Rusia recunoaște dreptul Iranului de a-și majora producția de petrol și de a-și recupera cota de piață

Rusia recunoaște dreptul Iranului de a-și majora producția de petrol și de a-și recupera cota de piață
Florin Rusu
Florin Rusu
scris 15 mar 2016

Orice șansă de revenire a prețului petrolului pe un trend ascendent de durată este condiționată de implementarea acordului de plafonare a producției la nivelul lunii ianuarie și de respectarea sa de către marii producători de petrol.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Cu o singură excepție, se pare, Iranul. Chiar dacă ceilalți membri ai OPEC, în special Arabia Saudită, ar dori ca și Iranul să-și înghețe nivelul producției, unul dintre cei mai importanți inițiatori ai propunerii de plafonare, Rusia, pare dispus să accepte ca statul asiatic să-și majoreze nivelul producției până la cel de dinaintea impunerii sancțiunilor occidentale.

Poziția Rusiei poate fi explicată atât geopolitic (Iranul este unul dintre aliații Rusiei în Siria), cât și prin faptul că, la rândul său, Federația Rusă este în prezent subiectul unui embargou similar impus ca urmare a implicării sale în conflictul din Ucraina.

Aflat într-o vizită oficială la Teheran, ministrul rus al energiei, Alexander Novak, a declarat că Iranul are tot dreptul să obțină o excepție de la aplicarea plafonării producției pentru a-și majora producția în vederea recuperării pierderilor cauzate economiei sale de impunerea sancțiunilor occidentale.

Răspunzând unor întrebări ale reporterilor în urma întâlnirii avute cu omologul său iranian, ministrul petrolului Bijan Zangeneh, Novak a confirmat că în cadrul discuțiilor s-a abordat și subiectul exceptării Iranului de la “înghețarea” producției.

“Principalii producători de petrol trebuie să se coordoneze. Totuși, din moment ce producția Iranului a scăzut ca urmare a sancțiunilor impuse, înțelegem pe deplin poziția Teheranului de a-și majora producția și de a recupera cota de piață pierdută. În cadrul acordului dintre marii producători, membri și non-membri ai OPEC, Iranul este îndreptățit să găsească o modalitate proprie pentru a-și majora producția”, a declarat Novak, citat de agenția de presă iraniană IRNA.

viewscnt
Afla mai multe despre
prtoducție
iran
rusia
plafonare
pret țiței