IFC a anunțat lansarea unei investiții-ancoră de 75 milioane euro, printr-o primă emisiune de obligațiuni verzi lansată de grupul siderurgic voestalpine AG

IFC a anunțat lansarea unei investiții-ancoră de 75 milioane euro, printr-o primă emisiune de obligațiuni verzi lansată de grupul siderurgic voestalpine AG
Profit.ro
Profit.ro
scris astăzi, 11:43

IFC, din Grupul Băncii Mondiale, anunță că susține voestalpine AG, lider global în producția și prelucrarea oțelului, cu o investiție-ancoră realizată printr-o primă emisiune de obligațiuni verzi, menită să impulsioneze decarbonizarea sectorului siderurgic. Obiectivul acestei investiții de referință este acela de a accelera decarbonizarea lanțurilor valorice-cheie din sectoarele siderurgice din Brazilia, Polonia și România.

”IFC a anunțat lansarea unei investiții-ancoră de 75 milioane euro printr-o primă emisiune de obligațiuni verzi lansată de voestalpine AG, lider global în producția și prelucrarea oțelului, cu sediul în Austria. Obiectivul acestei investiții de referință este acela de a accelera decarbonizarea lanțurilor valorice-cheie din sectoarele siderurgice din Brazilia, Polonia și România”, anunță banca.

Urmărește-ne și pe Google News
Sphera Franchise Group deschide al 3-lea restaurant KFC la Chișinău CITEȘTE ȘI Sphera Franchise Group deschide al 3-lea restaurant KFC la Chișinău
Evenimente

30 septembrie - Eveniment Profit.ro e-commerce – Provocările creșterii pe o piață cu concurență tot mai dură - Ediția a V-a. Parteneri: ARB, CEC Bank, ContentSpeed, eMag
7 octombrie - Eveniment Profit Energy.forum - Ediția a VIII-al Parteneri: ACUE, Black Sea Oil &Gas, D&B David și Baias, Electrica Furnizare, eon, Premier Energy, Raiffeisen Bank, Transgaz
15 octombrie - Eveniment Profit Health.forum - Crizele sanitare și reziliența sistemului medical românesc - Ediția a XIV-a. Parteneri: Bristol Myers Squibb, Crisia Farm, UCB
31 octombrie - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: ARB, BCR, BRD, Garanti BBVA
5 noiembrie - Gala Profit – Povești cu Profit... Made in Romania. Parteneri: ARB, CEC Bank, Garanti BBVA, Raiffeisen Bank

Oțelul este o resursă esențială pentru o serie de sectoare-cheie și pentru dezvoltarea economică globală, jucând un rol vital în tranziția ecologică a unor domenii de activitate precum transporturile, producția și construcțiile. Cu toate acestea, industria siderurgică se confruntă cu provocări semnificative în materie de decarbonizare din cauza dependenței sale de combustibilii fosili în procesul de producție a fierului, ceea ce o transformă într-un sector de activitate cu emisii greu de redus, scrie News.ro.

Este nevoie de investiții estimate la 300 miliarde dolari la nivel mondial pentru a realiza decarbonizarea până în 2050. O cotă substanțială din aceste investiții ar putea proveni din emisiunile publice de obligațiuni verzi.

Investiția IFC în emisiunea inaugurală de obligațiuni verzi a voestalpine, una dintre primele la nivel global în acest sector, reprezintă o mișcare strategică pentru abordarea acestor provocări. Încasările vor fi utilizate pentru a finanța investițiile voestalpine, care vor contribui la îmbunătățirea eficienței energetice, consolidând economia circulară a Braziliei și contribuind la decarbonizarea sectorului de oțel in Polonia și România.

"voestalpine este de zeci de ani un reper pentru protecția mediului în acest sector de activitate și are un plan clar de transformare a producției sale cu oțel greentec. Încă din 2027, vom trece parțial de la furnalele înalte tradiționale la tehnologia cu arc electric, bazată pe electricitate verde, reducând astfel emisiile proprii cu aproximativ 30% până în 2029. Prin urmare, Greentec Steel este cel mai amplu program de protecție a climei din Austria. Prin emiterea primei obligațiuni ecologice din industria siderurgică europeană, ne asumăm acum și un rol de pionierat pe piața de capital", a declarat Herbert Eibensteiner, director executiv al voestalpine AG.

Proiectul se încadrează parteneriatele de țară ale Grupului Băncii Mondiale cu Brazilia, Polonia și România și subliniază importanța tranziției ecologice în aceste economii.

„Decarbonizarea sectorului de producție este crucială pentru menținerea competitivității, pentru calificarea forței de muncă, precum și pentru stimularea unei creșteri industriale durabile în Brazilia, Polonia și România. Accentul pus de voestalpine pe decarbonizare, pe extindere globală și inovare transformă această companie într-un partener puternic pentru IFC, iar investiția noastră va contribui, de asemenea, la crearea unui efect de propagare pentru tehnologiile ecologice utilizate în producția de oțel de pe piețele emergente", a declarat Olaf Schmidt, directorul regional pentru industrie al IFC.

După bascheții aurii de 300 de dolari, Trump lansează un ceas de 100.000 de dolari de aur produs în Elveția, pentru a-și finanța campania CITEȘTE ȘI După bascheții aurii de 300 de dolari, Trump lansează un ceas de 100.000 de dolari de aur produs în Elveția, pentru a-și finanța campania

Acest proiect va spori volumul de oțel produs cu ajutorul unor tehnologii prietenoase cu mediul și livrat spre a fi utilizat în activitățile voestalpine din Polonia și România, care depind de oțelul brut și finit din Austria. În plus, voestalpine fabrică în Brazilia și Polonia produse esențiale pentru tranziția ecologică în UE și în afara acesteia, inclusiv utilaje agricole, celule fotovoltaice, mijloace de transport și turbine eoliene.

Obiectivul pe termen lung al voestalpine îl constituie producția de oțel, neutră din punct de vedere al emisiilor de CO2, până în 2050. În acest scop, grupul cercetează deja mai multe proceduri noi și investește în proiecte-pilot care explorează noi modalități de lucru în producția de oțel. Hidrogenul va juca un rol important în acest sens.

IFC – organizație care face parte din Grupul Băncii Mondiale – este cea mai mare instituție internationala de dezvoltare concentrată pe sectorul privat din piețele emergente, prezentă în peste 100 de țări. În anul fiscal 2024, IFC a angajat o sumă record de 56 de miliarde dolari companiilor private și instituțiilor financiare din țările în curs de dezvoltare, valorificând soluțiile izvorâte din sectorul privat și mobilizând capitalul privat pentru a crea o lume fără sărăcie pe o planetă locuibilă.

voestalpine este un grup siderurgic și tehnologic, operează la nivel global și are aproximativ 500 de companii în cadrul grupului, funcționând în peste 50 de țări de pe toate cele cinci continentele. Societatea este cotată la Bursa de Valori din Viena încă din 1995. voestalpine este lider de piață la nivel mondial în ceea ce privește sistemele feroviare, oțelul pentru scule și pentru aplicații speciale. voestalpine are un plan clar pentru decarbonizarea producției de oțel prin programul său de producție a oțelului greentec. În exercițiul financiar 2022/23, Grupul a încasat venituri de 18,2 miliarde euro, cu un rezultat operațional (EBITDA) de 2,5 miliarde euro; are aproximativ 51.200 de angajați la nivel mondial.

viewscnt
Afla mai multe despre
ifc
obligațiuni verzi