CEC Bank - profit în scădere cu peste 24%

CEC Bank - profit în scădere cu peste 24%
Profit.ro
Profit.ro
scris astăzi, 12:09

Grupul CEC Bank raportează un profit net de 279,8 milioane de lei în prima jumătate a anului, în scădere cu peste 24%, față de aceeași perioadă a anului anterior. Activele nete s-au ridicat la 93,23 miliarde de lei, la finalul primelor șase luni, plus 35%.

”Grupul CEC Bank raportează un profit net de 279,8 milioane de lei în prima jumătate a anului 2024. Banca a continuat să-și consolideze poziția pe piață și a înregistrat o creștere a activelor nete până la 93,23 miliarde de lei – plus 35% față de perioada similară a anului trecut. La nivelul Grupului s-a înregistrat în semestrul I din 2024 un profit net de 279,8 milioane lei, din care profitul net al băncii a fost de 269,5 milioane lei”, anunță banca într-un comunicat.

Urmărește-ne și pe Google News
Gheorghe Dobra părăsește poziția de director general al Alro pe care o ocupa de peste 30 de ani CITEȘTE ȘI Gheorghe Dobra părăsește poziția de director general al Alro pe care o ocupa de peste 30 de ani
Evenimente

30 septembrie - Eveniment Profit.ro e-commerce – Provocările creșterii pe o piață cu concurență tot mai dură - Ediția a V-a. Parteneri: ARB, CEC Bank, ContentSpeed, eMag
7 octombrie - Eveniment Profit Energy.forum - Ediția a VIII-al Parteneri: ACUE, Black Sea Oil &Gas, D&B David și Baias, Electrica Furnizare, eon, Premier Energy, Raiffeisen Bank, Transgaz
15 octombrie - Eveniment Profit Health.forum - Crizele sanitare și reziliența sistemului medical românesc - Ediția a XIV-a. Parteneri: Bristol Myers Squibb, Crisia Farm, UCB
31 octombrie - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: ARB, BCR, BRD, Garanti BBVA
5 noiembrie - Gala Profit – Povești cu Profit... Made in Romania. Parteneri: ARB, CEC Bank, Garanti BBVA, Raiffeisen Bank

Comparativ, CEC Bank a înregistrat un profit net estimat, neauditat, de 369,4 milioane de lei în primul semestru din 2023, potrivit raportului publicat anul trecut.

Veniturile nete din dobânzi ale băncii au înregistrat o creștere cu circa 27% în semestrul I 2024 comparativ cu semestrul I 2023 (respectiv cu circa 211 milioane lei), pe seama majorării veniturilor din dobânzi, generate de creșterea lunară a soldului de credite și plasamente (titluri, bănci, etc). Astfel, veniturile din dobânzi au crescut cu circa 673 milioane lei, în timp ce cheltuielile cu dobânzile au înregistrat și ele un trend crescător, fiind majorate cu circa 462 milioane lei.

Veniturile nete din comisioane au crescut cu circa 4,1% (respectiv cu circa 5,5 milioane lei), ajungând în primul semestru la 139 milioane lei la nivelul băncii (157 milioane de lei la nivelul grupului).

Cheltuielile administrative ale băncii au înregistrat o creștere de 15% comparativ cu cele raportate în perioada similară din anul 2023, în principal din cauza impozitului suplimentar pe cifra de afaceri. În lipsa acestui impozit, care nu a fost transferat clienților prin marje/tarife mai mari, creșterea ar fi fost de doar cca. 4%, fiind generată în principal de creșterea cheltuielilor cu amortizarea, ca urmare a investițiilor efectuate în cadrul Programului de Transformare, a investițiilor în modernizarea rețelei teritoriale și a flotei de ATM/MFM, precum și de creșterea cheltuielilor cu salariile.

În baza acestor evoluții, raportul cost-venituri la nivelul băncii s-a îmbunătățit, ajungând la 51,61% în semestrul 1 2024 (46,78% în condițiile în care nu ar fi fost aplicat impozitul suplimentar) față de 54,07% în semestrul 1 2023.

FOTO ANPC a închis temporar un cunoscut restaurant din București CITEȘTE ȘI FOTO ANPC a închis temporar un cunoscut restaurant din București

Cheltuiala cu costul riscului a crescut concomitent cu îmbunătățirea gradului de acoperire cu provizioane a creditelor neperformante (de la 57,8% la 60,1%), în linie cu creșterea susținută a portofoliului de credite.

La finalul semestrului 1 2024, rata fondurilor proprii totale se situa la un nivel relativ similar (22,4%) cu cel înregistrat în iunie 2023 (22,8%), rămânând la un nivel confortabil în raport cu cerințele minime reglementate. De asemenea, banca înregistrează în continuare o poziție solidă din punct de vedere al lichidității, chiar dacă valoarea indicatorului LCR la iunie 2024 (254,17%) a suferit o ușoară scădere față de valoarea înregistrată în iunie 2023 (262,8%).

Rata de rentabilitate a capitalurilor (ROE) la nivelul băncii a fost de 10,87%, față de 11,83% la finalul anului 2023. Excluzând efectul impozitului suplimentar pe cifra de afaceri, ROE este de 13,08%.

CEC Bank a acordat peste 34.000 de credite noi în primul semestru al anului 2024, cu o valoare cumulată de aproximativ 5,8 miliarde de lei.

Creditele nou acordate în primul semestru al anului 2024 clienților Persoane Juridice sunt în valoare de peste 4,3 miliarde de lei, din care 1,75 miliarde de lei au fost acordate clienților nou intrați în portofoliul băncii.

FOTO Grindeanu cere constructorilor de pe Loturile 1 și 2 din Autostrada Ploiești-Buzău \'\'să se mobilizeze mai bine în punctele critice\'\' CITEȘTE ȘI FOTO Grindeanu cere constructorilor de pe Loturile 1 și 2 din Autostrada Ploiești-Buzău ''să se mobilizeze mai bine în punctele critice''

Agricultura și Industria Alimentară au avut cea mai mare creștere în portofoliul CEC Bank, soldul creditelor și angajamentelor de finanțare crescând până la 6,75 miliarde de lei (+44,6% față de iunie 2023). Creditele nou acordate sectorului Agricol au fost în valoare de 1,7 miliarde lei. CEC Bank își menține focusul pentru creditarea Agriculturii și Industriei Agroalimentare, fiind al doilea domeniu finanțat cu o pondere de peste 20% în total portofoliu.

Peste 30.000 de români, persoane fizice, au beneficiat de finanțări în valoare de 1,5 miliarde lei în primul semestru al anului curent, destinate investițiilor imobiliare sau concretizării altor proiecte personale. Volumul creditelor noi acordate a crescut cu 63% comparativ cu semestrul 1 al anului 2023.

De asemenea, față de perioada similară din 2023, în prima jumătate a anului 2024 s-a înregistrat o triplare a numărului de clienți care au accesat pachete de produse și servicii online sau servicii de actualizare date prin fluxurile digitale (canale online și rețeaua de unități teritoriale). La nivelul unităților teritoriale, 60% din pachetele accesate de clienți sunt deschise prin fluxurile digitalizate, 100% fără consum de hârtie.

CEC Bank ocupă locul al treilea în clasamentul sistemului bancar românesc după numărul de ATM-uri și MFM-uri deținute – 1.381 echipamente de generație nouă.

Numărul de carduri active CEC Bank la 30.06.2024 a crescut cu 12% față de 30.06.2023.

CEC Bank este instituția financiară cu cea mai lungă tradiție din România. Fondată în 1864, CEC Bank are în prezent cea mai extinsă rețea națională, cu peste 1.000 de sucursale și unități teritoriale și cu active de 93,23 miliarde de lei, la sfârșitul semestrului I 2024.

Grupul CEC Bank a luat ființă prin preluarea, la data de 27.07.2023, de către CEC Bank S.A., a pachetului majoritar de acțiuni (99,993%) al Fondului de Garantare a Creditului Rural – I.F.N. S.A. (FGCR), alături de Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale.

FGCR are ca obiect principal de activitate asumarea de angajamente de garantare și emiterea de garanții pe seama fondurilor publice, a surselor proprii și a oricăror alte surse pentru credite și alte instrumente de finanțare care pot fi obținute de persoane fizice și juridice - producători agricoli și procesatori de produse agro-alimentare, pentru realizarea producției agricole, stocarea / procesarea produselor agricole și realizarea obiectivelor de investiții în aceste domenii. FGCR acordă garanții pe seama surselor puse la dispoziție de Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale și în condițiile stabilite printr-o serie de acte normative.

viewscnt
Afla mai multe despre
cec bank
active
profit