Nuclearelectrica a semnat ruperea relațiilor cu partenerul chinez la proiectul reactoarelor 3 și 4 de la Cernavodă

Nuclearelectrica a semnat ruperea relațiilor cu partenerul chinez la proiectul reactoarelor 3 și 4 de la Cernavodă
Profit.ro
Profit.ro
scris 13 iun 2020

Nuclearelectrica (SNN), operatorul centralei nucleare de la Cernavodă, controlat de Ministerul Economiei, a semnat ruperea relațiilor cu gigantul chinez de stat China General Nuclear Power, partenerul SNN din proiectul construirii reactoarelor 3 și 4 de la centrala Cernavodă. 

Solicitarea în acest sens a fost avansată luna trecută de Ministerul Economiei, inclusiv în contextul relațiilor tensionate dintre SUA, partenerul strategic al României, și China.

Urmărește-ne și pe Google News
CONFIRMARE Bucureștenii pot plăti călătoriile cu autobuzul direct cu cardul bancar. Momentan, doar pe liniile expres CITEȘTE ȘI CONFIRMARE Bucureștenii pot plăti călătoriile cu autobuzul direct cu cardul bancar. Momentan, doar pe liniile expres

Ministrul Economiei, Virgil Popescu, a declarat în mai multe rânduri, de la preluarea portofoliului, că extinderea centralei Cernavodă ar trebui făcută împreună cu companii din țări membre NATO sau ale Uniunii Europene.

În vara anului trecut, China General Nuclear Power (CGN), gigantul chinez de stat partener al Nuclearelectrica la proiectul construirii reactoarelor 3 și 4 de la Cernavodă, a fost plasat de autoritățile americane pe o "listă neagră" cu companii despre care se consideră că acționează "împotriva securității naționale și intereselor de politică externă" ale SUA, cu circa o săptămână înaintea întâlnirii de la Casa Albă dintre Donald Trump și Klaus Iohannis.

Motivul invocat a fost acela că CGN și subsidiarele sale "ar întreprinde sau favoriza demersuri de a obține tehnologii și materiale nucleare avansate ale SUA pentru a fi deturnate în scopuri militare în China". 

În replică, presa guvernamentală chineză a susținut că motivația Washingtonului este doar "un pretext" și că plasarea CGN pe această listă face parte, de fapt, din războiul comercial purtat de SUA contra Chinei, acuzându-i totodată pe americani că, în acest fel, vor să submineze planul economic strategic "Made in China 2025" al Beijingului, menit să transforme China într-o superputere tehnologică globală, inclusiv prin expansiunea companiilor sale energetice nucleare în state emergente precum România.

Precizare oficială a Ministerului Sănătății: Triajul epidemiologic este obligatoriu în instituții și firme. Temperatura peste 37,3 grade Celsius sau lipsa măștii duc la interzicerea intrării în magazine CITEȘTE ȘI Precizare oficială a Ministerului Sănătății: Triajul epidemiologic este obligatoriu în instituții și firme. Temperatura peste 37,3 grade Celsius sau lipsa măștii duc la interzicerea intrării în magazine

Potrivit unui document guvernamental prezentat de Profit.ro în iunie 2019, acordul preliminar al investitorilor în proiectul de peste 7 miliarde euro al construirii reactoarelor 3 și 4 de la centrala nucleară Cernavodă, încheiat de Nuclearelectrica cu CGN încetează în cazul încălcării de către partenerul chinez a "prevederilor relevante" privind securitatea națională sau în cazul în care CGN face obiectul unor sancțiuni impuse de UE sau unei rezoluții a Consiliului de Securitate al ONU.

Fostul secretar american al Energiei, Rick Perry, a răspuns "Da" atunci când a fost întrebat în primăvara lui 2019 dacă îl îngrijorează colaborarea României cu China în cadrul proiectului de construire a reactoarelor 3 și 4 de la centrala nucleară de la Cernavodă de către un membru al Congresului SUA al cărui principal finanțator electoral este gigantul american al energiei Exelon Corp, cel mai mare operator de centrale nucleare din Statele Unite. CEO-ul Exelon Corp a făcut parte dintr-o delegație de executivi de cel mai înalt rang ai industriei energetice nucleare americane care s-au întâlnit în februarie anul trecut cu președintele Donald Trump pentru a-l convinge să le sprijine companiile să câștige contracte în străinătate.

”Sunt îngrijorat că aliații noștri români iau serios în calcul să facă afacerea cu compania chineză de stat China General Nuclear Power Corporation. Săptămâna aceasta, România a semnat un acord preliminar cu firma chineză pentru construcția a două noi reactoare, în valoare de câteva miliarde de dolari. Avem companii americane care își doresc să construiască, dar oferta lor a fost refuzată de guvernul României din cauza influenței crescânde a Chinei în România. Pentru a înrăutăți lucrurile și mai mult, cele două noi reactoare nucleare sunt amplasate lângă Marea Neagră, la câțiva kilometri de baza MK (Mihai Kogălniceanu), unde avem soldați americani. Din punct de vedere al securității naționale, vă îngrijorează această investiție a Chinei în infrastructura energetică a aliatului nostru?”, a întrebat Kinzinger, întrebare la care Rick Perry a răspuns "Da".

În 2017, Allen Ho, un inginer chinez născut în Taiwan și naturalizat în SUA, deținător al cetățeniei americane, a fost condamnat de un tribunal din Statele Unite la 2 ani de închisoare cu executare, un an de libertate condiționată sub supraveghere și amendă de 20.000 de dolari pentru conspirație în vederea dezvoltării de materiale nucleare cu tehnologii americane în China fără aprobarea autorităților de la Washington și cu intenția de a crea avantaje statului chinez. El lucrase pe poziția de consultant pentru China General Nuclear Power.

Lege care intră în vigoare: Cabinetele medicilor de familie - scutite de la plata oricăror impozite sau taxe pe clădiri CITEȘTE ȘI Lege care intră în vigoare: Cabinetele medicilor de familie - scutite de la plata oricăror impozite sau taxe pe clădiri

Directorul general al Nuclearelectrica, Cosmin Ghiță, a declarat în octombrie anul trecut, pentru Profit.ro, că, la acel moment, statul român mai avea la dispoziție puțin peste un an pentru a decide dacă Nuclearelectrica va merge mai departe pe cont propriu cu planul de creștere a capacității de producție a centralei nucleare de la Cernavodă, în condițiile în care negocierile cu China General Nuclear Power (CGN) pentru construcția a două reactoare suplimentare stagnau și erau departe de o decizie finală de investiție

El a mai spus atunci că Memorandumul de înțelegere între Guvernele României și Statelor Unite privind cooperarea în domeniul nuclear civil, care fusese semnat recent cu ocazia vizitei premierului Dăncilă în SUA, este neangajant și prevede principii politice care să permită transferuri ulterioare de tehnologie nucleară americană în România, documente similare fiind încheiate de americani și cu alte state partenere care au proiecte în acest domeniu, cum ar fi Polonia.

"Discuții despre semnarea acestui Memorandum se poartă încă de anul trecut. Este un nou format avut în vedere de Departamentul de la Stat de la Washington pentru colaborarea în domeniul nuclear civil cu state partenere care au proiecte în domeniu, în vederea facilitării cooperărilor bilaterale, schimbului de experiență, dar și accesului la know-how în cazul tehnologiilor nucleare americane de ultimă generație. SUA au încheiat astfel de memorandumuri și cu alte state, cel mai recent cu Polonia, care vrea să-și construiască prima centrală nucleară", a declarat Ghiță, care a însoțit-o pe Dăncilă în SUA și a participat la negocierea și încheierea Memorandumului.

Tema fusese discutată anterior și cu ocazia întâlnirii de la Washington din august dintre președinții Donald Trump și Klaus Iohannis. "Încurajăm puternic colaborarea strânsă a industriilor noastre pentru a sprijini obiectivele României în domeniul energiei nucleare civile", se arăta în declarația comună adoptată în urma întâlnirii.

viewscnt
Afla mai multe despre
reactoarele 3 si 4 cernavoda
china general nuclear power nuclearelectrica
romania china centrala cernavoda