Acțiunile europene au închis ședința de marți cu un declin modest, investitorii așteptând deciziile de politică monetară ale Băncii Japoniei și Rezervei Federale (Fed) a SUA, care vor fi anunțate miercuri.
“Piețele financiare se comportă ca și cum au apăsat butonul de amânare și nu doresc să se trezească până miercuri, cât Banca Japoniei și Rezerva Federală publică cele mai recente decizii de politică monetară”, spune Hussein Sayed, analist la compania de brokeraj FXTM, citat de MarketWatch.
Indicele pan-european Stoxx Europe 600 a coborât cu aproape 0,1% după ce, luni, a avansat cu peste 1%, în condițiile în care cotațiile petrolului au crescut, influențate de speranțele privind un acord de plafonare a producției între marii producători.
Petrolul a înrerupt marți avansul, fluctuând între creșteri modeste și scăderi. În jurul orei 20:00, contractile futures pentru Brent erau în scădere cu 0,9%, la 45,8 dolari pe baril, în timp ce West Texas Intermediate creștea cu 0,1%, la 43,6 dolari pe baril.
Atenția investitorilor se îndreaptă acum spre cele două decizii de politică monetară, ale Fed și Băncii Japoniei, care urmează să fie publicate mâine.
Fed a păstrat, în iulie, dobânda de referință la 0,25-0,50%, confirmând așteptările analiștilor, însă comentariile membrilor Comitetului de politică monetară (FOMC) au indicat, la acel moment, că o majorare a ratelor ar putea fi în cărți la ședința din septembrie. Ideea unei posibile majorări de dobândă a fost încurajată și de președintele Fed, Janet Yellen, care a afirmat că mediul economic a devenit mai prielnic unei astfel de măsuri.
Pe de altă parte, datele publicate la începutul acestei luni arată că piața muncii din SUA a avut o evoluție sub așteptări în august, ceea ce ar putea convinge oficialii Fed să opteze pentru o nouă amânare a majorării dobânzii cheie.
Dobânda de referință din SUA a fost majorată, cel mai recent, în decembrie 2015, de la 0-0,25% la 0,25-0,5%, prima decizie monetară în acest sens din ultimii aproape 10 ani.
Banca centrală a Japoniei a anunțat, în iulie, noi măsuri de relaxare monetară pentru stimularea economiei și a inflației, însă acestea au dezamăgit investitorii. Banca Japoniei a decis să majoreze achizițiile de fonduri tranzacționabile la bursă (ETF - exchange-traded funds) la valoare anuală de 6.000 de miliarde de yeni (echivalent cu 58 miliarde dolari), de la niveul de 3.300 miliarde yeni.
Banca Japoniei a declarat, la acel moment, că va analiza efectele dobânzilor negative și ar putea anunța noi măsuri în perioada următoare. Rata dobânzii de referință se află la nivelul de -0,1% din luna ianuarie.