Membrii Organizației Țărilor Exportatoare de Petrol (OPEC), care s-au reunit joi la Viena, nu au ajuns la un acord privind plafonarea producției pentru a susține revenirea prețurilor, în condițiile în care Iranul dorește să continue majorarea exporturilor, informează Reuters și MarketWatch.
Pe de altă parte, Arabia Saudită a promis că “nu va indunda piața cu petrol” pentru a pedepsi ceilalți producători și a câștiga cotă de piață.
Cu ocazia reuniunii de astăzi, OPEC l-a numit pe nigerianul Mohammed Barkindo în funcția de secretar general al organizației. Mandatul fostului secretar general, Abdalla Salem el-Badri, ar fi trebuit să se termine încă din 2013, dar acesta a rămas în continuare în funcție, în condițiile în care țările membre nu au reușit să aleagă, de comun acord, un nou lider.
CITEȘTE ȘI BCE a majorat estimările privind inflația și creșterea economică în zona euroStatele OPEC au produs în aprilie 32,4 milioane de barili de petrol pe zi și, deși existau speranțe că organizația va îngheța producția în jurul acestui nivel, așteptările din piață privind un acord în acest sens erau mai degrabă reduse.
În jurul orei 17:40, prețul petrolului Brent, cu livrare în iulie, era în scădere cu 1,6%, la 48,9 dolari/baril . Referința americană, West Texas Intermediate (cu livrare în iulie), era în coborâre cu 1,7%, la 48,2 dolari/baril. Înainte de întâlnirea OPEC, prețul petrolului înregistra creșteri.
Petrolul Brent, de referință pe piața gloablă, a depășit săptămâna trecută pragul de 50 de dolari/baril, pentru prima dată în ultimele șase luni, pe fondul reducerii producției. În ianuarie, supraproducția a împins prețul petrolului la cel mai redus nivel din ultimii 13 ani, dar de atunci prețurile au avansat cu circa 80%.
Principalul motiv pentru care OPEC nu a ajuns astăzi la un acord de înghețare a producției este Iranul.
Încă de la finele lunii trecute, Rokneddin Javadi, director la compania petrolieră de stat din Iran (National Iranian Oil Co) a declarat că țara nu intenționează să reducă producția de petrol. Acesta a adăugat că exporturile de petrol ale Iranului, care se situează momentan la circa 2 milioane de barili pe zi, vor atinge sau chiar depăși 2,2 milioane de barili pe zi la jumătatea verii.
Exporturile Iranului au scăzut puternic în ultimii ani, din cauza sancțiunilor occidentale, impuse în urma programului nuclear al țării.
Producția de petrol a țării a revenit în aprilie la nivelul anterior impunerii sancțiunilor, situându-se la 3,6 milioane de barili pe zi. Acest nivel al producției nu mai fusese atins din noiembrie 2011, potrivit datelor Agenției Internaționale pentru Energie. Exporturile au crescut luna trecută cu peste 40%, la 2 milioane de barili pe zi, aproape de nivelul anterior aplicării sancțiunilor occidentale.
Iranul a fost principala cauză pentru care, o întâlnire a marilor producători de petrol organizată în aprilie la Doha, cu scopul de a discuta o posibilă înghețare a producție, s-a finalizat cu un eșec. Iranul a refuzat să participe la întâlnire, iar Arabia Saudită, cel mai mare producător mondial de petrol, a refuzat să semneze un acord de plafonare a producției, fără ca ceilalți mari producători, inclusiv Iran, să facă același lucru.