Bursele europene au recuperat pierderile din prima jumătate a zilei și au închis pe verde pentru a treia ședință

Bursele europene au recuperat pierderile din prima jumătate a zilei și au închis pe verde pentru a treia ședință
Florentina Dragu
Florentina Dragu
scris 9 nov 2016

Bursele europene au inversat pierderile din deschiderea tranzacțiilor și au închis în creștere pentru a treia ședință consecutiv, susținute de avansul consistent al companiilor farmaceutice și miniere, în timp ce producătorii auto și exportatorii de produse alimentare au scăzut, pe fondul temerilor referitoare la eventualele politici adverse ale noului președinte american, Donald Trump.

Indicele Stoxx Europe 600 s-a apreciat cu 1,5%, după un declin de până la 2,4% în prima parte a zilei. Bursa de la Frankfurt a urcat cu 1,6%, piața de la Paris, cu 1,5%, iar bursa londoneză, cu 1%.

Urmărește-ne și pe Google News

Indicele companiilor din industria farmaceutică a consemnat cel mai mare avans zilnic din ultimii opt ani, în condițiile în care investitorii au salutat victoria lui Trump, potrivit Bloomberg. Acțiunile companiilor din sector au scăzut în ultimele săptămâni, pe fondul speculațiilor privind eventuale reglementări de prețuri în cazul în care Hillary Clinton ar fi câștigat alegerile.

“Ne așteptăm la un raliu de ușurare în sectorul farmaceutic. Clinton era considerată un risc mai mare pentru jucătorii din industrie comparativ cu Trump, din cauza istoricului privind prețurile la medicamente“, arată o notă a analiștilor Morgan Stanley, citată de MarketWatch.

Piața valutară s-a întors la 180 de grade și acționează pozitiv după alegerea lui Donald Trump: Dolarul a trecut pe plus față de euro CITEȘTE ȘI Piața valutară s-a întors la 180 de grade și acționează pozitiv după alegerea lui Donald Trump: Dolarul a trecut pe plus față de euro

Acțiunile Novo Nordisk s-au apreciat cu 4,1%, titlurile companiei britanice Shire, cu 8,3%, în timp ce AstraZeneca și GlaxoSmithKline au închis în urcare cu 2,8%, respectiv 2,7%.

Titlurile Fresnillo au crescut cu 10,7%, iar cele ale Randgold Resources, cu 5%, în condițiile în care investitorii s-au grăbit să cumpere aur, considerat activ de refugiu. Cotația aurului a urcat cu până la 5% după publicarea rezultatului alegerilor din SUA, până la 1.338 dolari/uncie, însă a revenit sub pragul de 1.280 dolari/uncie în a doua parte a zilei, pe măsură ce piețele s-au calmat.

Pe partea de scăderi, acțiunile BMW au pierdut 2% din valoare, o depreciere asemănătoare fiind consemnată și în cazul Volkswagen. Titlurile producătorului de turbine eoliene Vestas Wind Systems, numărul unu mondial, au extins declinul de ieri și au coborât la cel mai redus nivel din ultimele patru luni, pe fondul temerilor privind scăderea investițiilor în energia regenerabilă din SUA după preluarea mandatului de către Trump.

La New York, indicele S&P 500 se aprecia cu 0,8% la ora locală 13:20 (20:20 ora României), Dow Jones Industrial Average creștea cu aproape 1%, iar Nasdaq Composite, cu 0,5%.

viewscnt
Afla mai multe despre
actiuni europene
burse
evolutii
trump