Finanțele pregătesc schimbarea Consiliului de Administrație al CEC Bank, angajând un expert care să aleagă viitorii membri

Finanțele pregătesc schimbarea Consiliului de Administrație al CEC Bank, angajând un expert care să aleagă viitorii membri
scris 11 aug 2016

Ministerul Finanțelor a început procedura de angajare a unui expert independent, persoană fizică sau juridică, specializat în recrutarea resurselor umane, care să îi selecteze pe cei 9 membri ai Consiliului de Administrație al CEC Bank, bancă de stat controlată de minister. Mișcarea presupune schimbarea membrilor actualului Consiliu al băncii.

"Consider că în toate companiile de stat este necesară implementarea guvernanței corporative pentru a îmbunătăți calitatea bunurilor și serviciilor oferite de companiile publice, precum și pentru creșterea performanțelor financiare. În urma adoptării de către Parlament a Legii 111 (privind managementul privat-n.r.), am ales să începem procedurile pentru selecția conducerii CEC datorită importanței pe care o are această instituție în sistemul bancar", își justifică decizia ministrul Finanțelor, Anca Dragu.

Urmărește-ne și pe Google News

În 2014 au fost multe discuții legate de conducerea CEC, premierul de atunci, Victor Ponta, încercând să-l schimbe pe Radu Ghețea de la conducerea băncii după ce a fost arătat că fiica cea mare a președintelui de la acel moment Traian Băsescu, Ioana, a obținut un credit în condiții avantajoase de la CEC.

Ghețea a fost însă sprijinit de Banca Națională, iar ulterior, spre finalul anului 2015, a fost decis ca acesta să rămână în funcție încă un an. Acum, Finanțele se referă la "cei 9 membri ai Consiliului de Administrație", nu direct la președintele Consiliului.

Astăzi, Consiliul de Administrație al CEC Bank este format din Radu Grațian Ghețea - președinte, Andrei Liviu Stamatian - membru, Mihaela Lucica Popa - membru, Gheorghe Carabasan - membru, Ciprian Badea - membru, Mirela Sitoiu - membru, Valentin Mavrodin - membru, Mihai Gogancea Vătășoiu - membru, Magdalena-Luminița Manea - membru, Eugen Dragoș Doroș (șeful ANAF) - membru.

Potrivit Legii 111/2016 privind guvernanța corporativă a întreprinderilor publice, este obligatoriu ca selecția candidaților să fie efectuată de un expert independent în cazul întreprinderilor publice care au o cifră de afaceri de 7,3 milioane de euro și cel puțin 50 de angajați.

Expertul care va fi angajat pentru CEC Bank va avea un mandat valabil până la finele acestui an și va primi 129.600 de lei, fără TVA, bani acoperiți din buget.

Ministerul Finanțelor precizează că săptămâna viitoare vor fi inițiate licitații similare, de angajare a unui expert, și pentru selectarea conducerii la restul companiilor din subordine.

Darea în plată se ieftinește de la jumătatea lunii august CITEȘTE ȘI Darea în plată se ieftinește de la jumătatea lunii august

Banca de stat CEC Bank, a șasea bancă din România după active, a încheiat anul 2015 cu un profit net de 10,99 milioane lei (2,5 milioane euro), în creștere cu 42% față de nivelul înregistrat în anul anterior.

CEC Bank a pierdut însă anul trecut teren în favoarea concurenților, cota de piață după active reducându-se la 7,3% la finalul anului 2015, de la 7,7% la finalul anului precedent.

viewscnt
Afla mai multe despre
cec
expert