Acțiunile Băncii Transilvania și Hidroelectrica trag în sus bursa

Acțiunile Băncii Transilvania și Hidroelectrica trag în sus bursa

Sursa foto: BVB

Adrian Panaite
Adrian Panaite
scris 29 apr 2024

Indicele BET este la a 4-a sesiune consecutivă de creșteri, mișcare accelerată în prima sesiune de tranzacționare a săptămânii.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente
30 mai - Maratonul Fondurilor Europene. Parteneri: BCR, BRD, CEC
4 iunie - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a. Parteneri: 123Credit, Cushman and Wakefield
6 iunie - Maratonul Energiei
13 iunie - Eveniment Profit: Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității, Ediția a IV-a. Parteneri BCR, BVB, CEC Bank, Infinity Capital Investments, Sphera, Teraplast

Piețele au dat semnale mixte la revenirea la tranzacționare după week-end, cu indicele DAX40 din germania în teritoriu negativ, dar cu un debut pozitiv la New York Stock Exchange. Este contextul în care Bursa de Valori București a trebuit să găsească argumentele locale pentru a stabili o direcție. Mișcările cele mai importante au venit de la cele mai lichide acțiuni.

Astfel, titlurile Băncii Transilvania (TLV) au avut un salt de 1,41%, până la prețul de 28,50 lei/acțiune, pe cele mai mari tranzacții din piața reglementată, de 8,90 milioane lei. Titlurile instituției de credit au mai fost protagonistele unui transfer special în valoare de 5,79 milioane lei pe segmentul deal.

EXCLUSIV Pompierii, polițiștii și jandarmii nu au venit la Fondul lansat de Viorel Cataramă. Omul de afaceri retrage compania de administrare din piața de capital CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Pompierii, polițiștii și jandarmii nu au venit la Fondul lansat de Viorel Cataramă. Omul de afaceri retrage compania de administrare din piața de capital

De asemenea, titlurile Hidroelectrica (H2O) au crescut cu 0,90%, până la prețul de 133,80 lei/acțiune, pe volume echivalente cu 8,12 milioane lei. Interesul a fost catalizat de desfășurarea Adunării Generale Ordinare a Acționarilor în care a fost votat un dividend brut de 13,99 lei/acțiune, cu randament net de aproape 10%.

Cele 2 simboluri au adunat, de altfel, cu puțin peste jumătate din rulajul de 44,09 milioane lei (8,86 milioane euro) și au avut forța de a influența parcursul întregii piețe, așa cum se vede pe tabloul indicilor:  +0,66% pentru indicele compozit BET-XT, +0,80% pentru indicele energetic BET-NG și +0,76% pentru indicele reprezentativ BET care a închis la nivelul de 17.120,96 de puncte.

Acțiunile Băncii Transilvania și Hidroelectrica trag în sus bursa

La acest impuls general al pieței o contribuție importantă a avut-o și aprecierea u 1,52% a titlurilor OMV Petrom (SNP) ce au întrunit cea de-a 3-a activitate a zilei, de 5,00 milioane lei.

DECIZIE Câți bani pleacă în Austria din profitul Raiffeisen Bank România CITEȘTE ȘI DECIZIE Câți bani pleacă în Austria din profitul Raiffeisen Bank România

Totuși, piața nu a avansat in corpore. Astfel, titlurile Transport Trade Services (TTS) s-au corectat cu 0,74%, până la prețul de 26,70 lei/acțiune, în condițiile unor schimburi de 2,37 milioane lei, și titlurile Fondul Proprietatea (FP) au suferit un recul de 1,52%, până la prețul de 0,5170 lei/acțiune, pe tranzacții de 4,06 milioane lei care au influențat și declinul de 0,07% al indicelui financiar Bet-FI care a închis la nivelul de 60.272,31 de puncte.

În rest, reperul unor transferuri de 1 milion de lei a mai fost depășit de 2 simboluri, respectiv de titlurile Romgaz (SNG) care au avansat cu 0,57%, până la prețul de 52,50 lei/acțiune, și titlurile Transgaz (TGN), ce au staționat la prețul de 18,84 lei/acțiune.

viewscnt
Afla mai multe despre
banca transilvania
bvb
bursa
brd
omv petrom
fondul proprietatea
tts
hidroelectrica