OPEC nu a reușit să stabilească detaliile acordului de reducere a producției

OPEC nu a reușit să stabilească detaliile acordului de reducere a producției
scris 30 oct 2016

Membrii Organizației Statelor Exportatoare de Petrol (OPEC) nu au reușit, după mai bine de 18 ore de dezbateri care au avut loc vineri și sâmbătă la Viena, să stabilească detaliile planului de reducere a producției, convenit luna trecută, și nici să ajungă la o înțelegere cu marii exportatori din afara cartelului, potrivit Bloomberg.

Negocierile vor continua pe 25 noiembrie, cu câteva zile înainte de întâlnirea la care OPEC ar trebui să finalizeze acordul încheiat luna trecută.

Urmărește-ne și pe Google News

Statele OPEC au convenit luna trecută, la Alger, reducerea producției de petrol a organizației la 32,5-33 milioane de barili pe zi, prima măsură de acest tip după 2008, pentru susținerea prețurilor.

Vineri, statele membere OPEC au încercat să stabilească detaliile planului de reducere a producției, dar nu au reușit să ajungă la o înțelegere, în condițiile în care Iranul refuză chiar și înghețarea exporturilor.

Economia SUA a crescut cu 2,9% în T3, cel mai mare avans din ultimii peste doi ani CITEȘTE ȘI Economia SUA a crescut cu 2,9% în T3, cel mai mare avans din ultimii peste doi ani

Neînțelegerile din interiorul OPEC cu privire la modul de implementare a planului de reducere a producției au stat în calea unui accord de cooperare între organizație și alți mari exportatori, Rusia, Kazahstan, Mexic, Oman, Azerbaidjan, Brazilia și Bolivia, la duscuțiile de sâmbătă.

Înțelegerea din inetriorul OPEC riscă să eșueze dat fiind că trei state membre, Libia, Iran și Nigeria nu vor fi obligate să-și diminueze producția și au anunțat deja că plănuiesc majorarea acesteia cu 700.000 de barili de petrol pe zi față de august.

Totodată, ministrul irakian al Petrolului a îndemnat companiile din industria locală de petrol și gaze să majoreze în continuare producția, la doar două săptămâni după ce OPEC a anunțat un acord preliminar pentru reducerea producției cartelului.

Săptămâna trecută, Irakul a afirmat că ar trebui să fie exclus din acordul de dimiuare a producției, în condițiile în care are nevoie de veniturile pe care le obține din vânzarea petrolului pentru a finanța lupta împotriva grupării Stat Islamic.

Irakul este, după Arabia Saudită, al doilea mare producător de petrol din OPEC.

viewscnt
Afla mai multe despre
opec
petrol
iran
irak
nigeria
rusia
titei
preturi
acord
reducere productie
viena