Nou pas în preluarea Credit Europe Bank România de banca mamă din Olanda. Planul de fuziune ar urma să fie aprobat în iunie

Nou pas în preluarea Credit Europe Bank România de banca mamă din Olanda. Planul de fuziune ar urma să fie aprobat în iunie
Mihai Baniţă
Mihai Baniţă
scris 29 apr 2024

Acționarul turc al Credit Europe Bank a aprobat, de principiu, fuziunea prin absorbție a băncii din România cu banca-mamă din Olanda. Credit Europe Bank va funcționa în România printr-o sucursală după realizarea fuziunii, estimată pentru finele acestui an.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente
30 mai - Maratonul Fondurilor Europene. Parteneri: BCR, BRD, CEC
4 iunie - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a. Parteneri: 123Credit, Cushman and Wakefield
6 iunie - Maratonul Energiei
13 iunie - Eveniment Profit: Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității, Ediția a IV-a. Parteneri BCR, BVB, CEC Bank, Infinity Capital Investments, Sphera, Teraplast

Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider

Credit Europe Bank NV (Olanda), acționarul majoritar al Credit Europe Bank România, a decis adoptarea, de principiu, a fuziunii prin absorbție fără dizolvare a băncii din România cu cea din Olanda, practic preluarea societății românești de către banca-mamă, după cum Profit.ro anunțat anterior.

GRAFICE Guvernul împrumută 1,4 miliarde de lei. Dobânzile pe termen lung cresc și se apropie de 7% CITEȘTE ȘI GRAFICE Guvernul împrumută 1,4 miliarde de lei. Dobânzile pe termen lung cresc și se apropie de 7%

Credit Europe Bank N.V. este parte a grupului turc FİBA Holding A.Ș., controlat de familia Özyeğin.

Proiectul de fuziune urmează să fie votat în Adunarea Generală Extraordinară a Acționarilor din 7 iunie.

Credit Europe Bank intenționează să funcționeze în România printr-o sucursală, așa cum se întâmplă și în cazul celorlalte bănci străine care au o prezență semnificativă în România.

VIDEO Putin se duce în China CITEȘTE ȘI VIDEO Putin se duce în China

În aceste condiții, sucursala românească a CEB Olanda va prelua toate activele și pasivele băncii românești, inclusiv sedii și alte active imobiliare sau participații la alte societăți, precum și drepturile și obligațiile din contracte, precum și obligațiile din litigii.

La data fuziunii, Credit Europe Bank România va înceta să existe (va fi radiată de la Registrul Comerțului) și se va face transferul activelor, drepturilor și pasivelor de la societatea din Olanda, care le va aloca simultan sucursalei din România.

„Prin Fuziunea propusă și prin înființarea Sucursalei din România, Societățile Care Fuzionează urmăresc să sporească sinergia și eficiența operațională și în ceea ce privește operațiunile Grupului CEB în România. Grupul CEB își va continua activitățile în România și în urma Fuziunii, Grupul CEB direct pe piața bancară și financiară din România prin intermediul Sucursalei din România. În mod particular, activitatea privind cardurile de credit a Grupului CEB desfășurată în România este o franciză importantă pe care acesta intenționează să o dezvolte. În plus, Fuziunea și înființarea sucursalei vor permite Grupului CEB să își intensifice eforturile în vederea înființării unei bănci digitale de retail în România. De asemenea, din punct de vedere al costurilor, Fuziunea va fi una avantajoasă, deoarece va duce la scăderea costurilor administrative și de exploatare”, se arată în proiectul de fuziune.

Boris Becker a scăpat de falimentul personal CITEȘTE ȘI Boris Becker a scăpat de falimentul personal

Banca menționează că după fuziune toate contractele cu clienții vor continua în aceeași termeni și condiții care sunt în vigoare anterior fuziunii, singurele modificări preconizate fiind cele privind denumirea.

Calendarul propus pentru fuziune este noiembrie-decembrie 2024.

Pentru fuziune, CEB are nevoie de acord Băncii Naționale a României, dar nu și de cel al Consiliului Concurenței, având în vedere că operațiunea este considerată una de restructurare intra-grup.

Valoarea activului net al CEB România este de 183,3 milioane de euro, în timp ce cea a CEV Olanda este de 642,6 milioane de euro.

Credit Europe Bank România a încheiat anul trecut cu un profit net consolidat de 66,8 milioane de lei, în creștere de la 30,8 milioane de lei în 2022.

Coronavirus: GlaxoSmithKline a dat în judecată alianța Pfizer-BioNTech CITEȘTE ȘI Coronavirus: GlaxoSmithKline a dat în judecată alianța Pfizer-BioNTech

Majorarea profitului a venit pe fondul veniturilor mai mari din dobânzi cu 20 de milioane de lei la 160,6 milioane de lei, în timp ce veniturile din comisioane au crescut nesemnificativ la 27,3 milioane de lei.

Veniturile din exploatare s-au majorat cu aproape 4 milioane de lei al 226,2 milioane de lei.

Au scăzut puternic cheltuielile operaționale, de la 36,8 milioane de lei la 78 de milioane de lei, pe fondul reducerii provizioanelor pentru credite – s-a trecut de la o cheltuială netă de 21,5 milioane de lei la un venit net de 25,3 milioane de lei.

Cheltuielile cu personalul s-au majorat cu 10 milioane de lei la 94,4 milioane de lei.

Clotilde Armand, trimisă în judecată CITEȘTE ȘI Clotilde Armand, trimisă în judecată

Credit Europe România avea active de aproape 3,4 miliarde de lei la finele anului trecut, în scădere puternică, de la 4 miliarde de lei în 2022. Creditele acordate clientelei au scăzut la 1,6 miliarde de lei, de la 2,3 miliarde de lei în anul anterior.

Banca avea depozite de la clientelă de 2 miliarde de lei, în scădere de la 2,43 miliarde de lei în 2022. Finanțarea de la clienții retail s-a menținut stabilă, la circa 1,2 miliarde de lei, în principal depozite la termen.

Grupul Credit Europe Olanda a încheiat anul trecut cu un profit net de 63 de milioane de euro, față de 39 de milioane de euro în 2022. Activele au crescut de la 4,9 miliarde de euro la 5,6 miliarde de euro.

viewscnt
Afla mai multe despre
credit europe bank romania
credit europe bank olanda
fuziune credit europe bank