Acțiunile europene închid în creștere pe fondul așteptărilor că BCE va stopa efectele negative ale referendumului din Italia

Acțiunile europene închid în creștere pe fondul așteptărilor că BCE va stopa efectele negative ale referendumului din Italia
Andra Oprescu
Andra Oprescu
scris 29 nov 2016

Acțiunile europene au închis în urcare ședința de marți, în contextul în care efectele negative ale incertitudinilor politice din Italia au fost temperate de afirmațiile unor surse din Banca Centrală Europeană (BCE), privind un posibil sprijin pentru a calma efectele negative ale referendumului de duminică.

Astfel, Stoxx Europe 600 a încheiat ședința cu un avans de 0,3%. Indicele pan-european a început săptămâna cu un declin de aproape 1%, pe fondul îngrijorărilor legate de referendumul care va fi duminică în Italia și al neîncrederii în planul Organizației Țărilor Exportatoare de Petrol (OPEC) de a reduce producția pentru a susține prețurile.

Urmărește-ne și pe Google News

Surse din interiorul Băncii Centrale Europene (BCE) au afirmat marți, pentru Reuters, că instituția este pregătită să crească temporar achizițiile de obligațiuni emise de Guvernul italian, dacă rezultatul referendumului constituțional de duminică va crește foarte puternic costurile de împrumut ale Italiei, țara din zona euro cu cea mai mare datorie publică. Mai exact, BCE s-ar putea folosi de programul de achiziții de obligațiuni, în valoare lunară de 80 de miliarde de euro, pentru a susține prețul titlurilor și a frâna o creștere exagerată a dobânzilor.Afirmațiile surselor BCE au reușit să tempereze îngrijorările investitorilor.

Acțiunile băncilor italiene au consemnat o revenire de 4,1% în ședința de marți după un declin de circa 15% înregistrat în ultimele două săptămâni.

Sondaj: Probabilitatea ca Italia să iasă din zona euro a urcat la maximul ultimilor patru ani CITEȘTE ȘI Sondaj: Probabilitatea ca Italia să iasă din zona euro a urcat la maximul ultimilor patru ani

Trendul descendent a venit pe fondul amplificării îngrijorărilor legate de impactul pe care referendumul constituțional care va avea loc duminică l-ar putea avea asupra stabilității instituțiilor financiare din țară. Infrângerea la referendum a  premierului Matteo Renzi, care a propus o serie de modificări constituționale, ar putea duce la alegeri anticipate și ar pune într-o poziție nefavorabilă opt bănci italiene care se confruntă cu probleme, potrivit Bloomberg. De la începutul anului, acțiunile băncilor italiene au pierdut peste 50% din valoare, din cauza volumului foarte ridicat al creditelor neperformante.

“Uitându-ne la evoluția de astăzi, se pare că unii investitori consideră că recentul val de vânzare care a afectat băncile italiene este exagerat. Ar putea reflecta anumite ajustări de portofoliu înainte de referendum”, consider Peter Dixon, economist la Commerzbank, citat de Reuters.

Acțiunile companiei elvețiene Actelion au urcat cu 10%, la amximul istoric, după ce, surse apropiate situației au afirmat că Johnson & Johnson a majorat  oferta de preluare, fără a preciza suma.  Grupul american Johnson & Johnson este în negocieri pentru preluarea Actelion, cea mai mare companie de biotehnologie din Europa, pentru care a înaintat o ofertă inițială 20 de miliarde de dolari.

Acțiunile companiilor din domeniul petrolului și gazelor au continuat să scadă, în condițiile în care investitorii sunt tot mai puțin încrezători în planul OPEC de diminuare a producție. Cotațiile petrolului au înregistrat scăderi semnificative după ce Rusia a anunțat că nu se va alătura discuțiilor OPEC, iar Iranul a reiterat că refuză să participe la un acord privind tăierea producției.

viewscnt
Afla mai multe despre
actiuni
stoxx europe 600
banci
italia
renzi
referendum
burse
petrol
opec
bce