Aproximativ 35% din tranzacțiile din piața de acțiuni a Bursei de Valori București au fost reprezentate de transferuri de tip deal pe titlurile producătorului de materiale de construcții Cemacon. KJK Cărămidă, societate operată de un fond olandez, s-a retras din acționariat printr-o tranzacție deal în valoare de 9,85 milioane lei, rulajul total pe acest emitent ridicându-se la aproape 15 milioane lei.
Piața locală de capital a avut astăzi o ședință pozitivă, cu un avans de 0,56%, până la nivelul de 7.629,13 puncte, un nou maxim al ultimelor 17 luni. În același timp, indicele compozit BET Plus a urcat cu 0,61%. „Continuă un trend ascendent, departe de mișcările din plan politic”, a declarat pentru Profit.ro Simion Tihon, broker la Prime Transaction. „Săptămâna a deschis bine. De interes au fost companiile care vor da dividend mare”, a continuat el.
Ziua „verde” de la București a survenit în contextul unei zile neconcludente în Europa. Indicele Euro Stoxx 50 a pierdut 0,08%. Indicele FTSE100 de la Londra a câștigat 0,20%, în timp ce indicele DAX de la Frankfurt a crescut cu 0,34%. Prin contrast, indicele CAC40 de la Paris a înregistrat un recul de 0,49%. La nivel regional, indicele WIG20 a coborât cu 0,15%, iar indicii BUX de la Budapesta și PX de la Praga au închis cu 0,47% și, respectiv 0,55% peste referință.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Rulajul pieței de acțiuni a fost de 42,76 milioane lei (9,52 milioane euro). „Ceva mai mult decât în zilele trecute. Nu avem un volum exagerat”, spune Tihon. El amintește că peste o treime din acesta a fost asigurat de schimburile în valoare de 14,99 milioane lei pe titlurile producătorului de materiale de construcții Cemacon Zalău (CEON).
Toate aceste transferuri au fost efectuate în piața deal. Una dintre tranzacți a fost confirmată de compania KJK Cărămidă, operată de fondul olandez KJK, aceasta lichidându-și deținerea de 27,89% din titluri, pentru suma de 9,85 milioane lei. Notificarea către bursă nu este însoțită de altă raportare privind cumpărătorul, după cu lipsesc detalii despre cealaltă tranzacție specială. Din dimensiunea pachetului, vânzătorul ar putea fi BRK Financial Group, înregistrat cu o participație de 16,66 milioane din acțiunile Cemacon, echivalentul a 14,61% din capitalul social.
Băncile, sesiune „verde” în ziua în care legea conversiei creditelor în franci elvețieni a fost declarată neconstituțională
Pe primul loc în topul tranzacțiilor, cu schimburi însumând 10,38 milioane lei, s-au aflat titlurile Băncii Transilvania (TLV), care au crescut cu 2,69%. Prețul de închidere de 2,4800 lei/acțiune, este cu 1,48% peste ultimul maxim relativ de 2,4350 lei/acțiune din toamna anului trecut. „Atitudine pozitivă în urma deciziei Curții Constituționale”, comentează Tihon. Instituția a declarat neconstituțională în mai mulți parametri legea privind conversia creditelor în franci elvețieni adoptată în toamna anului trecut. Investitorii nu pot cuantifica nivelul în care banca nu trebuie înlăturate provizioanele „Profitul nu va fi afectat”, rezumă brokerul de la Prime Transaction.
Cealaltă acțiune bancară lichidă de la cota BVB, cea a BRD Groupe Societe Generale (BRD), a adunat volume echivalente cu 1,97 milioane lei. Instituția de credit este mai puțin expusă pe creditele în franci elvețieni astfel încât amplitudinea aprecierii a fost atenuată. Cotația a urcat cu cu 0,17%, până la prețul de 11,66 lei/acțiune, nivel de preț fiind cu 1,85% sub ultima valoare de tranzacționare a anului trecut de 11,88 lei/acțiune.
BVB, între așteptările pozitive privind raportările anuale și neliniștea venită din mediul politic
Pe locul 2 în topul rulajelor, cu transferuri însumând 5,48 milioane lei, s-au situat titlurile Fondului Proprietatea (FP), care s-au corectat cu 0,45%, până la prețul de 0,8930 lei/acțiune. Acestea au tras în jos indicele financiar BET-FI care a închis numai marginal (+0,05%) peste referință, respectiv la nivelul de 31.695,32 puncte.
Pe segmentul energetic, aprecierea indicelui sectorial BET-NG a fost de 0,37%. Tihon spune că titlurile din domeniu beneficiază de memorandumul guvernamental pentru acordarea de dividende reprezentând 90% dinb profitul net și îi atrage atenția emitentul cu cea mai bună lichiditate: „Romgaz a arătat bine azi. Chiar dacă a rămas pe loc, a avut un volum bun.” Titlurile au staționat pe nivelul de preț de 27,70 lei/acțiune, pe tranzacții de 2,29 milioane lei.
De la acest capitol, titlurile Electrica (EL) a avansat cu 0,28%, până la prețul de 14,10 lei/acțiune, pe transferuri de 2,19 milioane lei, iar titlurile OMV Petrom (SNP) s-au corectat cu 0,35%, până la prețul de 0,2850 lei/acțiune, pe schimburi de 1,60 milioane lei.
La ce ne așteptăm de la piață? Tihon de la Prime Transaction se așteaptă la volatilitate pentru că nu crede că s-au încheiat problemele din plan politic. „Greu de crezut că nu va fi afectată măcar la nivelul lichidității, dacă nu la cel al prețului”, spune. El amintește că săptămâna trecută, pe fondul manifestațiilor de stradă, a fost „o apatie nemaiîntâlnită”. Per total, piața este susținută de estimări bune privind rezultatele financiare anuale ale companiilor listate. „Avem, pe medie, așteptări optimiste”, a conchis Tihon.