Valoarea primelor brute subscrise pe piața asigurărilor din România (societăți autorizate și supravegheate de ASF și sucursale) s-a situat la circa 16,9 miliarde lei în perioada ianuarie-septembrie 2024, în creștere cu 11% față de perioada similară a anului anterior, conform datelor Autorității de Supraveghere Financiară (ASF).
Dinamica pozitivă a fost susținută de avansul ambelor segmente de asigurări. Asigurările generale au înregistrat o creștere cu 11%, în timp ce asigurările de viață au crescut cu 13% față de perioada ianuarie - septembrie 2023.
O analiză mai detaliată pe clase de asigurare arată că cea mai semnificativă influență asupra creșterii activității de subscriere pe plan local au avut-o clasele A10 (RCA și CMR), A8 (Incendiu și calamități naturale), A3 (asigurarea auto facultativă), C1 (asigurările de viață tradiționale) și A2 (asigurări de sănătate).
Primele brute subscrise de societățile autorizate și supravegheate de ASF au fost de 14,3 miliarde lei, reprezentând 85% din volumul total subscris, în timp ce primele subscrise de sucursalele care derulează activitate pe teritoriul României în baza libertății de stabilire au avut o valoare de 2,6 miliarde lei în perioada ianuarie – septembrie 2024, se precizează în document.
În ceea ce privește activitatea de asigurări generale derulată de societățile de asigurare autorizate și supravegheate de ASF și sucursale, aceasta rămâne dominată de asigurările auto (clasele A3 și A10), care au cumulat un volum al primelor brute subscrise de 9,9 miliarde lei în primele nouă luni ale anului 2024, în creștere cu 9% față de perioada similară din 2023 și reprezentând circa 72% din valoarea totală a primelor subscrise pentru activitatea de asigurări generale.
Volumul de prime brute subscrise de societățile autorizate de ASF și sucursale pentru clasa A10 (RCA și CMR) s-a situat la circa 6,9 miliarde lei în primele nouă luni ale anului 2024 și reprezintă 50% din volumul total subscris pentru activitatea de asigurări generale, în scădere cu 2 puncte procentuale față de aceeași perioadă din anul anterior.
Piața asigurărilor din România este caracterizată de un grad mediu spre ridicat de concentrare. În primele nouă luni ale anului 2024, aproximativ 92% din volumul total de prime brute subscrise de societățile autorizate și supravegheate de ASF a fost realizat de 10 societăți de asigurare.
Primele brute subscrise de către societățile de asigurare pentru activitatea de asigurări de viață au înregistrat o valoare de circa 2,6 miliarde lei în primele nouă luni ale anului 2024, în creștere cu aproximativ 16% comparativ cu perioada similară din anul precedent.
De asemenea, s-a menținut un grad ridicat de concentrare, astfel că primele 5 societăți au deținut o pondere de aproximativ 78% din volumul total al primelor subscrise pe acest segment, cu subscrieri cumulate în valoare de circa 2 miliarde lei.
Prime brute subscrise - asigurarea obligatorie de răspundere civilă auto (RCA)
La 30 septembrie 2024, șapte asigurători erau autorizați de ASF să desfășoare activități de asigurare RCA, respectiv Allianz-Țiriac Asigurări, Asirom Vienna Insurance Group, Eazy Asigurări, Generali Romania, Grawe Romania, Groupama și Omniasig Vienna Insurance Group, plus două sucursale externe, Axeria IARD și Hellas Direct.
CITEȘTE ȘI Cum va fi vremea în următoarele 4 săptămâniAxeria Iard și-a început activitatea pe piața RCA în cursul trimestrului IV 2021 și a înregistrat un volum al primelor brute subscrise pentru RCA de aproximativ 617 milioane lei în primele nouă luni ale anului 2024, ceea ce înseamnă 9% din totalul primelor brute subscrise pentru acest segment.
La finalul anului 2022, Hellas Direct (HD Insurance) a intrat pe segmentul RCA din România, în baza dreptului de stabilire (FoE). În primele nouă luni ale anului 2024, HD Insurance a înregistrat un volum de prime brute subscrise de circa 660 milioane lei (9,7% din piața RCA din România).
Gradul de concentrare se menține ridicat pentru primii asigurători din top și în primele nouă luni ale anului 2024, astfel că primele 3 societăți de asigurare cumulau aproximativ 57% din portofoliul de asigurări RCA din România, respectiv Groupama - 24,19%, Allianz-Țiriac - 20,82% și Grawe - 11,83%.
Cu toate acestea, se observă o diminuare a gradului de concentrare comparativ cu perioadele anterioare, având în vedere dinamica subscrierilor sucursalelor prezente pe piața locală, ce dețineau cumulat o cotă de aproximativ 19% în primele nouă luni ale anului 2024.
CITEȘTE ȘI VIDEO&FOTO Miniștrii din noul Guvern s-au reunit la Palatul Victoria în prima ședință și au un prim mesaj: Știm ce greșeli nu mai trebuie să repetăm.Am văzut deja primele efecte pozitive, dobânzile externe la care se împrumută România au început deja să sPe ansamblul întregii piețe, la 30 septembrie 2024, prima medie RCA anualizată s-a situat în jurul valorii de 1.298 lei, în creștere cu 13,1% comparativ cu aceeași perioadă din anul anterior. Prima medie RCA anualizată a crescut cu 9,0% pentru persoanele juridice, respectiv cu 14,9% pentru persoanele fizice, în condițiile în care tarifele RCA sunt plafonate din februarie 2023.
Profitabilitate
Profitul net al societăților de asigurare la nivelul întregii piețe a continuat să crească și în primul semestru din anul 2024, tendință manifestată începând cu 2021, influența principală fiind creșterea tarifelor RCA, segmentul asigurărilor auto obligatorii de răspundere civilă fiind cel mai bine reprezentat pe piața asigurărilor din România. Așadar, societățile de asigurare au înregistrat un profit net total în valoare de 892 milioane lei, în creștere cu 82% față de S1 2023.
Despăgubiri
În primele nouă luni ale anului 2024, despăgubirile brute plătite de societățile de asigurare autorizate de ASF și sucursale însumau circa 7,7 miliarde lei, în creștere cu 22% față de perioada similară a anului anterior. Asigurătorii au plătit 6,3 miliarde lei pentru asigurările generale, reprezentând 82% din volumul total plătit în perioada de referință.
CITEȘTE ȘI VIDEO&FOTO Miniștrii din noul Guvern au depus jurământul în fața lui IohannisValoarea despăgubirilor brute plătite de societățile de asigurare autorizate și reglementate de ASF și sucursale a fost de 3,4 miliarde lei în primele nouă luni ale anului 2024 pentru daunele plătite pe segmentul RCA, în creștere cu 36% față de primele nouă luni ale anului 2023 (2,5 miliarde lei).
Distribuția
Cele mai importante canale de distribuție pentru produsele de asigurări generale sunt reprezentate de companiile de brokeraj, prin intermediul cărora a fost distribuit un volum de prime brute subscrise de 10,3 miliarde lei (80% din valoarea totală a primelor brute subscrise, incluzând activitatea derulată de sucursale pe teritoriul României).
În ceea ce privește produsele de asigurări de viață, acestea sunt distribuite în principal prin intermediul agenților (56%), băncilor (24%) și companiilor de brokeraj (16%).
Valoarea primelor distribuite de companiile de brokeraj pentru asigurătorii români și străini (asigurări generale și de viață) s-a situat la 11,7 miliarde lei, în creștere cu circa 14,2%, pe fondul creșterii volumului de prime distribuite pentru ambele segmente (asigurările generale: +13,8% și asigurările de viață: +24,8%) față de perioada similară din anul precedent.
În primele nouă luni ale anului 2024, companiile de brokeraj au distribuit circa 69% din volumul total al primelor brute subscrise pentru asigurătorii români și străini, ponderea cea mai mare fiind deținută în continuare de asigurările generale (82%). Luând în calcul doar primele distribuite pentru societățile autorizate în România, gradul de distribuție a fost de 67% (79% pentru asigurări generale, respectiv 14% pentru asigurări de viață).
La data de 30 septembrie 2024, figurau înregistrate în evidențele ASF un număr de 255 de companii de brokeraj, dintre care o companie de brokeraj cu activitatea interzisă temporar și 4 companii de brokeraj cu activitatea suspendată.
CITEȘTE ȘI Reacție fermă a Renault după ce a aflat că va deveni acționar la HondaGradul de penetrare a asigurărilor în PIB, indicator calculat ca raportul dintre valoarea primelor brute subscrise (exclusiv activități de reasigurare și prime brute subscrise pe teritoriul altor state) de către entitățile autorizate și supravegheate local și sucursale (autorizate în alte state membre UE ce au subscris în baza dreptului de stabilire, FOE - freedom of establishment) și produsul intern brut, a înregistrat o valoare de 1,32% în 2023, în creștere față de anul anterior. Indicatorul este în creștere începând cu anul 2021, ca urmare a creșterii rapide a primelor brute subscrise, pe fondul majorării tarifelor RCA, în 2023 situându-se la cel mai mare nivel din 2016 în prezent.