Bursele europene au început semestrul al doilea în creștere, indicele paneuropean apropiindu-se de maximul istoric.
Stoxx 600 a încheiat ședința de joi în creștere cu 0,62%, la 455,64 puncte. Pe parcursul ședinței, indicele a atins un maxim de 457,7 puncte, apropiat de nivelul de record de 460,51 puncte.
Cele mai mari creșteri au fost consemnate în sectorul petrolului și gazelor (+2,1%) și cel al turismului/călătoriilor (+1,9%).
Indicele FTSE 100 de la Londra a urcat cu 1,25%, CAC 40 (Paris) a crescut cu 0,71%, iar DAX (Frankfurt) a înregistrat un avans de 0,47%.
Bursele au fost susținute de datele economice pozitive din Europa și de peste Ocean.
Activitatea în sectorul manufacturier din zona euro a avut, în iunie, cel mai mare avans înregistrat vreodată, potrivit unui indice calculat de IHS Markit.
În SUA, numărul săptămânal al cererilor inițiale de șomaj a coborât la cel mai redus nivel înregistrat de la debutul pandemiei. Astfel, 364.000 de americani au cerut ajutor de șomaj săptămâna trecută, numărul solicitărilor fiind sub estimările analiștilor.
Stoxx 600 a urcat cu 5,8% în al doilea trimestru și cu aproape 14% de la începutul anului. Totuși, ședința de ieri, ultima din trimestru, a fost una "roșie" din cauza temerilor legate de răspândirea variantei Delta a coronavirusului, care tinde să devină tulpina predominantă în mai multe țări de pe continent și ar putea afecta redresarea economiilor.