Turcia discută cu ExxonMobil un acord de mai multe miliarde de dolari pentru cumpărarea de GNL

Turcia discută cu ExxonMobil un acord de mai multe miliarde de dolari pentru cumpărarea de GNL
Profit.ro
Profit.ro
scris 29 apr 2024

Turcia discută cu gigantul energetic american ExxonMobil un acord de mai multe miliarde de dolari pentru cumpărarea de gaze naturale lichefiate (GNL), în efortul de a-și reduce dependența de energia rusă, a informat Financial Times.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente
30 mai - Maratonul Fondurilor Europene. Parteneri: BCR, BRD, CEC
4 iunie - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a. Parteneri: 123Credit, Cushman and Wakefield
6 iunie - Maratonul Energiei
13 iunie - Eveniment Profit: Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității, Ediția a IV-a. Parteneri BCR, BVB, CEC Bank, Infinity Capital Investments, Sphera, Teraplast

Țara încearcă să construiască ”un nou portofoliu de aprovizionare”, care să o facă mai puțin dependentă de un singur partener, a declarat ministrul turc al Energiei, Alparslan Bayraktar, pentru FT, într-un interviu.

VIDEO Pe Cont Propriu - Andrei Vasile, SanoPass: Am reușit să ne găsim nișa noastră, fără să ne canibalizăm cu cei care existau în piață. Ne-am inspirat de la o companie din Polonia CITEȘTE ȘI VIDEO Pe Cont Propriu - Andrei Vasile, SanoPass: Am reușit să ne găsim nișa noastră, fără să ne canibalizăm cu cei care existau în piață. Ne-am inspirat de la o companie din Polonia

Turciași- ar asigura până la 2,5 milioane de tone de GNL pe an printr-un acord pe termen lung aflat în discuție cu Exxon, a declarat Bayraktar pentru FT.

Pactul ar putea dura un deceniu, a adăugat el. Bayraktar a spus că termenii comerciali ai acordului Exxon sunt încă în discuție, scrie News.ro.

Posibilul acord al Turciei cu Exxon vine într-un moment în care exporturile rusești către Europa sunt în scădere, pe măsură ce Europa își mărește achizițiile de GNL de la producătorii globali pentru a-și reduce importurile de gaze rusești, ca răspuns la conflictul din Ucraina.

Exporturile rusești de GNL către Europa au scăzut cu 1,9%, până la 15,8 milioane de tone metrice, în 2023, potrivit datelor LSEG.

Turcia, care are rezerve mici de petrol și gaze, este foarte dependentă de importurile din Rusia, Azerbaidjan și Iran, precum și de GNL din Algeria, Qatar, Statele Unite și Nigeria.

viewscnt
Afla mai multe despre
turcia
exxonmobil
gnl