Petr Stohr, Premier Energy: România poate deveni un hub energetic; este important să fim pe BVB

Petr Stohr, Premier Energy: România poate deveni un hub energetic; este important să fim pe BVB
Profit.ro
Profit.ro
scris 8 mai 2024

România poate deveni un hub energetic, așa că pentru noi este important să fim pe Bursa de Valori București (BVB) și să avem replică la nivel internațional, a declarat Petr Stohr, CFO Premier Energy Group, în cadrul unei conferințe de presă.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente
20 mai - Eveniment News.ro “Energy Road - Energie la tine acasă”. Parteneri: AS & Partners, FPPG, Delgaz Grid, Hidroelectrica, Nuclearelectrica, Premier Energy, Romgaz
30 mai - Maratonul Fondurilor Europene. Parteneri: BCR, BRD, CEC
4 iunie - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a. Parteneri: 123Credit, Cushman and Wakefield
6 iunie - Maratonul Energiei
13 iunie - Eveniment Profit: Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității, Ediția a IV-a. Parteneri BCR, BVB, CEC Bank, Infinity Capital Investments, Sphera, Teraplast

Oferta publică inițială (IPO) Premier Energy PLC a început miercuri, 8 mai, și este de așteptat să se încheie pe 15 mai 2024, după ce Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a aprobat prospectul pentru IPO și pentru admiterea la tranzacționare a acțiunilor grupului pe piața reglementată a BVB.

În oferta Premier Energy se strâng primele ordine din partea investitorilor individuali CITEȘTE ȘI În oferta Premier Energy se strâng primele ordine din partea investitorilor individuali

"Considerăm că România poate deveni un fel de hub internațional, așa că pentru noi este important să fim pe BVB și să avem replică la nivel internațional. Este foarte important să fim disponibili și pentru piața internațională. (...) Oferta noastră se adresează ambelor tipuri de investitori. 20% din ofertă se va aloca investitorilor de retail. Perioada de ofertă începe astăzi (miercuri, n.r.) și se va încheia pe 15 mai. Investitorii de retail au primele 3 zile la dispoziție, timp în care, dacă vor subscrie, vor primi un discount de 5%. Prețul de ofertă și numărul exact de acțiuni se va stabili după procesul de book building. Undeva în jurul datei de 16 mai vom anunța și rezultatul, după care decontarea se va produce în jurul datei de 20 mai, iar admiterea și începerea tranzacționării va începe probabil în jurul datei de 27, iar simbolul sub care vom tranzacționa va fi PE", a menționat Petr Stohr.

În ceea ce privește interesul Premier Energy pentru achiziții, respectiv active de distribuție, Petr Stohr a subliniat că sunt foarte interesante pentru companie pentru că oferă stabilitate business-ului.

"Cred că pentru noi sunt foarte interesante pentru ca oferă stabilitate business-ului, ne oferă acces la clienți loiali pe partea de furnizare. Da, vom fi interesați în momentul în care astfel de active de distribuție, pe partea de gaze sau electricitate, vor apărea pe piață", a adăugat Petr Stohr.

El a mai spus că mediul legislativ din România este stabil și nu este diferit față de alte state din Europa.

La rândul său, Jose Garza, CEO Premier Energy Group, a afirmat că societatea este una dintre companiile de energie cu cea mai rapidă creștere din Europa de Sud-Est în ultimii ani.

"Sperăm că acesta este începutul unei noi ere pentru Premier Energy ca urmare a aprobării prospectului de către ASF ieri (marți, n.r.). Premier Energy este una dintre companiile de energie cu cea mai rapidă creștere din Europa de Sud-Est în ultimii ani. Suntem cea mai mare companie de energie din surse regenerabile din România, cu peste 900 de MW. (...) Cifrele vorbesc de la sine. În ultimii 10 ani, business-ul nostru a crescut de la o companie cu venituri de 2 milioane de euro la ceea ce este astăzi, și anume o afacere cu aproximativ 1,3 miliarde euro ca venit, iar EBITDA (profitul înainte de dobânzi, impozite, depreciere și amortizare, n.r.), la finalul anului 2023 era aproximativ 128 de milioane de euro. Telul nostru pentru viitor este să devenim unul dintre liderii regionali în zona balcanică. Vom continua, bineînțeles, să investim în eficiența energetică în România și vom continua, mai presus orice, să ne deservim clienții", a afirmat Jose Garza.

Oferta publică inițială va consta într-o ofertă publică adresată investitorilor de retail și instituționali din România, precum și într-o ofertă adresată investitorilor instituționali internaționali eligibili, susțin reprezentanții companiei.

Britanicii construiesc prima instalație avansată din Europa pentru producerea combustibilului nuclear CITEȘTE ȘI Britanicii construiesc prima instalație avansată din Europa pentru producerea combustibilului nuclear

Intervalul orientativ al Prețului de Ofertă a fost stabilit între 19 lei și 21,50 lei pe acțiune. Oferta include până la 35,94 milioane acțiuni.

Admiterea Acțiunilor la tranzacționare și începerea tranzacționării la BVB este de așteptat să aibă loc în data de 27 mai 2024 sau în jurul acestei date, a precizat compania într-un comunicat.

Societatea va utiliza fondurile obținute în cadrul Ofertei pentru a achiziționa active de energie regenerabilă în România și în Moldova, precum și în vederea acoperirii cheltuielilor de capital realizate cu dezvoltarea de active de producere a energiei regenerabile.

Compania intenționează să distribuie sub formă de dividende 30% - 70% din profitul său net anual consolidat.

Premier Energy Group este una dintre companiile private de infrastructură energetică integrată pe verticală cu cea mai rapidă creștere din Europa de Sud-Est și unul dintre cei mai mari jucători din domeniul energiei regenerabile din regiune. Grupul are peste 1.000 MW capacitate de generare a energiei electrice regenerabile în proprietate, management sau în dezvoltare în România și Moldova, împreună cu una dintre afacerile cu cea mai rapidă creștere în furnizarea de energie electrică din surse regenerabile în ambele țări.

În România, Grupul este al treilea cel mai mare distribuitor și furnizor de gaze naturale cu peste 150.000 de puncte de consum. De asemenea, este cel mai mare distribuitor și furnizor de energie electrică din Moldova, cu aproape un milion de puncte de consum și peste 840.000 de clienți, deservind aproximativ 70% din populația Moldovei.

În urma achiziției CEZ Vânzare în România, Premier Energy Group deservește în total un număr de aproximativ 2,4 milioane de clienți de energie electrică și gaze naturale în România și Moldova (o creștere de aproximativ 1,4 milioane), majoritatea fiind clienți casnici și întreprinderi mici.

Premier Energy Group a fost înființată în 2012, a intrat pe piața gazelor naturale din România în 2013, iar pe piața energiei electrice din Republica Moldova în 2019. Compania este deținută integral de EMMA Capital.

În anul încheiat la 31 decembrie 2023, Grupul a generat venituri consolidate de 912 milioane de euro, profit net de 78,8 milioane de euro și EBITDA ajustat de 127,7 milioane de euro. 

viewscnt
Afla mai multe despre
petr stohr
premier energy