EXCLUSIV Vorniceanu, ASF: Intrarea EximAsig pe RCA este cheia rezolvării problemelor acestei piețe

EXCLUSIV Vorniceanu, ASF: Intrarea EximAsig pe RCA este cheia rezolvării problemelor acestei piețe
scris 5 feb 2016

Liberalizarea accesului la piața RCA, care manifestă tendințe oligopoliste, va permite companiei EximAsig, controlată indirect de stat prin EximBank Romania, să intre pe această piață și să practice tarife rezonabile, devenind astfel o alternativă la oferta asigurătorilor privați, ale căror tarife au crescut foarte mult în ultima perioadă, a declarat pentru Profit.ro vicepreședintele Autorității de Supraveghere Financiară (ASF), Marius Vorniceanu.

ASF vrea, printr-un proiect de modificare a Normei 23/2014 privind RCA, să reducă barierele de intrare în piața asigurărilor RCA din România a jucătorilor locali și din alte state ale Uniunii Europene.

Urmărește-ne și pe Google News

Astfel, instituția spune că urmărește stimularea unui cadru mai competitiv și stabil în asigurări, care să determine o creștere a ofertei și sporirea accesului asiguraților la produsele de asigurare auto.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum

În prezent, pe piața RCA activează 9 asigurători și, în cursul acestui an, vor mai intra Grawe Romania și Credit Europe Asigurări, preluată de grupul german Ergo.

“Dacă există voință politică, EximAsig poate să intre pe RCA cu prețuri rezonabile. Eu susțin această idee care, dacă va fi pusă în practică, va rezolva problemele pieței RCA. Personal, cred că intrarea acestui asigurător este cheia rezolvării problemelor pieței RCA, iar clienții vor avea o alternativă la tarifele practicate de ceilalți asigurători privați. Până intră EximAsig, problemele CEDAM vor fi rezolvate, iar consultantul angajat de ASF va calcula tarifele standard orientative la RCA pentru diferite segmente de piață”, a afirmat Vorniceanu.

EximAsig vrea să devină profitabilă devenind asigurător agreat al companiilor de stat CITEȘTE ȘI EximAsig vrea să devină profitabilă devenind asigurător agreat al companiilor de stat

ASF a anunțat, în ianuarie, că a angajat compania de consultanță Milliman pentru a realiza o analiză actuarială independentă a tarifelor RCA practicate de asigurătorii autorizați pe acest segment de piață. Analiza ar putea fi gata în a doua parte a lunii martie.

ASF angajează Milliman cu 112.000 lei pentru analiza actuarială independentă a tarifelor RCA, deși are departament de specialitate CITEȘTE ȘI ASF angajează Milliman cu 112.000 lei pentru analiza actuarială independentă a tarifelor RCA, deși are departament de specialitate

Reprezentantul ASF, responsabil de sectorul Asigurări-Reasigurări în cadrul instituției, spune că modificare Normei 23/2014 va favoriza intrarea altor asigurători pe piața din România, care pot afișa și practica tarife RCA mai reduse decât cele practicate de jucătorii deja prezenți.

În plus, spune Vorniceanu, eliminarea condițiilor de teritorialitate va asigura premizele unor tarife mai mici, pentru că noii asigurători nu vor mai include în tarife costurile cu deschiderea de unități teritoriale în fiecare județ al țării.

Ideea intrării EximAsig pe RCA a fost prezentată și de prim-vicepreședintele PNL, deputatul Andreea Paul, care a afirmat, într-un comunicat din 25 ianuarie, că “toate țările responsabile care își protejează cetățenii au câte o firmă de asigurări cu acționar majoritar de stat”.

“Vă dau două exemple: Austria și Polonia. Grupul VIG are acționar primăria din Viena, iar PZU - statul polonez. Atunci când prețurile polițelor cresc prea mult, firma de stat intervine și oferă tarife mai mici, iar ceilalți jucători sunt nevoiți să reducă prețurile dacă vor să rămână în piață”, a spus Paul.

Asigurătorii: Decontarea directă a daunelor RCA nu este fezabilă în România și va aduce creșteri de tarife CITEȘTE ȘI Asigurătorii: Decontarea directă a daunelor RCA nu este fezabilă în România și va aduce creșteri de tarife

Fiind obligatorie, principalul criteriu privind cumpărarea unei polițe RCA este prețul. Asigurarea acoperă daunele pe care le provoacă un asigurat terților în urma unui accident auto.

Aproximativ 90% din piața RCA este controlată de 7 asigurători și, în opinia Consiliului Concurenței, pare să prezinte anumite trăsături oligopoliste, atenuate oarecum de valorile efective ale cotelor asigurătorilor autorizați să emită astfel de polițe, se arată într-un raport al instituției.

În 2014, primele RCA au crescut cu 13,8%, la 2,8 miliarde de lei, conform datelor ASF.

Raportat la totalul subscrierilor pieței asigurărilor, care a atins 8,09 miliarde de lei în 2014, RCA deține cea mai mare cotă în rândul claselor de asigurare, de 34,6%, de la 30,3% în 2013.

La finele anului 2014, primii trei jucători pe segmentul RCA, conform ASF, au fost Euroins Romania – cu o cotă de 18,94%, Carpatica Asig – 16,81% și Astra – 16,38%.

La finele lunii august 2015, ASF a retras autorizația de funcționare a companiei Astra Asig, liderul pieței în ultimii ani.

De asemenea, după ce planul de redresare financiară a eșuat, autoritatea a declanșat, în premieră, procedura de rezoluție la Carpatica Asig Sibiu și a numit ca administrator termporar Fondul de Garantare a Asiguraților (FGA).

UNSAR propune 11 măsuri pentru deblocarea sistemului asigurărilor obligatorii RCA CITEȘTE ȘI UNSAR propune 11 măsuri pentru deblocarea sistemului asigurărilor obligatorii RCA

EximAsig România este specializată în asigurarea riscurilor financiare și a altor tipuri de riscuri complementare acestora (bunuri, răspunderi, cargo, accidente, ș.a.) asociate operațiunilor de export, cât și operațiunilor comerciale interne.

Societatea a fost înființată de EximBank România în 2009, în urma recomandărilor din directivele Comisiei Europene, care prevăd separarea celor două activități ale instituției de credit.

În 2014, veniturile asigurătorului din prime subscrise au atins 20,35 milioane de lei, de la 31,98 milioane de lei în 2013, iar pierderile s-au înjumătățit, la 3,5 milioane de lei.

În urma unor hotărâri ale acționarilor din octombrie 2015, asigurătorul parcurge un proces de majorare a capitalului social cu 20 milioane de lei, ca urmare a recomandărilor ASF, formulate după derularea unui test de stres (Balance Sheet Review - BSR) la nivelul întregii piețe de asigurări.

Testul a scos în evidență că Astra, Carpatica Asig, Euroins și Eximasig au un deficit de capital agregat de 356 milioane de euro.

Într-o primă fază, capitalului social al EximAsig va fi redus cu 26,47 milioane de lei, la 17,6 milioane de lei, pentru acoperirea parțială a pierderilor cumulate înregistrate de societate la finele anului 2014, în cuantum de 27,01 milioane de lei, conform datelor publicate în Monitorul Oficial.

Ulterior, capitalul social va fi majorat cu 20 milioane de lei, la 37,6 milioane de lei.

Finalizarea acestei operațiuni este estimată pentru sfârșitul primului trimestru al acestui an.

viewscnt
Afla mai multe despre
asf
vorniceanu
eximasig
rca