Autoritatea de reglementare financiară elvețiană investighează ultimele luni ale Credit Suisse

Autoritatea de reglementare financiară elvețiană investighează ultimele luni ale Credit Suisse
Profit.ro
Profit.ro
scris astăzi, 09:57

Autoritatea de reglementare elvețiană a piețelor financiare, FINMA, a ordonat un audit al gestionării de către Credit Suisse a evenimentelor care au dus la dispariția sa în 2023, când banca a fost achiziționată de rivala sa de multă vreme UBS, a informat ziarul elvețian SonntagsZeitung, citat de Reuters.

Potrivit ziarului, FINMA analizează cele 15 luni anterioare fuziunii orchestrate de stat, din martie anul trecut, pentru care aproape o duzină de angajați actuali sau foști ai celor două bănci au fost intervievați, scrie News.ro.

Urmărește-ne și pe Google News
Unul dintre cei mai mari operatori de terenuri agricole din România este lovit puternic de secetă și anunță că schimbă brusc strategia - Suspendă extinderea și își retrage directorul CITEȘTE ȘI Unul dintre cei mai mari operatori de terenuri agricole din România este lovit puternic de secetă și anunță că schimbă brusc strategia - Suspendă extinderea și își retrage directorul
Evenimente

24 septembrie - Eveniment News.ro – ROINVEST - Ediția a V-a. Parteneri: ACUE, ARB, CEC Bank, ROCA, TeraPlast
30 septembrie - Eveniment Profit.ro e-commerce – Provocările creșterii pe o piață cu concurență tot mai dură - Ediția a V-a. Parteneri: ARB, CEC Bank, ContentSpeed, eMag
7 octombrie - Eveniment Profit Energy.forum - Ediția a VIII-al Parteneri: ACUE, Electrica Furnizare, Raiffeisen Bank, Transgaz
5 noiembrie - Gala Profit – Povești cu Profit... Made in Romania. Parteneri: ARB, CEC Bank, Garanti BBVA, Raiffeisen Bank, Philip Morris Romania

Pentru a efectua auditul managementului crizei la Credit Suisse, FINMA a angajat firma de avocatură Wenger Plattner, care a condus interviurile, relatează ziarul.

Această numire a urmat unui ordin ”secret” emis de FINMA în septembrie 2023 prin care a informat băncile că dorește să revizuiască modul în care Credit Suisse a gestionat criza.

Interviurile cu personalul ar trebui să arate dacă autoritățile au fost induse în eroare de conducerea de atunci a Credit Suisse.

FINMA și Wenger Plattner, Ministerul de Finanțe elvețian și Banca Națională Elvețiană nu au răspuns imediat solicitărilor Reuters de comentarii. UBS a refuzat să comenteze.

Ancheta cuprinde întrebări precum momentul în care a devenit clar că Credit Suisse nu mai poate fi salvată, cum era lichiditatea băncii, cum arăta capitalul propriu și cum era managementul său în general, a spus ziarul.

Într-un raport emis în decembrie, FINMA a spus că Credit Suisse a fost aproape de a exploda cu luni înainte de preluarea sa și a cerut prerogative mai mari pentru a supraveghea băncile.

Cel mai mare grup bancar italian vrea să renunțe la aproape 3.000 din angajații săi CITEȘTE ȘI Cel mai mare grup bancar italian vrea să renunțe la aproape 3.000 din angajații săi

O comisie parlamentară elvețiană care a investigat modul în care autoritățile au gestionat dispariția Credit Suisse urmează să își prezinte raportul în cursul acestui an.

Autoritățile elvețiene au stabilit în aprilie un pachet de măsuri - inclusiv cerințe mai stricte de capital pentru UBS - menite să prevină repetarea crizei de la Credit Suisse.

Parlamentul urmează să dezbată aceste propuneri după publicarea raportului parlamentar.

Criticii preluării Credit Suisse susțin că autoritățile elvețiene ar fi putut menține banca să funcționeze ca o afacere separată, dar au întârziat să acționeze și ar fi trebuit să ofere mai multe asigurări că va supraviețui. Autoritățile și-au apărat măsurile și au arătat spre eșecurile Credit Suisse pentru colaps.

viewscnt
Afla mai multe despre
credit suisse
elvetia
banca