la 9 luni.

Am sunat din partea publicației noastre în ziua respectivă pentru explicații ale departamentului de contabilitate sau a conducerii asupra acestei modificări majore, însă nu am primit răspuns, iar compania nu a revenit cu explicații în zilele următoare.

Titlurile Oil Terminal au căzut în ziua respectivă cu 15%, maximul admis de sistemul operatorului de piață, până la prețul de 0,0986 lei/acțiune, iar tendința era în cotinuare de vânzare. Afișajul era fără cerere, însă de fiecare dată când se punea pe respectivul nivel de preț un ordin se executa. "Cum pui un ordin de cumpărare în piață, ți-l ia imediat", a declara atunci un broker pentru Profit.ro.

EXCLUSIV Un investitor sesizează ASF și Ministerul Energiei privind un posibil caz de abuz de piață la Oil Terminal

A doua zi, știrea a generat o activitate de tranzacționare încă și mai intensă și o volatilitate ridicată, așa cum se vede pe graficul atașat. Titlurile au tins să coboare, iar pe minimul zilei a fost atins la 0,0844 lei/acțiune, lovind cele mai coborâte niveluri ale cotației din iulie 2015 până în momentul respectiv.

Este zona de unde s-au activat masiv cumpărători care au împins din nou cotația peste nivelul de 0,095 lei/acțiune, palier la care se regăsesc și astăzi. Lumânarea eferentă ședinței respective este una de acumulare, cu o umbră inferioară foarte mare și volume neobișnuite. Tranzacțiile din data de 16 februarie, cu un număr de peste 711.000 acțiuni, reprezintă al treilea cel mai mare rulaj pe acest emitent din ultima jumătate de an.

O simplă eroare contabilă sau "vârful aisbergului de fraude"?

Acesta este contextul în care Bărbulescu a sesizat autoritatea de resort privind cazurile de manipulare a pieței, ASF, dar și Ministerul Energiei, Intreprinderilor Mici și Mijlocii și Mediului de Afaceri, care în numele statului român controlează 59,62% din acțiunile companiei.

"Ministerul Energiei ar trebui să investigheze riscul de manipulare a pieței acțiunilor prin comunicarea de informații false de către Directorul General al Oil Terminal, Sorin Ciutureanu", spune în sesizarea sa către minister Bărbulescu, fondator și partener al STAAR Rating, administrator persoană juridică al Oil Terminal.

În e-mail-ul adresat redacției și în care semnalează cele două petiții, avertizorul de integritatea afirmă că "manipularea de piață de la Oil Terminal pe care am demonstrat-o, este doar vârful aisbergului de fraude."

Controale ale Curții de Conturi efectuate la acest început de an la Oil Terminal evidențiază, potrivit notificării emitentului către Bursă, deficiențe cu privire la nerespectarea prevederilor legale privind plățile la bugetul de stat, cu privire la angajarea și plata unor cheltuieli ineficiente cu încheierea de polițe de asigurare pentru răspunderea profesională a conducerii, existența unor investiții nejustificate, efectuarea de cheltuieli de personal nelegale. Consiliul de Administrație a luat act de raportul de control din 10 februarie și a stabilit contestarea tuturor măsurilor dispuse de Curtea de Conturi.

viewscnt
Afla mai multe despre
oil terminal
asf
ministerul energiei
bursa
curtea de conturi